28 Nisan 2024, Pazar
spot_img

Yangın ve sellere karşı en büyük kalkan sigorta!

Ardında ağır bir hasar bırakan seller, şimdi de ciğerlerimizi yakan Türkiye’nin dört bir yanındaki orman yangınları… Türkiye, Temmuz ayında zor bir sınav veriyor. Yanan ormanlarımız ile geleceğimiz yok olurken, sel ile tarımda güç kaybı yaşarken, diğer taraftan bu felaketlerin geride bıraktığı ekonomik fatura belimizi büküyor.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Yaşadıklarımızdan ders alma vakti! Yangınlar ve seller bugün olduğu gibi maalesef her zaman kapımızdaki bir tehdit. Bunları önlemek için bilinçlenmemiz ve gereken önlemleri almamız çok büyük bir önem taşıyor. İşte tam da bu noktada sigorta en büyük güvence olarak karşımıza çıkıyor.

İşletmelerin ticari faaliyetleri tıpkı şu anda olduğu gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak aksayabiliyor ya da durma noktasına gelebiliyor. Bu durum, işletmelerin finansal yapılarında bozulma, pazar payı ve itibar kayıplarına yönelik riskleri de beraberinde getiriyor. Bu noktada şirketlerin en büyük kurtarıcısı kar kaybı sigortaları…

Risk haritasına göre  içerikler oluşturuluyor

Kâr kaybı sigortaları; işletmelerin sabit kıymetleri için yaptırmış olduğu poliçe kapsamına giren risklerden birinin ( yangın, yıldırım, infilak, deprem, fırtına, kar ağırlığı, su hasarları, makine kırılması veya diğer ek teminatlar) gerçekleşmesi sonucu ticari faaliyetinin tamamen durması veya aksaması nedeniyle oluşan kar kayıplarını poliçede belirtilen sigorta bedelleri kadar tazmin eden bir sigorta türü. Geleneksel yangın sigortasına ek olarak alınan bu teminat son yıllarda artan oranlarda satın alınmaya başlandı. Sigorta bedeli genellikle işletmenin 12 aylık brüt kar rakamı olarak alınıyor. Bu süre bazı poliçelerde 24 ay hatta bazı özel durumlarda 36 aya kadar çıkabiliyor.

Şirketler, kendi risk haritalarını çıkararak, uygun poliçe içeriklerini oluşturabiliyor. Kar kaybı, bu risk haritası içinde kritik bir öneme sahip olan ve büyük maddi hasarları takiben sigortalı işletmenin ayakta kalması, sürekliliğini sağlaması açısından kritik bir teminat olarak göze çarpıyor.

Kar kaybı sigortasını hem üretim hem de hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler yaptırabiliyor. Burada temel husus şu: Sigortalının ekonomik zorluk veya finansal değişimlerinin yarattığı kayıpları sigortalamak değil, ana sigorta sözleşmesinin içerdiği riskler ile oluşacak hasar sonucu brüt kardaki azalmayı teminat altına almak.

Örneğin, ticari faaliyetin yürütülmesinde kullanılan makine ve tesisatlarda makine kırılması sigorta sözleşmesi ile teminat altına alınmış risklerden kaynaklanan hasarlar sonucu brüt kar kaybı söz konusu ise bu, makine kırılmasına bağlı kar kaybı olarak adlandırılıyor. Aynı şekilde yangın sigorta sözleşmesi ile teminat altına alınmış risklerden kaynaklanan hasarlar sonucu brüt kar kaybı söz konusu ise yangına bağlı kar kaybı olarak ifade ediliyor. Sigorta ile belki yanan ormanları ve selden zarar gören doğayı geri getiremeyiz ama, kişisel ve kurum olarak maddi kayıplarımızı güvence altına alabiliriz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER