6 Mayıs 2024, Pazartesi
spot_img

Atilla Benli: “Sektör olarak tüm afetler için ödeme yapacak güçteyiz”

Deprem sonrası ilk hesaplamalara göre toplamda tüm sektör olarak 20 milyar TL’nin üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirmeyi beklediklerini söyleyen Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, “Bizler sektör olarak sadece deprem değil, tüm afetler için ödeme yapacak güce sahibiz.” dedi. 

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve toplamda 11 ili etkileyen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Depremden etkilenen illerdeki Zorunlu Deprem Sigortası ortalamalarının yüzde 49 olduğunu söyleyen Benli, “Söz konusu sigorta oranı en az Hatay’da en fazla ise Diyarbakır’da görüldü.” dedi.

Benli, konut sigortalarında yüzde 21, kaskoda ise yüzde 17 oranında sigortalılık oranlarının bulunduğunu aktararak “Deprem bölgesinde araçların çoğu pert. Kasko üzerinden 1 milyar TL civarında ödeme yapacağımızı tahmin ediyoruz. İlk hesaplarımıza göre toplamda tüm sektör olarak 20 milyar TL’nin üzerinde hasar ödeyeceğimizi tahmin ediyoruz. Söz konusu 20 milyar TL’ye DASK tazminat ödemeleri dâhil değil. Bizler sektör olarak sadece deprem değil, tüm afetler için ödeme yapacak güce sahibiz.” ifadelerini kullandı. 

Deprem sigortalarına talep arttı

Sigorta sektörünün salgın, sel, deprem gibi afetlerden alnının akıyla çıktığına dikkat çeken Benli, “Bundan sonra olabilecek başka büyük depremlere de hazırız. Sigorta sektörü kötü gün dostu.” dedi.

Benli, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem sigortalarına ilginin 3-4 kat arttığını aktararak “Bu anlamda sigortalılık oranı çok hızlı yükseldi. Bu etkinin devam etmesi gerekiyor. İşletmeler DASK kapsamında değil. İşletmelerin hayatına kaldığı yerden devam edebilmesi, aynı zamanda Türk ekonomisine de etkisinin reasürans sistemi içerisinde dünyaya yayılarak afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirgenmesi açısından poliçe kapsamı önemli.” açıklamalarında bulundu.

Az hasarlı evlere sahip olanlar acele etmemeli

Az hasarlı raporu verilen evlerin oturulamayacak durumda olduğu iddiaları hakkında konuşan Benli, tespitte ağır hasarlılılar ve diğerlerinin öncelikli olduğunu belirterek “Az hasarlı evlere sahip sigortalılara beklemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü artçılar devam ediyor, sonraki artçı depremlerde de hasar artabilir. Sonradan hasarları büyüdüyse onlar da ödenir ancak şu anda acele etmemeleri lazım.” şeklinde konuştu.

Araç hasarlarını ihbar beklemeden ödüyoruz

Deprem bölgesindeki araçların çoğunluğunun perte yakın veya pert olduğunu söyleyen Benli, “Araçlar toplama yerlerine alındı. Plakadan ve şasi numarasından herhangi bir ihbar olmadan dosyayı açarak poliçe üzerindeki rakam üzerinden ödeme gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Hayat Sigortaları için 2 milyar liraya yakın ödeme olabilir

Benli, deprem bölgesinde hayat sigortaları için kayıtların oluşmaya başladığını da aktararak “Vefat bilgileri için ilgili kamu kurumlarıyla çalışmalar yürütülüyor. Ödeme işlemleri başladı. Hayat sigortaları için 2 milyar lira civarında ödeme bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vefat eden BES’lilere varisleri yoluyla ödeme yapıyoruz

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) depremzedelere ilişkin açıklamalarda bulunan Benli, “Deprem bölgesinde 25 milyar lira civarında toplam fon büyüklüğü var. Bölgede yaklaşık 1,5 milyon BES’li bulunuyor. Türkiye Hayat Emeklilik’in 7-7,5 milyar liralık BES sözleşmelileri var. Bunlar içerisinde eğer vefat ettiyse varislere veya lehtarlara hızlı şekilde ödenmesi için biz hızlı şekilde ulaşıyoruz, bildiriyoruz. Eğer kendisi özel bir ödeme istiyorsa onları da mevcut süremize bakmadan hızlı şekilde ödüyoruz. Henüz bu anlamda çok büyük talep yok. Çıkmak isteyip süreye takılan kimse olmadı ama bundan sonrası için gelen olursa sektör olarak kararımız mümkün olduğunca sürelere takılmadan ödemek yönünde.” dedi.

Benli, hem hayat sigortasında hem de BES’te vatandaşların hiç haberi olmasa dahi sigorta şirketlerinin verasete hak kazanan kimler varsa silsile boyunca bakarak ödemeleri gerçekleştirdiğini de dile getirdi.

Deprem bölgesinde yüz binlerce hayvanın telef olduğunu aktaran Benli, “4-5 milyon liralık ödeme yapıldı. Toplamda ise 30 milyona yakın ödeme yapılmasını öngörüyoruz.” diye konuştu. 

Türkiye Sigorta olarak ihtiyaçlara destek olmak için çalışıyoruz  

Türkiye Sigorta olarak da depremin ardından 15 dakika sonra daha önce alınan aksiyon planlarına göre durum tespiti yaptıklarını belirten Benli, “Sigortalıları belirledik. Çalışanların ve bölgedeki çalışma paydaşlarının durumlarını tespit ettik. Çeşitli yardım organizasyonları için ihtiyaçları belirleyip AFAD ve Kızılay ile koordineli olarak harekete geçtik ve yardım tırlarıyla deprem bölgesine acil yardımları gönderdik. Sigortalıların hak kaybına uğramamaları veya afet nedeniyle bir sıkıntıya düşmemeleri için önlemler aldık.” açıklamalarında bulundu.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Malatya’da 5 karavan ile mobil hizmet verdiklerini söyleyen Benli, “İlk etapta ihbar yapmak sigortalılar için çok zor. İhbar yapamayanları da poliçeleri belirledikleri için ulaşabildiğimiz kadarıyla hasarlarını tespit edip ihbar dosyalarını açtık ve ihtiyacı olan sigortalılara hızlı bir ödeme yapmak için çalıştık.” dedi.

Bugüne kadar yaşanılan hiçbir depremin büyüklüğü ve yıkıcılığının Kahramanmaraş merkezli depremlerle kıyaslanamayacağına dikkat çeken Benli, “Türkiye Sigorta olarak şu ana kadar 18 bin konut ile ilgili hasar dosyası açtık. Konut, kasko ve yangın poliçelerinde deprem teminatı olan 300 bin poliçemiz var. Türkiye Sigorta olarak Tek Yürek kampanyasına önemli miktarlarda destek olduk. İlk anda hem AFAD hem de Kızılay için 5’er milyon liralık ayni ve nakdi yardım yaptıktan sonra Tek Yürek Kampanyasına da 2 milyar TL’lik destek aktardık. Bundan sonra da AFAD’ın öncülüğünde ‘Evim Yuvan Olsun’ kampanyası düzenlendi. Türkiye Sigorta olarak bu ülkenin erdemleriyle ve değerleriyle yoğrulmuş bir şirket olarak önemli rol almak bizim görevimiz. Evlerini depremzedelere tahsis edenlere ‘Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası’ kapsamında primini biz karşılamak üzere teminat vererek destek oluyoruz. Bir hafta içerisinde 10 bin konut depremzedelere tahsis edildi, bunların bina ve eşya sigortalarını bedelsiz olarak yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Deprem olgusunu birey olarak ihmal ettik 

1-7 Mart Deprem Haftası ile ilgili de konuşan Benli, Türkiye’nin deprem kuşağında, fay hatları üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak “Deprem, bizlerin hayatının bir parçası. Dolayısıyla deprem açısından kültürümüzü, algımızı daha da büyütecek, günlük hayatımıza girecek şekilde beslememiz gerekiyor. Okullardan başlayıp evimizde çekirdek ailemize kadar bunun girmesi gerekiyor. Son yaşadığımız afet de bunun en önemli göstergesi. Bugün hatırlayıp yarın unutmamız gerekiyor. Bir haftaya da sıkıştırmamamız gerekiyor. Bu hafta böyle bir afetin üstüne önemli bir fırsat. Birbirimize böyle durumlarda neler yapacağımızla ilgili bireyden kamuya kadar yapabileceğimiz çok şey var. Biz birey olarak sadece evlerimizde eşyalarımızın güvenliğini sağlasak ölüm oranları yüzde 10 düşer. Biz biraz deprem olgusunu birey olarak ihmal ettik.” ifadelerini kullandı.

Benli, Türkiye Sigorta Birliği olarak Deprem Haftasına yönelik bazı etkinliklerde bulunacakları aktararak “Mümkün olduğunca hayatın devam ediyor ve aynı acıların yeniden yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini kamuoyuyla paylaşacağız.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER