23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Hiç topluluk önünde konuşmak zorunda kaldınız mı?

Hayatımız Sigortalı Yazarı Devrim Ersöz, “Hiç topluluk önünde konuşmak zorunda kaldınız mı?” diye soruyor. Ersöz’ün “Topluluk önünde konuşmak” başlıklı makalesi şöyle…

Devrim Ersöz
Hayatımız Sigortalı / Devrim Ersöz

Hiç topluluk önünde konuşmak zorunda kaldınız mı? Bu durum zorunluluk yerine ihtiyaç da olabilir. Konumunuz, göreviniz ya da yaşınız gereği bir konuşma yapmaya davet edilebilir ya da görevlendirilebilirsiniz. Bazı insanlar böyle bir durumda paniğe kapılır. Sesim içime kaçtı diyeni de, gerçekten içine kaçanı da gördüm.

Genel olarak toplulukta konuşma korkusu, zihnimizde tuttuğumuz bazı yanlış inançlar nedeniyle bilinçaltımız tarafından tetiklenir. Bu yazıda topluluk önünde konuşmayla ilgili olarak inanç sisteminizle ilgili sorunların nasıl çözüleceğini ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağım. Sıraladığım ipuçlarını uyguladığınızda bir dahaki sefere konuşmak zorunda olduğunuzda korkularınız çok daha az olacaktır.

Hata yapmanın doğal olduğunu bilin

Eğer konuşma esnasında bildiklerinizi unutmaktan veya bir kelimeyi yanlış söylemekten korkuyorsanız, altında yatan neden mükemmeliyetçilik olabilir. Hata yapmanın doğal olduğunu ve her konuşmacının her zaman küçük hatalar yaptığını düşünmeye ne dersiniz? Bütün insanlar hatta ünlü konuşmacılar bile hatalar yapar. Bildiğiniz en iyi konuşmacıyı bir videodan ya da canlı olarak yeniden izleyin ve sözlerine konsantre olun. Amacınız hataları bulmak olsun. O kişinin konuşurken birçok hata yaptığını görünce şaşırabilirsiniz. Belki de bu hataları daha önceki dinlemenizde fark etmediğinizi göreceksiniz.

Korku ve endişe etkisi

Bunun sebebi o konuşmacının normal bir şekilde hata yaptığında, panik yapmaması ve sadece normal olduğunu düşünmesidir. İkinci önemli konu özgüvendir. Bir konuşmada bir sunumda iyi performans göstermemeniz kendinize güvenmediğiniz anlamına gelmez. Belki de sunumu yaparken, gerçek kişiliğinizle hareket etmiyordunuz, korku ve endişe etkisi altında hareket ediyordunuz. Yalnız prova yaparken iyi performans göstermenizin temel nedeni budur. Ancak korku meydana çıktığında performansınız düşebilir.

Konuşma anında stresi azaltmak için, doğru nefes aldığınızdan emin olun. Oksijen eksikliği stresi artırır. Kaygı seviyenizin yükseldiğini fark ettiğinizde derin bir nefes alın. En sevdiğiniz kıyafetleri giyin. Eğer sevmediğiniz bir şey giyerseniz, insanların görünüşünüz hakkındaki görüşlerini analiz etmekle meşgul olacaksınız. Bilinçli zihninizin kaynaklarını boşa harcamayın ve korumak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Konuşma esnasında komik bir şey söyleyerek gülmenin ya da güldürmenin bir yolunu bulursanız, bu durum endişenizi yarıdan daha fazla azaltacaktır. Konuşmaya devam ettikçe endişe duyusunun yavaş yavaş azalacağını bilmelisiniz.

Konuşma yapacağınız yere önceden gitme imkânına sahipseniz o zaman pratik yapmak çevreye ve her şeye zaten alıştığınızdan gerçek durumu daha kolay hale getirecektir. Bunu yapamamanız durumunda, oraya aşina olmak için mekâna erken varmayı deneyin. Konuşmanızı mutlaka prova edin ve mümkünse el notları kullanın. Unutmayın en profesyonel konuşmacılar bile el notlarından yararlanır. Güvenle ve coşkuyla harika konuşmalar yapmanız dileğiyle…

HAYATIMIZ SİGORTALI / AĞUSTOS 2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER