12 Mayıs 2024, Pazar
spot_img

Bu yıl sektör 2013’teki performansını sergilemez ama 2014’ten hızlı büyür

Sigortacılara göre sektör, 2015’te geçen yıldan daha hızlı ve reel olarak büyüyecek. 

semsiye

 

ALP SÜER / HAYATIMIZ SİGORTALI

Türkiye Sigorta Birliği’nin, bu yıl hayata geçmesi beklenen Oto Sigortaları Projesi’nin, sektörü olumlu etkilemesi beklenirken, hayat dışı sektörde nominal büyüme hızının seviyesini ise ekonominin performansı belirleyecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ise gözler, ‘otomatik katılım’da.

Sigorta şirketleri, her yılbaşında olduğu gibi yeni bir yılı, yeni beklenti ve umutlarla karşılar. Şirketler, 2015 yılına da benzer düşüncelerle girmekle birlikte, bu yıla ilişkin beklentilerin farklı olduğunu çıtanın biraz da yükseğe konduğunu söylemek gerekiyor. Bunun da temel nedeni, geçen yılki olumsuz tablo. Gerçekten de kârlılık dışında, kriz yılarını aratmayacak kötü bir performansa imza atan sektörde 2014 yılı, sigortacılar tarafından çok da fazla hatırlanmak istenmeyen bir yıl olarak tarihteki yerini aldı. “Peki, 2015’te sektör nasıl bir performans sergileyecek?”, “Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya’daki kriz nedeniyle, piyasada dalgalanmaların arttığı bir ortamda sigorta sektörü büyümeyi sürdürecek mi?”

Bu soruları, SİGORTALI Dergisi olarak sektörün önde gelen temsilcilerine soralım dedik. Yanıtlar özetle, “Sektör, 2015’te belki 2013’teki görkemli performansını sergilemez ama, 2014’ten daha hızlı ve reel olarak büyür”, “Sektörde nominal büyüme hızının seviyesini ise Türkiye ekonomisinin performansı belirler” şeklinde.

12012015a2014’te ‘oto’da kötü tablo

Yeni yılda, sektörle ilgili beklentilere geçmeden önce, 2014 yılını kısaca bir hatırlayalım: Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre sektör, 10 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.6 büyüdü. Bir yıllık enflasyondan arındırıldığında sektör reel olarak yüzde 2.1 daraldı. Ocak-Ekim döneminde, hayat dışı (elementer) sektör yüzde 8.9 büyürken, hayat branşında toplam prim üretimi ise yüzde 6.9 küçüldü. Hayat dışı sektördeki olumsuz tablonun temel sorumlusu, lokomotif branşlardan ‘oto sigortaları.’ Gerçekten son yıllardaki en kötü performansa imza atan oto sigortalarından kasko (kara araçları), 2014’ün 10 aylık döneminde yüzde 1.12 daralırken, trafik sigortasında (kara araçları sorumluluk) prim üretimi ise nominal yüzde 2.25 artış gösterdi. Oto sigortalarını hariç tutarsak, hayat dışındaki diğer branşların büyüdüğü gözlendi.

Oto sigortalarındaki daralma ise Türkiye ekonomisinin performansı ve oto satışları ile bağlantılı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2014’ün üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında yüzde 1.7 büyürken, ekonominin büyüme hızının yılın tamamı itibarıyla yüzde 3’ün altında kalacağı beklentisi güçlendi. Ayrıca, 2014’te otomobil satışlarında da ciddi düşüş gözlendi. Ekonomiyi soğutmak için alınan önlemler ve kredilerdeki daralmanın sonuçları, sigorta sektörüne de olumsuz yansıdı.

2015 yılı da ekonomi ve sektör açısından zor bir yıl olacak. Öncelikle, bu yıl ABD Merkez Bankası’nın (Fed), faiz oranlarını artırması bekleniyor. Ayrıca, petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak Rusya’da yaşanan kriz, Türkiye’yi de olumsuz etkilerken finansal piyasalardaki dalgalanmaya bağlı olarak dolar, geçen günlerde iç piyasada 2.41 TL’li seviyeleri gördü. Hatta bazı ekonomistler, bu gelişmeler ışığında, 2015’te hükümetin Orta Vadeli Program’da da yer alan yüzde 4’lük büyüme hedefini tutturmasının güç olduğunu savunuyor.

Ekonomik gelişmeleri bir kenara bırakırsak sektör temsilcileri, oto sigortaları açısından bu yılın geçen yıldan daha iyi olmasını bekliyor. 2014’te düşük seyreden otomobil satışlarının 2015’te ‘baz etkisi’yle, bu yıl bir miktar artış kaydetmesi bekleniyor. Ayrıca, TSB’nin ‘Oto Sigortaları Projesi’ başlığı altındaki konuların hayata geçmesi durumunda bunun da kasko ve trafik sigortalarının performansını olumlu etkileyeceği kaydediliyor. Tüm bunların ışığı altında sektörün 2015’te 2013’teki performansını sergilemese bile 2014’ten daha hızlı ve reel olarak büyümesi bekleniyor.

yatırımDönüşüm Programı’yla BES’teki hızlı büyüme sürer

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ise hızlı büyümeyi sürdürüyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM), 12 Aralık tarihli verilerine göre, sistemde toplam katılımcı sayısı, 5 milyon 10 bin 416 kişiye ulaşırken katılımcıların fon büyüklüğü ise (devlet katkısı hariç) 33 milyar 924.7 milyon TL’ye yükseldi. 2013 yılı sonunda sistemde katılımcı sayısının 4 milyon 153 bin 55 kişi olduğu dikkate alındığında sisteme yaklaşık bir yıllık dönemde, net 857 bin 361 kişi dahil oldu.

Sistemdeki büyümede hiç kuşkusuz, 2013’te başlayan ve geçen yıl da devam eden yüzde 25 oranındaki devlet katkısı etkili. Geçen günlerde, Ekonomide Dönüşüm Programı’nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun verdiği mesajlardan da anlaşılacağı gibi BES, hükümetin tasarrufları artırmak için öncelik verdiği konuların başında geliyor. Öncelikle, yüzde 25’lik devlet desteği sürecek. Kesinti oranı, uluslararası düzeye ulaştırılacak. Ayrıca, basında geniş yer bulan “otomatik katılım” ile ilgili olarak önemli adımlar atılacak. Otomatik katılımla, işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak emeklilik hesabı açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından otomatik olarak katkı payı kesintisi yapılması sağlanacak. Devlet desteğinin etkisiyle BES’teki hızlı büyümenin bu yıl da sürmesi bekleniyor.


atilla oksayTSB Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay:

Ekonomide dalgalanma olmazsa sektör yüzde 10-15 büyür

2015’te sigorta sektörünün seyrinde ekonomideki gelişmelerin belirleyici olacağını belirten Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, şunları söylüyor:

“Türkiye’de sigorta sektörü, ekonomideki gelişmelerle bire bir bağlantılı. Bu nedenle ekonomide ciddi bir dalgalanma olmazsa sektörün 2015’te de reel olarak büyümeyi sürdüreceğini, nominal olarak da yüzde 10-15 düzeyinde büyüyeceğini tahmin ediyorum. Hayat dışı branşlarda karlılığa yönelik uygulamalar etkilerini hissettirmeye başladı. Bu pozitif etkilerin, 2015’te de devam etmesi bekleniyor.”


solmaz altınAllianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Solmaz Altın:

Sigorta sektöründe büyüme 2014’e benzer seyir izleyecek

Ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle 2015’in dalgalı bir yıl olmasının beklendiğini vurgulayan Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Solmaz Altın, şunları söylüyor:

“Petrol fiyatlarındaki gerileme, hem enflasyon hem de cari açık tarafında Türkiye ekonomisine rahat nefes aldıracak. Öte yandan, BDDK ve Merkez Bankası’nın iç tüketimi frenlemeye yönelik aldığı önlemlerin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Bütün bu beklentiler paralelinde Türkiye ekonomisinde ılımlı bir büyüme öngörülürken, sigorta sektöründeki büyüme oranı da 2014 yılına benzer bir seyir izleyecek.”


musa ulkenAnadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken:

2015’te büyümede ekonominin performansı belirleyici olur

Sektör olarak, 2015’te büyümenin ülke ekonomisinin performansı ile bağlantılı olduğuna dikkat çeken Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, şu görüşleri dile getiriyor:

“2015 ‘te en çok konuşulacak branşların başında oto sigortaları gelecek. Sonrasında, inşaat ve konut sigortaları, kefalet sigortası ve bina tamamlama sigortası gibi ürünler ön planda olacak. Ayrıca, tamamlayıcı sağlıkta yeni ürünler çıkarılmasını ve sağlık sigortalarının da gündemde önemli bir yer tutmasını bekliyoruz. Anadolu Sigorta adına olumlu geçecek bir yıl bekliyoruz. 2015’in rekabetçi bir yıl olacağını tahmin ediyoruz.”


mine ayhanGenerali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan:

2015, geçen yıldan iyi geçer sektör yüzde 15 büyür

Sektörde 2015 yılının, 2014’ten daha iyi bir yıl olacağı beklentisi içinde olduğunu söyleyen Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, şunları söylüyor:

“Mevzuatla ilgili düzenlemeler konusunda ümitliyim. Sektörü olumluya götürecek adımlar atılıyor. Ayrıca, geçen yıl araç satışları düşük kaldığı için bu yıl baz etkisi nedeniyle araç satışlarının da artacağını düşünüyorum. Bu da oto sigortalarına olumlu yansıyacak. Yıllar itibarıyla bakıldığında, sektörün yüzde 15’lik bir büyüme trendi var. Bu nedenle sektörün genel büyümesinin, 2015’te de nominal olarak yüzde 15 olarak gerçekleşmesini bekliyorum.”


ugur erkanAnadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan:

Otomatik katılım, BES’i köklü şekilde değiştirecek

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili beklentileri hakkında şunları söyledi:

“Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarından da anlaşılacağı gibi tasarrufların artırılması gerektiği için hükümetin sisteme bakışında bir değişiklik yok. Sisteme devletin desteği ve yüzde 25’lik devlet katkısı aynen devam ediyor. Ayrıca, BES’i köklü bir şekilde değiştireceğini düşündüğümüz, işyeri bazlı katılımları teşvik edecek otomatik katılımın da 2015’in ilk altı ayında şekillenebileceğini ve bu konuda ilgili mevzuatın, yıl sonuna kadar yayımlanabileceğini öngörüyorum. Katılımcı sayısı ve fon performansı açısından sektör, bu yıl da pozitif bir büyüme sergileyecek.”


meral eredenkAvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş:

Çalışan ve kurumlara BES’in yararları çok iyi anlatılmalı 

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, Türkiye’de hayata geçecek otomatik katılımla ilgili olarak şu önerilerde bulunuyor:

“Birincisi, bu konuda mutlaka mevzuat yayımlanması gerekli. İkincisi, bireylerin ve şirketlerin yaşamlarını kolaylaştıracak operasyonel alt yapıların hazır olması gerekli ki kimsenin üzerine ilave bir iş yükü gelmesin. Üçüncüsü de tüm taraflara minumum yük ve maksimum getirinin olacağı bir sistemin sunulması önemli. Hem birey hem de kurumlara sisteme katkı yaptıklarında bunun kendilerine getireceği yararlar iyice anlatılmalı.”


sadi uzunogluTrakya Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sadi Uzunoğlu:

2015’te ekonomide büyüme hedefi tutmaz

2015’te büyüme hedefinin tutmayacağını ileri süren Trakya Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, şunları söylüyor:

“2015’te seçim dönemine girileceği için hükümet, ekonomiyi büyütmeye yönelik adımlar atabilir. Ancak, ABD’de faiz artırım sürecine girilecek olması, Rusya’daki kriz, gelişen piyasalara gidecek sermaye miktarının azalacak olması ve finansal piyasalardaki dalgalanma, Türkiye ekonomisinin büyüme hızını etkileyecek. Bu yıl ekonomide büyüme ile ilgili hedefin tutmayacağını ve büyüme hızının, yüzde 2-2.5 seviyelerine gerileyeceğini tahmin ediyorum.”


Ajandası dolu sigorta sektörü 2015’ten neler bekliyor?

  • TSB’nin ‘Oto Sigortaları Projesi’ başlığı altındaki konuların hayata geçmesi.
  • Trafik sigortalarında, ‘Destekten Yoksun Kalma Tazminatı’nın hesaplanmasında standart modelin hayata geçmesi.
  • Değer kaybı hesabında standart hesaplama modelinin hayata geçmesi.
  • Destekten yoksun kalma hesaplama yöntemi ve değer kaybı hesaplama yöntemini de içeren Trafik Sigortaları Genel Şartları’nın yayımlanması.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, ‘Otomatik Katılım’ ile ilgili mevzuatın yayımlanması.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER