27 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Devrim Ersöz: Depremden ne öğrenebiliriz?

Bireysel olarak olumsuz bir durum yaşadığımda kendi kendime,“Bu durumdan ne öğrendim?” diye sorarım. Şubat ayının başında Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremden sonra da, “Sigorta sektörü adına neler öğrenebiliriz?” diye düşündüm. Sigorta sektörü, büyük depremlerden çeşitli dersler çıkarabilir. Bunlardan 10 tanesini sıraladım:

1.Risk Değerlendirme

Büyük depremler, son yaşadığımız örnekte olduğu gibi geniş çapta hasara neden olabilir ve etkilediği toplumun yanı sıra sigorta sektörü için önemli kayıplara neden olabilir. Bu nedenle sigortacılar, potansiyel risk alanlarını belirlemek ve bu riskleri azaltmak için uygun önlemleri almak adına daha kapsamlı risk değerlendirmeleri yapmanın önemini öğrenebilirler.


2.Daha İyi Modelleme

Sigorta sektörü, potansiyel deprem kayıplarını daha doğru tahmin etmeye yardımcı olabilecek modelleme tekniklerini geliştirmek için büyük depremlerden yararlanabilir. Sigorta şirketleri modellemeyi iyileştirerek daha doğru teminat sunabilir ve kendi finansal risklerini azaltabilirler.


3.Reasürans Stratejileri

Büyük depremler sigortacılara ‘reasüransın’ önemini de yeniden hatırlatır.


4.İyileştirilmiş Hasar Yönetimi

Depremler, verimli bir şekilde değerlendirilmesi gereken büyük miktarda hasara yol açabilir. Sigorta sektörü, hasar yönetimi süreçlerini iyileştirmek ve sigortalıların zararlarının zamanında ve adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlamak için büyük depremlerden ödevler çıkarabilir.

5. Zarar Azaltma Çabalarına Yatırım

Sigorta sektörü, potansiyel kayıpları azaltmaya yardımcı olabilecek hafifletme çabalarına yatırım yapmak için büyük depremlerden veri toplayabilir. Örneğin, ev sahiplerine ve işletmelere, mülklerini depreme daha dayanıklı hale getirecek şekilde güçlendirmeleri için teşvikler sunabilirler.


6.İletişimin Önemi

Bir deprem tecrübesi,  öncesinde, sırasında ve sonrasında sigortalılarla net iletişim, beklentilerin yönetilmesine ve daha sorunsuz bir hasar süreci sağlanmasına yardımcı olabilir. Sigortacılar, iletişim stratejilerini geliştirmek ve poliçe sahiplerine düzenli güncellemeler sağlamak için büyük depremlerden çıkarım sağlayabilirler.

7.Diğer Paydaşlarla İşbirliği

Sigorta sektörü, depremlerin risklerini ve etkilerini daha iyi yönetmek için devlet kurumları, acil servisler ve sivil toplum kuruluşları gibi diğer paydaşlarla işbirliği yapmak için daha planlı olabilirler. Paydaşlar birlikte çalışarak, depremlerden etkilenenlere destek ve yardım sağlama çabalarını daha iyi koordine edebilirler.

8.Yeni Ürünlerin Geliştirilmesi

Büyük depremler, geleneksel poliçelerin karşılayamayacağı zararları karşılamak için yeni sigorta ürünlerine olan ihtiyacı vurgulayabilir. Örneğin, sigorta şirketlerinin iş kesintisi, gelir kaybı veya ek yaşam giderleri ile ilgili zararları kapsayan poliçeler geliştirmesi gerekebilir.

9.Müşteri Memnuniyeti

Büyük depremler, sigorta şirketlerinin müşteri hizmetleri yeteneklerini test edebilir ve kriz zamanlarında mükemmel müşteri hizmeti sunmanın önemini vurgulayabilir. Sigortacılar, müşteri hizmetlerini iyileştirmek için büyük depremlerden ders çıkarabilir ve poliçe sahiplerinin endişelerini zamanında ve etkili bir şekilde ele alacak stratejiler geliştirebilirler.

10.Etik Hususlar

Sigorta sektörü, poliçelerin adil bir şekilde fiyatlandırıldığından ve poliçe sahiplerinin karşı karşıya olduğu riskleri karşıladığından emin olmak gibi eylemlerinin etik sonuçlarını göz önünde bulundurmak için büyük depremlerden fayda sağlayabilir. Sigorta şirketleri, eylemlerinin etik sonuçlarını göz önünde bulundurarak, poliçe sahipleri arasında güven oluşturabilir ve toplumun genel refahına katkıda bulunabilir.

Özetle, büyük depremler sigorta sektörü için risk yönetimi, iletişim, işbirliği, ürün geliştirme, müşteri hizmetleri ve etik hususları geliştirmelerine yardımcı olarak değerli dersler sağlayabilir.

DEVRİM ERSÖZ / HAYATIMIZ SİGORTALI DERGİSİ / MART 2023

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER