11 Eylül 2024, Çarşamba
spot_img

Sigortacımız bizi hiç yarı yolda bırakmadı

VİP Uluslararası Taşımacılık’ın İşletme Müdürü Vedat Tutu, “A’dan Z’ye her şeyimiz sigortalı. En son 20 Aralık’ta bir TIR’ımız Bulgaristan’da kaza yaptı. Süreçte hiç sıkıntı yaşamadık. Hep Anadolu Sigorta ile çalıştık. Bizi hiç yolda bırakmadı” diyor.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Vedat Tutu
VİP Uluslararası Taşımacılık / Vedat Tutu

SigortaMedya klasiği haline gelen Memnun Sigortalı köşemizin konuğu VİP Uluslararası Taşımacılık’ın İşletme Müdürü Vedat Tutu oldu. Son 8 yıldır VİP Uluslararası Taşımacılık bünyesinde çalıştığını söyleyen Tutu’nun sorumluluğunda TIR’ların işletmeciliği bulunuyor. Tutu, sigortayla ilgili sohbetimize “Sigortasız bir hayat olmamalı” diyerek başlıyor. Nakliyat şirketlerinin sigorta sayesinde maliyetlerini azaltılabileceğini belirten Tutu, “Sigortanın değerini bilen kesim var, fakat bilmeyenler çoğunlukta. Sigortanın halka anlatılması gerekiyor. Sigorta şirketlerinin halka yeterince inebildiği kanısında değilim. Devletle beraber bu işi gerektiği gibi yaptıklarını sanmıyorum. Eğer olsaydı devlet bu işi duyururdu. Yıllar önce SGK kuyruklarına giren halk, bugün özel hastanelere gidiyor. Belli bir miktarla muayene olabiliyor SGK anlaşmalı hastanede. Oysaki tamamlayıcı sağlığı da daha iyi anlatabilmiş  olsalar, o zaman SGK hastanelerindeki sıkıntı daha aza inecektir. Özel hastanelerde gereksiz yapılan tahliller, röntgenler ortadan kalkacak. Çünkü sigorta bunun parasını öderken hesap da soruyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasını halkımızın yaptırması gerekiyor. KASKO’larını yaptırmayanlar var. Kesinlikle KASKO yaptırmaları gerek. Bizim firmamız A’dan Z’ye her şeyiyle sigortalıdır” diye konuşuyor.

Hiç sıkıntı çekmedik

“Bu şirkete geldiğim 2011’den beri ve öncesinde Anadolu Sigorta ve Eko Acente bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı” diyen Tutu, şunları söyledi: “Firma kurulduğundan beri kendi araçlarımızın mecburi sigortaları haricinde söförlerimize ferdi kaza sigortası da yaptırıyoruz. Niye? Şöförümün başına birşey geldiğinde SGK veya maaş bağlanana kadar, kendisi veya ailesi mağdur olmasın. Şöfor sakat kalabilir veya vefat edebilir. Bu durumda şöforun veya ailesinin mağdur olmasını istemiyoruz. Nakliye sektöründe ferdi kazayı kimse bilmezken biz yaptırıyorduk. Kazalarımız oldu. En son Aralık’ın 20’sinde Bulgaristan’da bir kazamız oldu. Aracımız sağa doğru yan yattı ama ölen yok. Aracımızın çekici ve römorku pert oldu. Güvencemiz, sigortamız vardı. Anadolu Sigorta hasarımızı karşıladı. Hiç sıkıntı çekmedik. Sigorta şirketimiz bizi hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı.”

 Çifte sigorta ödemeyelim

Aynı zamanda Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu da sözlerine ekleyen Tutu, “Dernekte sürekli trafik sigortası ile yeşil kart sigortasını dile getiriyorum. İkisi de üçüncü şahısları koruyor. Bizim gibi Avrupa’ya çalışan uluslararası nakliyat firmaları var. Araçlar bazen 1 yıl boyunca Avrupa’da kalıyor. Ama araçlara 12 aylık trafik sigortası ödüyoruz. Yeşil kart, yurtdışı için zorunlu. Bizim talebimiz şu: Araçlarımız için çifte sigorta ödemeyelim. Yurt dışındaki süreci yeşil kartla, Türkiye’deki bölümü de trafik sigortası ile ödeyelim. Bunu dernekte konuştuk. Sigorta sektöründen bu konuda gerekli yardımı henüz göremedik. Hiçbir sigorta şirketi ‘Biz bu konunun üstüne gidelim’ demedi. Kaç ay yurtdışında ve içinde kaldıysak ona göre prim ödeyelim istiyoruz. Bizden tam ücret almasın sigorta şirketleri” şeklinde konuştu.

Tutu, bir Avrupalı nakliyeci, mesela Bulgaristan’daki nakliyeci Türkiye’ye gelirken yeşil kart sahibi olduğu için 1000 euro vermiyor. Oysa biz ödüyoruz. Sigorta poliçesi onun için kapıda geçici hazırlanıyor. Ben ise yeşil kart almak zorundayım. Türkiye’de de trafik sigortası zorunlu. Hem yeşil kart, hem trafik sigortası bizim bütçemizi zorluyor. Biz nakliyat şirketleri olarak zor zamanlar yaşıyoruz. İleride böyle giderse hiç kimse nakliyat sigortası yaptırmayacak. Çok acilen maliyet konusu gündeme alınmalı. Aynı sigortayı iki kere yaptırmamalıyız. İade poliçesi kesilebilir” dedi.

Hep sektöre yatırım yaptı

VİP Uluslararası Taşımacılık 1998 yılında kurulmuş bir şirket. Sektörden kazandığını yine sektöre yaptı. Lotus ismi altında bir antrepo hizmeti veriyor. Fransa’da ve Bulgaristan’da da iki ayrı firma var. 125 römork ve 100 çekici ile Türkiye’den Fransa’ya ihraç malları taşıyor. Araçlarda çift kat yükleme sistemi olduğu için taşıma en az hasarla gerçekleştiriliyor.

Sigorta eğitimi okulda başlamalı

vedat tutu
‘Canım sıkıldığında bazen TIR’la yurtdışına gidiyorum’

VİP Uluslararası Taşımacılık İşletme Müdürü Vedat Tutu, sigorta konusunda toplumun yeterince bilinçli olmadığını söylüyor. “Sgorta konusunda kamu spotu yayınlanmalı” diyen Tutu, “Hatta okullarda bile anlatılabilir. 26 yıldır nakliye işindeyim. Aktif olarak yöneticilik yapmamla beraber çok yola gittim-geldim. TIR şöforleriyle de çok yola gittim geldim. Bu işi çok yapmak istediğim için ehliyeti büyütüp 1993 yılında E yaptım. Pasaportuma şöfor yazdırdım. Vizelerimi aldım. 1993 yılında TIR’la yola çıkıp Avusturya’ya ve Almanya’ya gittim. Canım sıkıldığında bazen TIR’la yurtdışına gidiyorum. Kendim kullanıyorum. Isviçre çok hoşuma gitti. İsviçre’de eğitim o kadar güzel ki çocukluktan geliyor. Hastaneye gittikleri zaman kamuya ait bir lamba gereksiz yandığı zaman gidip halk kapatıyor. İnsanlar bilinçli” şeklinde konuştu.

Yaşı genç olanlar BES’i istemiyor

VİP Uluslararası Taşımacılık İşletme Müdürü Vedat Tutu, şirket çalışanları arasında yaşı genç olanların BES’ten çıktığını söylüyor. İnsanın başına ne zaman neyin geleceğinin belli olmadığına vurgu yapan Tutu, “130 personel ve 130 şöforle beraber 260 kişiye istihdam sağlıyoruz. Genç çalışanlarımız BES’te kalmak istemiyor. Çünkü sigorta bilincine sahip değiller. Oysa BES, gerçekten çalışanın yararına olan bir sistem. Tasarruf ve birikim yapmalılar. Hayatın en önemli konularından birisi de sigortadır. Altını çiziyorum. Ilkokulda başlayan eğitimler içinde sigorta konusu olsaydı, çocuk en azından lisede bunları anlamış olsaydı, iş hayatına da sigorta bilinciyle başlar ve BES’in ne anlam taşıdığını bilirdi” dedi.

Fransa’da daha az sigorta ödüyoruz

VİP Uluslararası Taşımacılık İşletme Müdürü Vedat Tutu, Fransa’da daha az sigorta ücreti ödediklerine dikkat çekti. Fransa’da VIP France isminde bir nakliyat firmalarının olduğunu belirten Tutu, “Orada ödediğimiz sigorta miktarı burada ödediğimizden daha az. 13 çekici, iki de binek arabamız var Fransa’da. Bunlara toplam aylık ödediğimiz rakam 2 bin 700 euro. Kıyasladığımızda burada biz sigortaya fazla para ödüyoruz. Aynı durum Bulgaristan’daki şirketimiz için de geçerli. Bulgaristan’daki sigorta giderlerimiz de Türkiye’den düşük” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER