30 Nisan 2024, Salı
spot_img

Yeni alanlar sektörü 10 trilyon dolar büyüklüğe taşıyacak 

Bain&Company ’nin hazırladığı “Sigorta 2030: Riskler Arttıkça Sigortacılar Korumayı Önleme ile Pekiştiriyor” başlıklı rapor sigorta sektörünün önemli bir yol ayrımında olduğuna dikkat çekti. Sektör yeni risklerle beraber yeni alanlara kayacak. Siber suçlar, dijital varlıklar, iklim değişikliği ve bulaşıcı hastalıklar yeni dönemin başrol oyuncuları olacak. Sektör yeni alanlara yönelik geliştireceği çözümlerle 2030’da 10 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacak. 

“Sigorta sektörü önemli bir yol ayrımında…” Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Bain & Company, yaptığı bu değerlendirme oldukça dikkat çekici… Bain&Company, hazırladığı “Sigorta 2030: Riskler Arttıkça Sigortacılar Korumayı Önleme ile Pekiştiriyor” başlıklı yeni rapor, sektörün önemli bir yol ayrımında olduğuna dikkat çekerken, otomobil ve hayat sigortası gibi doymuş segmentlerde risklerin aynı kaldığı veya azaldığını vurguluyor. Buna karşılık risklerin siber suçlar ve dijital varlıklar gibi yeni alanlara kaydığı, iklim değişikliği ve bulaşıcı hastalıklar gibi diğer alanlarda da iyice yükseldiği vurgulanıyor. Bu değişimler sigorta sektörünü yeni roller üstlenmeye itiyor. Raporda sektörün yeni alanlara yönelik geliştireceği çözümlerle 2030’da 10 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağına dikkat çekiliyor. 

İklim değişikliği Türkiye için büyük bir tehdit 

Günümüzde kara yollarında yolculuk etmek her zamankinden daha güvenli ve motorlu araç kazaları son 40 yılda yaklaşık yüzde 70 azaldı. Bain & Company ise iklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik zararların önümüzdeki 30 yılda kabaca 10 misli artacağına dikkat çekiyor. Sadece 2020 yılında ABD’de rekor sayıda orman yangını ve kasırga yaşadı, ama sigortalar bu tür doğal felaketlerden kaynaklanan zararları karşılamadı. Konuyu değerlendiren Bain & Company Türkiye ortaklarından Emre Demircan,  “İklim değişikliği riski Türkiye için de ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. 2050 yılına geldiğimizde 23 şehirde sıcaklık artışının 1.5 derece üzerinde olması bekleniyor. Önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde bile iklim değişiminin etkileri hissedilebilir olacak. 1900-2020 yılları arasında gerçekleşen doğal afet sayısı baz alınarak hesapladığımız iklim riski seviyesine göre yüksek ve çok yüksek risk grubundaki şehirlerin sayısı 32 iken, 2025 yılındaki sıcaklık ve yağış değişimi de göz önünde bulundurularak hesaplanan iklim değişimi riskine göre bu risk kategorilerindeki şehir sayısının yüzde 50’ye yakın artacağı öngörülmekte” dedi.

Risk ve koruma hızlı ekonomik büyümeye sahip ülkelere kayıyor

Risk ve koruma aynı zamanda coğrafi olarak da hızlı ekonomik büyümeye sahip ülkelere kayıyor. Bain & Company ’nin araştırması sigorta sektörünün küresel satışlarındaki büyümenin dörtte birinden fazlasını 2030’a kadar Çin’den geleceğini ortaya koydu. Ancak yoğun rekabet ve yerli şirketleri gözeten mevzuat nedeni ile çok uluslu sigorta şirketlerinin çok azı Çin pazarına girebiliyor. Bain & Company ’nin Makro Trendler Grubu lideri Andrew Schwedel, “Sigorta pazarının gelişmemiş ve koruma düzeyinin düşük olduğu, özellikle yükselen ekonomilerde çok ciddi sonuçlar yaşanabilir. Ancak gelişen teknolojiler ve artan veri sayesinde sigorta şirketlerinin önümüzdeki 10 yılda sektörün ana fonksiyonunu zararı tazmin etmekten zararı kontrol etmeye dönüştürme şansı var. Hatta bunun sektör için bir görev olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

Yeni teknolojiler riskleri ve maliyetleri azaltabilir

Sigortacılar artık otomasyon veya nesnelerin interneti gibi teknolojileri kullanarak her türlü riski tespit etmek, önlemek ve azaltmak için müşterileri ile doğrudan birlikte çalışıyor. Rapora göre bu teknolojiler verimliliği yüzde 50’ye kadar artırmak ve hasar ödemelerini yüzde 20’ye varan oranlarda azaltmak sureti ile operasyonel maliyetleri de indirebilir. Bu tasarrufun bir kısmı kârlara akarken, rekabetin dinamikleri koruma fiyatlarının genel olarak azalmasına yol açacak.  Bu da sigortanın pazar derinliğini artırırken sektörün büyümesini hızlandıracak. 

İyi ve kötü risklerin yolları ayrışacak  

Sigortacılara riskleri anlama, önleme ve azaltma konusunda şimdiye kadar görülmemiş kazanımlar sağlayan teknoloji ve veri analizinin aynı zamanda kötü riskler üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor. Bu durum bazı alanlarda fiyatların çok yükselmesine, koruma sağlanmamasına veya daha fazla yasal düzenleme yapılmasına yol açacak. Sigortacılara göre bu eğilimin üç temel sonucu olacak: California’daki orman yangınları gibi bazı hasar riskleri koruma sağlamak için çok pahalı hale gelecek; aşırı segmentasyon ve poliçe fiyatlarındaki ayrımcılık risk havuzunun özünde bulunan sübvansiyonları zayıflatacak ve karbon yoğun enerji üreticileri gibi gözden düşmüş sektörler üzerindeki kamuoyu baskısı artacak. Korumamız gerekenler ve onları nasıl koruyacağımız konusundaki değişiklikler sigorta sektöründeki geleneksel değer zincirini bozdu. Sonuçta sigorta yetkinlikleri ayrışıyor ve bu da geleneksel, entegre sigorta şirketinin rolünü tartışılır hale getiriyor. Bu fırsatı gören ve yeni teknolojilerin sağladığı olanaklardan cesaret bulan birçok yeni kurulmuş sigorta teknoloji şirketi, büyük teknoloji platformları ve otomotiv gibi diğer sektörlerin lider şirketleri yeni iş modelleri geliştirerek bu değer zincirinin en kârlı halkalarını hedeflemeye başladı. 

Brüt yazılı poliçe hacminin 2030 itibarı ile 700 milyar dolar seviyesine ulaşacağı tahmin edilen gömülü sigorta ve yetkinlikleri bir hizmet olarak sigorta sektörünü yeniden şekillendirecek. Bunun etkisi sektöre göre değişecek, ancak en büyük etkinin otomobil, seyahat ve gayri menkul gibi sigortanın satışlara veya rezervasyonlara eklenebileceği sektörler üzerinde olması bekleniyor. 

YÖNETİCİLERE ÖNEMLİ NOT:

Rotayı çizmeye yardımcı olacak beş soru 

Başarılı olmak isteyen yönetici ve ekipler stratejilerini bütünlüklü bir şekilde gözden geçirmenin yararını görecek. Bazı konular sektörden sektöre farklılık gösterebilir, ama birkaç ana stratejik soru bütün sigortacılar için geçerliliğini koruyor. 

  • Riskleri önlemek ve azaltmak için müşterilerle nasıl bir etkileşim içinde olmalıyız? Riski transfer etmekten riski azaltmaya ve önlemeye geçiş, çok daha riskli bir dünyada sigortacılar, müşteriler ve düzenleyici kurumlar için kritik öneme sahip olacak.  
  • Gömülü sigortaya katılmalı mıyız? Mobilite gibi bazı alanlar kaçınılmaz olarak gömülü sigortayı içerecek. Bunu aktif bir şekilde desteklemek, reddetmek veya ikisi arasında bir tutum benimsemek konusunda her şirket kendi kararını vermeli.  
  • Müşteriye doğrudan dağıtım kanalına ihtiyacımız var mı? Doğrudan müşteriye pazarlama yapan sigorta teknoloji şirketlerinin artan rekabeti karşısında birçok önde gelen şirket, doğrudan iş payını artırmaya ve acenteleri aradan çıkarmaya yönelik dijital modelleri devreye sokuyor. 
  • Çin’de olmamız gerekiyor mu? Gerekiyorsa nasıl yapacağız? Gerekmiyorsa büyüme için başka nereye odaklanabiliriz? Çok uluslu şirketlerin Çin’de kazanmasının çok zor olduğu görüldü. Hayat ve sağlık sigortalarında pazarda yaklaşık %8 pay almalarına rağmen son yıllarda hasar ve kaza sigortasında hayli zorlandılar, pazar payları %2 düzeyinde kaldı.   
  • Alternatif sermaye seçeneklerini ne kadar aktif bir şekilde araştırmalıyız? Alternatif sermaye seçenekleri sigortacılar için giderek daha erişilebilir olacak. Özellikle reasüransın bir türü olarak felaket tahvillerinde ve diğer işlerde, hayat ve özel emeklilik sigortalarında özel sermaye aracılığıyla alternatif seçenekler yaygınlaşacak. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER