28 Nisan 2024, Pazar
spot_img

Kontra Sigortacı: Hayat dışı ‘çok zorda’

Merhaba değerli okuyucularımız,

Aylar önce “hayat dışı yanıyor” demiştik. 2022 sektör sonuçları açıklandı ve resim daha net ortaya çıktı. Sektörün durumu daha net anlaşılsın diye bir yıl önceden gelelim. Sektör 2021 yılına yüzde 100 kombine rasyoyla girip, yüzde 117 ile çıkmıştı. Haliyle 2022 yılına da yüzde 117 ile girmişti, yılı bitirdiği kombine rasyo ise korkunç: Yüzde 131.

Üstelik bu rasyo, devam eden rizikolar karşılığının yumuşatılmasına ve asgari ücret artışlarından kaynaklı kayıtlı muallak ve rapor edilmemiş muallak hasarın da olması gereken seviyeye çıkmamış haliyle bu durumda. Yani, hayat dışı sigorta sektörü, kazandığı her 100 TL için 131 TL masraf etmiş.

Paradan da para kazanılamadı

Eğer mali kârlar enflasyon düzeyinde seyretse, sektör bu durumdan şikâyetçi olmayacaktı. Ancak o da bildiğiniz üzere oldukça düşük düzeyde. Dolayısıyla sektör paradan da yeterince para kazanamadı geçen sene.

Bu kötü sonucun sebeplerini daha önce defalarca yazmıştık, ama hatırlamakta beis yok; pandemi bitişiyle artan frekans, döviz artışına bağlı araç ve yedek parça bedellerindeki artış, sağlık maliyet enflasyonu, trafikte orijinal yedek parça kullanma zorunluluğu, asgari ücretteki artış. Yani, sektörün yine en büyük baş ağrısı ve zararın en büyük kalemi, ‘zorunlu trafik sigortası.’

Ve maalesef, tam da deprem şokunu sektör atlatmaya çalıştığı sırada Anayasa Mahkemesi’nden kötü bir haber daha geldi: Değer Kaybı ve Destekten Yoksun Kalma Hesabı’nın düzenlendiği kanunlar iptal edildi.

Aracılara gün doğdu

Yani tekrar başa dönüldü. Sektörün genel şartla düzenlemeye çalışıp, Danıştay’ın bunu “Genel şartla düzenleyemezsin” dediği konular, apar topar torba kanunla, yasa çıkartılmak suretiyle sağlama alındı zannedilirken, ana muhalefet partisinin başvurusuyla bu kanunlar iptal edilmiş oldu.

Peki ne oldu iptal sonucunda? derseniz, avukatlara ve aracılara gün doğdu. Şimdi hesaplama metodu bilirkişilerin keyfiyetine bırakılan on binlerce bedeni zarar ve değer kaybı dosyası artık tahkim ve mahkemelerin iş yüküne eklenecek. Şirketlere de ciddi bir ek maliyet binmiş olacak.

Ne diyelim, Allah sektörümüze sabır versin.

Bu aylık da bu kadar.

Kalın sağlıcakla…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER