16 Mayıs 2024, Perşembe
spot_img

Dünya Bankası: Zarar tahmin edilenden 2 kat daha fazla

Dünya Bankası, depremin meydana getirdiği hasarın 34.2 milyar dolar olduğunu duyurdu. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Felaketin bilançosu tahmin edilenden iki kat daha fazla” dedi.

Türkiye’yi sarsan deprem felaketi sonrasında açıklama yapan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, felaketin bilançosunun tahmin edilenden iki kat daha fazla olduğunu açıkladı. Lopez, “Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin doğrudan fiziksel hasarı 34.2 milyar dolar fakat toplam yeniden inşaat ve iyileşme masrafları iki kat artabilir” dedi. Lopez, depremin gayri safi yurtiçi hasıla büyüme tahmininin de yaklaşık yüzde 0.5 puan azalttığını belirterek yüzde 4’ten yüzde 3.5’a inebileceğini belirtti.

Moody’s: Sigorta kapsamındaki hasarlar 5 milyar doları aşacak

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e ait risk platformu RMS, Türkiye’de meydana gelen depremlerin ekonomik kayıplarının 25 milyar doları, sigorta kapsamındaki zararların ise 5 milyar doları aşacağını açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e ait risk platformu RMS, Türkiye’deki depremlere dair tahminlerinin yer aldığı bir rapor yayınladı. RMS, Maraş depremlerinin Türkiye’ye mali zararının 25 milyar dolar, sigorta kapsamındaki zararların ise 5 milyar doları aşacağı tahmininde bulundu. Kayıp tahminlerinin Suriye’deki kayıpları içermediğini belirten Moody’s RMS, Türkiye’deki sigortalı hasarların, özel sigorta şirketlerinin yanı sıra Türkiye Doğal Afet Sigortaları Havuzu’nu (DASK) da kapsadığını vurguladı.

Yapı kalitesiyle ilgili önemli bir uyarı

Moody’s RMS’in tahminleri, binalara ve içindekilere verilen zararı ve iş kesintilerini kapsıyor. Ulaşım ve kamu hizmeti altyapısında meydana gelen zararlar gibi unsurları içermiyor. Moody’s RMS, tahminlerinde Avrupa Deprem Modellerinden yararlanan depremlerin analizine dayandırıyor. Moody’s RMS, analizinde, “Türkiye’deki bu büyüklükteki depremler savunmasız yapı stoklarıyla çakıştığında yıkım büyük oluyor. Her önemli depremden ders almaya devam ediyoruz ve Türkiye’deki olaylar, özellikle yapı stokunun gerçek kalitesiyle ilgili olarak depreme eğilimli diğer bölgeler için bir uyarı anlamına geliyor” dedi. Moody’s RMS, Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alıntı yaparak, 11 ilin depremlerden ciddi şekilde etkilendiğini ve hasarın en çok Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’ta olduğunu vurguladı. Moody’s RMS, Türkiye’nin toparlanmasının depremler öncesinde var olan karmaşık makroekonomik koşullar nedeniyle birkaç yıl süreceğini söyledi.

JPMorgan: Depremin bina ve altyapı maliyeti 25 milyar dolar

ABD’li yatırım bankası JPMorgan da Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine ilişkin fiziki maliyetin 25 milyar dolar olacağını tahmin etti.  JPMorgan, depremin maliyetinin gayri safi yurtiçi hasılanın (GYSH) yüzde 2,5’luk bir kısmına denk geldiğini hesapladı. Bu ise 25 milyar dolarlık bir meblağ demek. JPMorgan, depremlerin maliyetinin bu rakamın üzerine çıkabileceği uyarısında da bulundu. 

EBRD:Türkiye’nin GSYH’sinde yüzde 1 kayıp yaratabilir

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da depremlerin ekonomik etkilerinin, Türkiye’nin GSYH’sinde yüzde 1’e varan bir kayba yol açabileceğini açıkladı. EBRD, depremler nedeniyle Türkiye’nin 2023 büyüme tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 3’e düşürdü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER