20 Mayıs 2024, Pazartesi
spot_img

TÜDER: Birden fazla sigorta şirketinden fiyat alın

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, zorunlu trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasında sigorta şirketlerinin plakanın bağlı olduğu il veya sigortayı yaptıranın ikametgahını baz alacak olması nedeniyle tüketicilerin birden fazla sigorta şirketinden fiyat almalarını tavsiye etti.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasını değerlendirdi. Küçük, Hazine Müsteşarlığı’nın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelgesi’nde zorunlu trafik sigortalarına ilişkin bazı kararlar alındığını anımsattı.

Küçük, daha önceki serbest tarife döneminde sigorta şirketleri arasında rekabet oluşmadığı için çok yüksek trafik sigorta primlerinin ortaya çıktığını belirtti. Tüketicilerin mağdur olduğunu söyleyen Küçük, trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması getirilmesini olumlu bulduklarını ifade etti. Yeni yayınlanan genelgeye bakıldığında iki önemli konunun öne çıktığına işaret eden Küçük, şunları söyledi:

Hasarda resmi yollar tercih edilmeli

“Bunlardan biri, illerin bölgelere ayrılarak trafik yoğunluğunun dikkate alınmasıdır. İstanbul en pahalı trafik sigortasının olduğu il olmuş. Diğeri de hasar yapma veya hasarsızlık kriteri. Burada şunu söyleyebiliriz. Eğer bir yıl hasar yapmadıysanız, bir üst dilime geçerek hasarsızlık oranınız artıyor. Hasarsız geçirdiğiniz her bir yıl sizin için olumlu değerlendiriliyor ve daha avantajlı bir hale geliyorsunuz. Hasar yaptığınız her seferde ise hasarsızlık oranının azaldığı, fiyatın arttığı daha alt kademeye düşüyorsunuz. Burada şu tehlikeyi görebiliyorsunuz. Eğer, kaza yapan sürücüler, trafik sigorta şirketlerinin hasar kaydına girmemek için bu defa kendi aralarında anlaşma yoluna gidebilirler. Bu da özellikle servis hizmeti veren oto tamircilerine yeni bir iş alanı açabilir. Bu aslında sigorta şirketleri açısından da sürücüler açısından da mağduriyetlerin artmasına yol açabilir. Kaza anında tarafların belirlediği bedel daha yüksek çıkabilir veya masrafı karşılamayı taahhüt eden taraf, daha sonra bunu inkar edebilir. O yüzden sürücülere bu konularda resmi yolları takip etmesini öneriyoruz.”

Tüketici lehine olacak

Küçük, sigorta şirketlerinin tercihe göre aracın plaka ili veya sigortayı yaptıranın ikametgah ilini esas alınabileceğine de dikkati çekti. Küçük şu bilgileri aktardı: “Örneğin İstanbul‘da yaşayan birisi ’80 Osmaniye‘ plakalı bir araçla İstanbul trafiğinde dolaşırsa sigorta şirketi de plakanın kayıtlı olduğu ili esas alırsa bu defa o kişi daha ucuz tarifeden faydalanmış olacak ama İstanbul‘da ikamet eden ve plakası 80 olan kişi için sigorta şirketi ikametgahı baz alırsa bu defa İstanbul‘un tabi olduğu en yüksek tarifeden sigorta primini ödemek zorunda kalacak. Tam tersi de düşünülebilir. Sigorta şirketlerinin tercihine göre plakanın bağlı olduğu il veya sigortayı yaptıranın ikametgahı baz alınacak olması sigorta şirketleri açısından da bir rekabet ortaya koyacak ve bu sürücülerin lehine olacak. O açıdan, sigorta yaptıracakların, birden fazla sigorta şirketinden fiyat almaları kendi yararlarına olacaktır.”

Levent Küçük, genelgede yürürlük tarihinden önce yapılmış zorunlu trafik sigortası poliçelerinin süresi bitene kadar devam edeceği ve aradaki farkın sigortalılara iade olmayacağını gördüklerini dile getirdi.

 

Haberler.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER