12 Ekim 2024, Cumartesi
spot_img

İklim krizi ve susuzluk Türk tarımını tehdit ediyor

Allianz Trade tarafından hazırlanan Tarımsal Gıda Sektörü Risk Raporu’nda göre Türk tarımının önündeki en büyük engellerin başında iş gücü eksikliği, su kıtlığı ve olumsuz hava koşulları geliyor.  

Allianz Trade, Tarımsal Gıda Sektörü Risk Raporu’nu yayınladı. “Türkiye’de Tarımsal Gıda Sektörünü Neler Bekliyor” sorusundan hareketle hazırlanan raporda, çevresel sürdürülebilirlik, su kıtlığı ve olumsuz hava koşulları Türk tarımının önündeki en büyük riskler olarak sıralandı. 

Türkiye’de tarımsal gıda sektörünün, kuraklık, sel veya aşırı sıcaklıklar gibi hava şartları kaynaklı risklere karşı savunmasız olduğu belirtilen raporda, dengesiz hava koşullarının, mahsul verimini bozabileceği, kaliteyi düşürebileceği dolayısıyla da Türkiye’deki tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca su kıtlığı, yetersiz sulama altyapısı ve verimsiz su yönetimi uygulamaları da Türkiye’de tarımsal üretkenliği engelleyebilecek faktörler arasında yer aldı.

Gıda işletmeleri yeni yatırımlara yöneliyor

Çevre sorunlarına ve sürdürülebilir uygulamalara artan odaklanmanın tarımsal gıda sektörü üzerinde ek baskı oluşturduğu belirtilen raporda, organik ve çevre dostu ürünlere olan talebin yanı sıra sürdürülebilir tarım uygulamalarına bağlılığın da Türk tarımsal gıda işletmelerini yeni yatırımlar yapma aşamasına getirdiği aktarıldı. 

Haşere ve hastalık yönetimi önemli

Raporda ayrıca tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarımsal gıda sektörünü tehdit eden zararlılar ile hastalık salgınlarına da vurgu yapıldı. Böcekler, mantarlar, bakteriler veya virüslerin vereceği zarar nedeniyle ürün veriminin azalabileceğine, Türkiye’deki tarımsal gıda sektörünün genel sağlığını etkileyebileceğine değinilerek etkili haşere ve hastalık yönetimi uygulamalarına yönelimin öneminin altı çizildi. 

Sektör işgücü sıkıntısı yaşayabilir 

Demografik değişimler ve göç kalıplarının Türkiye’deki tarımsal gıda sektörünün etkinliğini ve üretkenliğini etkileyen diğer etkenler olduğu ifade edilen raporda, sektörün işgücü sıkıntısı ile karşı karşıya kalmasının an meselesi olduğuna dikkat çekildi. Rapora göre, uluslararası ticaret politikaları ve tarifelerin de tarım-gıda sektörünün ihracat pazarlarına erişimini etkileyebilmesi de öngörülüyor. Ticari anlaşmazlıklar, korumacı önlemler veya ticari anlaşmalardaki değişikliklerin mevcut tedarik zincirlerini bozabileceği ve Türk tarımsal gıda üreticileri için ihracat fırsatlarını azaltabileceği de raporda yer verilen riskler arasında bulunuyor.Raporda ayrıca buğday, mısır gibi emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların gıda işleyicilerin ve ihracatçıların gelirlerini ve marjlarını etkileyebileceği de belirtiliyor. 

Raporun detaylarına https://www.allianz-trade.com/tr_TR/ekonomik-arastirmalar/sektor-risk-raporlari/tarimsal-gida.html üzerinden ulaşılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER