BES tarafında birçok önemli yenilik olduğuna dikkat çeken Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Devlet katkısında ciddi bir artış var. Paranızın bir kısmını erken kullanabileceksiniz, erken çekme hakkı geliyor. Teminat gösterme gibi yenilikler geliyor. Diğer taraftan toplu para girişine izin verilecek. Tüm bunlar BES’e ciddi bir ivme kazandıracak” dedi.
SİGORTAMEDYA ÖZEL
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2021 yılının en önemli gelişme gösteren tasarruf araçları arasında yerini aldı. Özellikle 18 yaş altının sisteme dâhil olması ve 2021 yılının son aylarında devlet katkısı oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkması BES’e olan ilgili daha da artırdı. Bugün BES’te biriken fon tutarı 250 milyar lirayı, sisteme dâhil olan kişi sayısı da 14 milyonu aştı. Sisteme olan güven de özellikle devletin yaptığı önemli düzenlemeler sayesinde giderek artıyor.
Hükümetin BES’teki devlet katkısı payını yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarmasının inanılmaz bir destek olduğunu belirten Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’te toplanan paranın anlık kararlarla değil orta ve uzun vadeli kararlarla yönetildiğini söyledi. Ekonomi yönetiminin de sistemin önemini gördüğü için BES’e artı 1 destek daha verdiğini ifade eden Sincek, “Bu sisteme olan güveni de gösteriyor. Biz zaten sektör olarak 14 milyon vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Bunun da karşılığı olarak +%5 gelmiş olması hem mevcut katılımcılara hem de bundan sonra girecekler için bence çok değerli bir yenilik” dedi. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Sigorta Ekranı’nda Sigortamedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın konuğu oldu. Programda, yapılan yeni düzenlemelerin BES’e olan etkisini değerlendiren Sincek, Katılım Emeklilik’in 2022 stratejilerini de izleyicilerle paylaştı.
Ürün daha kapsamlı hale gelmeye başladı
Sincek, programda BES’te yapılacak yeni düzenlemelerin de sisteme önemli katkılar sağlayacağını belirterek, “Malum OKS ile denge birazcık taşmıştı. OKS’ye her yıl zorunlu katılım vardı. 3 yıl sonra bir daha katılabilme gibi yeniliklerle kurallar esnetildi. Mesela çıktınız, tekrar girme konusu askıya alındı. Bu desteklerle birlikte katılımların daha ivmeli olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan yeni gelecek düzenlemelerde kısmi çıkış konusu var. Diyelim ki siz BES’e girdiniz. 10’uncu yılınız. 56 yaşınıza da daha çok var. Nakde de ihtiyacınız var. BES’ten çıktığınızda o kazanılmış bütün haklar gidiyordu. Ama bu yeni gelen düzenlemeyle o süre kaybınızı engelleyeceksiniz. Yani genel anlamda ürün daha kapsamlı hale gelmeye başladı” diye konuştu.
Teminat unsuru önemli katkı sağlayacak
Teminat olarak gösterme durumunun da önemli katkılar sunacağını ifade eden Sincek, “Ev, araba ya da kredi alırken teminat olarak gösterip kredi kolaylığı sağlanacak. Bu tarafı da önemli buluyorum. Diğer taraftan da insanlar BES’teki birikimlerin büyüdüğünü, performansı gördüğü zaman daha fazla katkı payı ödemek istiyorlardı. Ama malum yıllık asgari ücret tavanı vardı. Bu tavandan sonra ödediğiniz kısım için devlet katkısı alamıyordunuz. Şimdi artık önümüzdeki yıla sarkıtıyorlar tutarı. Siz 100 bin lira ödediniz, 60 bin lirası için yüzde 30 aldınız, 18 bin TL. Kalan 40 bin lirası için önümüzdeki yıl ocak ayında 12 bin TL daha alacaksınız. Dolayısıyla da 100 bin liralık için 30 bin TL gelir katkısı almış olacaksınız. Bu rakamda enflasyonla neredeyse birebir artı fonun getirisini koyduğunuzda, mesela bizim getirimiz yüzde 39 civarında. Yüzde 39’u koyduğunuzda 100 bin liranıza yaklaşık 70 bin liralık getiri sağlamış oluyorsunuz. Bir diğer konu da OKS tarafındaki 45 yaş sınırını kaldırdılar. Tekrardan 45 yaş sınırına takılan çalışanlar da isterlerse OKS’ye dâhil olabilecekler” değerlendirmesinde bulundu.
Sektör BES’te yüzde 40 büyüdü
Bireysel emeklilik sektörünün büyüklüğünün bugün 250 milyar TL’yi aştığını belirten Sincek, şunları söyledi: “Katılım Emeklilik olarak biz de yılda 5,8 milyar TL fon büyüklüğüyle bu alanı 8’inci sırada bitirdik. Yaklaşık OKS ile 800 bin müşteriye hizmet verir haldeyiz ve verdiğimiz hizmet sayesinde de enflasyonun üzerinde müşterilerimize bir getiri sağladık. Risk var, enflasyon var, finansal açıdan kolay bir ortam değil. Bundan 4-5 yıl önce mevduatla karşılaştırılırdı. Ama bu tamamen değişti, artık mevduat getirilerinin üzerinde bir kâr payı verebiliyoruz. Bu da zaten büyümeyi getiriyor. Sektör BES tarafında yüzde 40’lar civarında büyüdü. Bizim segmentte katılım esaslı kısmın Pazar payı yüzde 20’ye ulaştı. 50 milyar TL fon büyüklüğü oluştu. Katılım Emeklilik olarak ise geçen yıl yüzde 52 büyüdük. 9. yılımızda da sektörün üzerinde büyümeye devam ediyoruz. Kriz dönemlerini fırsata çevirmenin yolu diğer elementer branşlarda olduğu gibi bütün varlıklarınızı koruma altına almanız gerekiyor. Ama bizim yaptığımız BES tarafındaki tasarrufların daha etkili yönetilmesi, portföy yönetim şirketlerinin uzmanlıklarıyla yönetilmesi oldukça değerli bir katkı. Bu alanda 3000’in üzerinde özel müşterimiz mevcut. Bunların her birine direkt temasla dokunuyoruz, daha özel ayrıcalıklı hizmetler veriyoruz.”
Sağlıkta büyüme iştahımız devam ediyor
BES’le ilgili birçok yeniliğin yapıldığını belirten Sincek, özellikle geçen yıl 18 yaşın dâhil olmasının bu alana büyük bir hareketlilik getirdiğini söyledi. “Bu sayede müşteri olarak yaş ortalamamız düşmeye başladı” diyen Ayhan Sincek, sağlık tarafında ise 3 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, 2022 yılı hedefleri ile ilgili şunları söyledi: “Tamamlayıcı sağlıkta başlayıp özel sağlıkla devam ettirdiğimiz bir branşımız var. Sektördeki katılım esaslı ilk sağlık sigortasını biz buluşturduk sektörle. Oradaki büyüme iştahımız devam ediyor. Sistemimizi yeniledik. Dijitalleşme tarafıyla da artık ürünlerin buluşması gerekiyor. Bankacılığın yaptığı dijital atılımları artık sigorta sektörünün de yapması gerekiyor. Bizim de o alanda çalışmalarımız var.”
Ekonomik paketler çıkarıyoruz
Sağlık branşında fiyatların güncellendiğine dikkat çeken Sincek, “Tamamlayıcı sağlık sigortaları artık çok pahalı hale gelmeye başladı. Bizde ihtiyaçları dikkate alarak daha ekonomik paketler çıkartmaya başladık. Mesela yatarak tedavi veren ürünlerin 2022’de ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bunlar 2022’nin önemli konuları olacak bizim açımızdan” dedi.
Hayat sigortacılığı reel olarak büyümedi
Programda hayat sigortacılığını da değerlendiren Ayhan Sincek, 2021 yılında hayat sigortacılığı tarafında bir reel büyüme gerçekleşmediğine vurgu yaptı. “Sektörün hayat sigortacılığı tarafına baktığımızda yüzde 80’i bankasürans kanalına bağlı, acente kanalı değil. Dolayısıyla krediler tarafında o büyüme olmayınca sektörde de reel bir büyüme olmadı” diyen Sincek, Katılım Emeklilik açısından da bu branşta bir büyümenin gerçekleşmediğini söyledi.
Enflasyonun üzerinde getiri sağlandı
Enflasyonla birlikte ücretlerin de güncellendiğini kaydeden Sincek, katılımcıların bu süreçte bile önemli getiriler sağladığına dikkat çekti. Ayhan Sincek, “Örneğin Türk Tabipler Birliği’nin açıkladığı rakamlar ile medikal enflasyonu üst üste koyduğunuzda acayip bir değişim var. Çalışanların ücretleri de buna göre artacak tabii ki. Aslında sigortacılık deyince zor zamanlarda önemi ortaya çıkıyor. Tasarruf dediğinizde bireysel emeklilik hesabınız varsa oradaki birikimleriniz enflasyon altında ezilmedi aslında. Son 5 yılda ya da daha öncesinde olduğu gibi. Bireysel emeklilik performansımız ile bu sene enflasyonun üzerinde bir reel getiri sağlayabildik, tasarruflarını birikimlerini koruyabildik. Yüksek enflasyon dönemlerinde de aslında önemli olan bu. Yani tasarrufları tutabilmek ve onları en az enflasyon kadar değerlenmesini sağlamak. Evler, arabalar, arsalar zaten değerleniyor ama sizin nakit varlıklarınızı da nasıl yönettiğiniz önemli” değerlendirmesini yaptı.
Fonları iyi değerlendirmek için finansal okuryazar olmak gerekiyor
Katılım Emeklilik’in mobil uygulamasına girildiği zaman otomatik olarak fon değişikliğinin yapıldığını belirten Sincek, şunları söyledi: “Tabii fon dağılımı, portföyü vermek o kadar kolay değil. Uzmanlık istiyor. Kişiden kişiye de değişiyor. Kişinin risk almasını ölçmek gerekiyor, yaş çok önemli. Mesela emekliliğe yakınsanız riski azaltıp daha güvenli yerlere paranızı koymanız gerekiyor. Biz şirket olarak aylık 1 defa fon bültenlerimizi yayınlıyoruz ve bütün müşterilerimize bunu ulaştırıyoruz. Fon departmanımız zaman zaman özel yayınlarla fon dağılımı ve ekonomik gidişat hakkında bilgilendirmeler yapıyor. Senede en az 1-2 kere pozisyonları güncellemek gerekiyor değişen ekonomik şartlara göre. Eğer bunu yapabilirseniz ve fon bültenlerinden de destek alırsanız isabetli bir karar vermiş olursunuz. Geçen sene hayatımıza giren BEFAS (Bireysel emeklilik fon alım satım platformu) var. Buradan farklı şirketlerin de fonlarını alma şansınız var. Bizim şirkette 14-15 tane fon var. Sektörde 400’den fazla fon var. Hangi fonu nasıl alacaksınız? Detayına ne kadar hâkim olacaksınız, kolay şeyler değil. Biraz da finansal okuryazarlık tarafını geliştirmeniz gerekiyor. Karmaşık bir ürün, biraz tanımak gerekiyor. Ama zamanla fon bültenleriyle, hatta teknoloji de işin içine giriyor robotik danışmanlar da söz konusu, bunlarla birlikte karma bir şekilde yönetmeye çalışıyoruz.”
Ekonomik çalkantılarda pozisyonunuzu değiştirmeyin
Sincek, programda son dönemde yaşanan ekonomik çalkantılarda fonların nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda da açıklamalarda bulundu. “Böyle günlerde söylenen en ana kural, ‘pozisyonunuzu değiştirmeyindir” diyen Sincek, döviz yükselirken ortaya atılan birtakım iddialar sonucunda herkesin farklı hareket ettiğini söyledi. Ayhan Sincek, şöyle devam etti: “Sonunda çok ters pozisyonlarda kalan kişiler oldu. Dolayısıyla böyle ortamlarda aslında değiştirmemek gerekiyor. Baktığınızda sektör 18-20 Aralık arasında 270 milyar TL’den 233 milyar TL’ye düştü. Dövizdeki ani inme, altın, borsa tarafıyla. Ama şimdi tekrar topladık. Yılı 250 milyar TL ile kapattık. Şu an 255 milyar TL. Ani hareketlerin olduğu zamanlarda pozisyonunuzu değiştirmediğinizde aslında bir şey kaybetmemiş oluyorsunuz. Ama bültenler zaten size bugün şu oldu demiyor. Önümüzdeki dönem için alabileceğiniz pozisyondan bahsediyor. BES orta-uzun vadeli tasarruf aracı. Altının mutlaka yatırımlar arasında yüzde 5-10 olması gerektiğini düşünüyorum. Ama borsa tarafında da inanılmaz performans oldu. 2022 yılı için de borsanın performansını uzmanlar iyi bekliyor. Bunu enflasyonla da bağdaştırıyorlar. Şirketlerin değerinin en az enflasyon kadar artacağı öngörülüyor. Böyle zamanlarda benim de kendi birikimlerimi en iyi şekilde koruduğum ve hep memnun kaldığım fonlar aslında değişken fonlar. Bu değişken fonlar aracılığıyla orta yönetim şirketlerinin uzmanlığına kendimizi teslim ediyoruz ve sonuçlar da bizi hiç üzmüyor.”
2021’de hedeflerimizi ucu ucuna yakalayabildik
Finansal açıdan zor bir yılı geride bıraktıklarına dikkat çeken Ayhan Sincek, “Ama hedeflerimizi gerçekleştirmeyi başardık. Bireysel emeklilik tarafında da hayat sigortalarında, ferdi kaza, sağlık sigortası olmak üzere ana branşlarımızı hedeflediğimiz yerde tamamladık. Karlılık açısından da hedeflediğimiz yerde tamamladık. Geçmiş yıllarda hedefimizin en az %10-20 üzerinde tamamlarken 2021’de hedefi ucu ucuna yakalayabildik” dedi.
Sağlık tarafında ürün ve fiyat konusunda rekabetçiyiz
Ayhan Sincek, Katılım Sağlık’ın 2021’de kendilerini en zorlayan ürünlerden biri olduğunu söyledi. Bunun sebebini de artan maliyetler olarak açıklayan Sincek, “Aslında 50 binin üzerinde satış gerçekleştirdik. Satış hedeflerimiz tuttu. Ama tabii hasar prim hedefleri, bozulan piyasa koşulları, artan enflasyonla birlikte 1 yıl önce sizin bin liraya sattığınız ürün şu anda 3 bin lira oldu. Sene başında tedavi rakamları 200-250 lira TL iken bu rakamlar şimdi 500 TL’lere çıktı. Şirketlerin bu hizmeti uzun süre sürdürebilmesi açısından bir denge olması gerekiyor. Hem ürünlerin revizyonu hem fiyatların revizyonu olarak bunlar güncelleniyor. Hedeflerimizi yakaladık o açıdan mutluyuz. İlk TSS ile başlamıştık, ardından ÖSS geldi. ÖSS zor bir branş. Kendi 2 ana ortağımızın grup sözleşmelerini yönetiyoruz ve bunun yanında da irili ufaklı 1500-2000’e yakın bir grubumuz var. Bu grupları acente ve brokerlarımızla birlikte ürettik. Katılım Sağlık olarak tüm Türkiye’yi kapsayan bir network’ümüz var. O açıdan rekabetçiyiz. Sistemimizi değiştirdik, sektörün bilinen ve en eski altyapılarından birine biz de geçtik. Sektörün kapsayıcı provizyon altyapılarını kullanıyoruz. Hizmet ağında, operasyon tarafında bir eksiğimiz bulunmuyor. Ürün ve fiyatlama tarafında rekabetçiyiz. 2020 yılında pandemiden kaynaklı katılım havuzunda teknik kar söz konusuydu. 2021 yılında bu paranın tamamını katılımcılara kullandık prim artışlarını yansıtmadan. Sürdürebilir bir şekilde bu branşta var olmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Bütünleşik BES’te düzenlemeler bittiğinde yeni ürünler hemen hazırlanır
Sincek, programda ana ürünlerinin BES olduğuna dikkat çekerek, BEFAS ile ilgili düzenlemelerin Meclis’te olduğunu söyledi ve ekledi: “800 binden fazla müşterimiz mevcut. Burada farklı avantajlarla mevcut olan ürünleri ortak BES sözleşmesi içerisinde erişimlerini sağlayacağız. Farklı teşvikler gelebilir. O teşvikler kabul görürse tek bir ürün altında kullanabilirler. Kolaylık sağlayabilir. Poliçe yıldönümünde yenilemesi daha kolay olabilir, daha ekonomik ürünler olabilir. Sağlık tarafıyla BES’i birlikte düşündüğünüzde orada bir avantaj sağlanırsa daha avantajlı bir ekonomik ürüne ulaşımları mümkün olur. Diğer düzenlemeler Meclis’te. Onaylanıp Resmî Gazete’de yayımlandıktan itibaren yürürlükte olacak. Yürürlüğe girdiği zaman bizlerin yeni ürünleri hazırlaması çok uzun sürmeyecektir. 1-2 ay içerisinde herkes hazır hale gelecektir.”