2021’de dünya genelinde yaklaşık 10.000 kişi doğal afetlerde hayatını kaybetti. Milyarlarca dolarlık ekonomik kayıp oluştu. İklim değişikliğinin bir sonucu olan bu vahim tablo, uzmanlara göre gittikçe daha da ağırlaşacak. Sigorta şirketlerinin son dönemde yaşanan iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin neden olduğu zararlara ilişkin açıklamaları tehlikenin boyutunu çok net ortaya koyuyor.
Hangi araştırmaya baksan iklim değişikliği dünyayı tehdit eden en önemli risk haline geldi. ABD’de Yale Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, küresel ısınma tropikal kasırgaların görüldüğü coğrafi aralığı genişletecek. Milyonlarca insan fırtınalara maruz kalacak.
Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği gözlemleme kurumu Copernicus, (C3S) son 7 yılda dünyanın sıcaklık rekoru kırdığını duyurdu.
Ve dünya çapında yapılan daha birçok araştırmaya göre iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri katlanarak artacak. Şimdiden zararların boyutu oldukça ürkütücü. Sigorta şirketlerinin son dönemde yaşanan iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin neden olduğu zararlara ilişkin açıklamaları tehlikenin boyutunu çok net ortaya koyuyor.
2021’de dünya çapında 280 milyar dolarlık varlık yok oldu
Münih Re‘nin raporuna göre de 2021 yılında dünya çapındaki doğal afetler önceki iki yılın üzerinde. Fırtınalar, sel, orman yangınları, depremler ve diğer aşırı hava olaylarının 2021’de toplam 280 milyar dolar tutarındaki varlığı yok etti. Bu rakam 2020’de 210 milyar dolar, 2019’da 166 milyar dolardı. 2021’de toplam 280 milyar dolarlık zararın ise 120 milyar dolar civarında olduğunu açıklayan Münih Re, en büyük kayıpların ABD’de yaşandığını açıkladı.
ABD’de 2021 yılında gerçekleşen doğal afetler nedeniyle 145 milyar dolarlık zarar oluştu. ABD’deki toplam zararın içinde sigortalı kayıpların miktarı ile 85 milyar dolar olarak tespit edildi.
Zarar artarak devam ediyor
Yıl | Toplam ekonomik kayıp (milyar dolar) | Toplam zarardaki sigortalı kayıp (milyar dolar) |
2021 | 280 | 120 |
2020 | 2010 | 82 |
2019 | 166 | 57 |
Kaynak: Münih Re
SWİSS RE ENSTİTÜSÜ: Doğal afet kaynaklı sigortalı kayıplar 105 milyar doları bulacak
2021 yılına damgasını vuran doğal afetlerin faturası ağır oldu. Küresel reasürans şirketi Swiss Re’ye göre, dünya çapında meydana gelen doğal afetlerin neden olduğu sigortalı kayıplar, 2021 sonu itibarıyla 105 milyar doları buldu. Bu rakam 2020’ye göre % 13’lük bir artışı temsil ediyor. Önceki 10 yıllık ortalamaya göre ise 30 milyar doların üzerinde. Swiss Re Enstitüsü, 2021’nin 1970’den beri en yüksek dördüncü doğal afet kaynaklı sigortalı kayıp yaşanan yıl olarak kayıtlara geçeceğini açıkladı. En yüksek kayıpların yaşandığı olaylara gelince… İlk sırada üçüncü çeyrekte gerçekleşen Ida Kasırgası yer aldı. Ida Kasırgası, 30-32 milyar dolar sigortalı kayba yol açtı. Ida’nan sonra Uri kış fırtınası, 15 milyar dolarlık maliyetiyle sektör için yılın en maliyetli ikinci doğal afeti oldu. ABD dışında, Avrupa’daki en yüksek sigortalı kayba ise Almanya, Belçika ve yakın ülkeleri harap eden Temmuz ayındaki sel felaketi yol açtı. Sel felaketi, 13 milyar dolara varan sigortalı kayba neden oldu. Avrupa’daki bu sel felaketi, bölge için 1970’ten bu yana en maliyetli doğal afetti. Türkiye, Çin ve Kanada’da yaşanan sel olayları da 2021 yılının en büyük doğal afetleri arasında yer aldı.
Haziran ayında Avrupa’da şiddetli konvektif fırtınalar da etkili oldu. Gök gürültülü sağanak yağışlar, dolu ve hortumlar çok sayıda ülkede mülklerde yaygın hasara yol açtı. Swiss Re’ye göre, bu olaydan kaynaklanan sigortalı kayıplar ise 4,5 milyar doları buldu.
AXA Gelecek riskleri sıralamasında iklim değişikliği zirvede
AXA’nın her sene yayınladığı Gelecek Riskleri Raporu’nun 2021 edisyonunda geçtiğimiz sene “salgın ve bulaşıcı hastalıklar” sebebiyle ikinci sıraya gerileyen “iklim değişikliği” bu sene yeniden ilk sıraya yükseldi.
İklim değişikliğini ilk sıraya taşıyan ise 2021 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, orman yangınları, sel ve don gibi iklim kaynaklı doğal afetler oldu. Rapora göre iklim değişikliği Avrupa’da en yüksek risk olarak görülüyor.
AXA SİGORTA CEO’SU YAVUZ ÖLKEN: Geleceğimiz için harekete geçmeliyiz
AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, Gelecek Riskleri Raporu’nun 2021 edisyonunda iklim değişikliğinin yeniden bir numaralı gündem maddesi haline gelmesinin mücadele için umut verici olduğunu açıklıyor. Ölken, “2021’de dünyada ve Türkiye’de iklim kaynaklı doğal afetlerle sarsıldık. Ciğerimizi yakan orman yangınları, seller, dolular… Bütün bunların arkasında iklim değişikliği var. İklim değişikliğinin iklim kaynaklı doğal afetlerin sıklığı ve şiddetini arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Bu gibi sinyalleri fark etmeli, bu gezegende yaşayan her canlı için var olan iklim aciliyetini kabul etmeli ve geleceğimiz için harekete geçmeliyiz. Gelecek Riskleri Raporu iklim değişikliğinin önemine dikkat çekerken aynı zamanda bir sigorta şirketi olarak misyonumuzu kusursuz biçimde yansıtıyor. Biz gelecekteki risklere karşı dayanıklılık, bugünün risklerine karşı ise koruma sağlamak için çalışıyoruz” açıklamasını yapıyor.
MÜNİH RE İKLİM ÇÖZÜMLERİ BİRİMİ BAŞKANI ERNST RAUCH: Aşırı hava olayları daha sık ve şiddetli olabilir
Münih Re İklim Çözümleri Birimi Başkanı Ernst Rauch, 2021 yılına ait afet istatistiklerinin çarpıcı olduğunu söylüyor. İklim değişikliği nedeniyle aşırı hava olaylarının daha sık veya şiddetli hale gelmesinin muhtemel olduğunu vurguluyor. Rauch, “Bilim dünyası önümüzdeki dönemde iklim değişikliğine bağlı olaylarla aşırı yağışların, fırtınaların artacağına dikkat çekiyor. İklim değişikliği nedeniyle artan risklere uyum sağlamak zor olacak” açıklamasını yapıyor.
MÜNİH RE YÖNETİM KURULU ÜYESİ TORSTEN JEWORREK: Artan iklim risklerine acilen uyum sağlanmalı
Münih Re Yönetim Kurulu Üyesi Torsten Jeworrek, toplumların artan hava risklerine acilen uyum sağlamaları ve iklim değişikliği ile mücadeleyi önceliklendirmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Torsten Jeworrek, bilimsel iklim araştırmasının “aşırı hava olaylarının daha sık hale geldiğini doğruladığını” söylüyor.
SWİSS RE GROUP BAŞ EKONOMİSTİ JÉRÔME JEAN HAEGELİ: Sigorta yaptırarak iklim risklerine karşı direnç kazanılabilir
Swiss Re Group Baş Ekonomisti Jérôme Jean Haegeli, “2021 yılında yaşadığımız doğal afetlerin etkisi, aşırı hava koşullarının etkisini azaltmak için altyapıların güçlendirilmesine yönelik önemli yatırımlara duyulan ihtiyacı bir kez daha vurguluyor. Altyapıya yapılan yatırımların artması gerekiyor. Yalnızca ABD’de, kritik ve eskiyen altyapıyı sürdürmek için altyapı yatırım açığı 2040’a kadar yılda ortalama 500 milyar dolar. Kamu sektörüyle ortaklık kuran sigorta sektörü, yatırım yaparak ve sigorta yaptırarak toplumun iklim risklerine karşı direncini güçlendirmek için kritik öneme sahip” diyor.