27 Aralık 2024, Cuma
spot_img

Trafik ve Kasko arasındaki fark nedir?

Her ne kadar dikkatli olsak da trafikte başımıza ne zaman ne geleceği belirsiz. Bu sebeple kendimizi ve aracımızı güvence altına alırken trafikteki diğer sürücülere karşı da sorumluluklarımız bulunuyor. Devlet tarafından yaptırılması zorunlu olan Zorunlu Trafik Sigortası ve tercihe bağlı olan kaskoyu karşılaştırdık. 

Zorunlu Trafik Sigortası nedir?

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ya da kısa haliyle Zorunlu Trafik Sigortası; otomobil, kamyon, motosiklet ve diğer karayolu taşıtları için uygulanması zorunlu olan sigortadır. Herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın malına verilen hasarı belli bir orana göre kısmen veya tamamen karşılamak için yapılan sigortanın şartları bölgeye göre yasal düzenlemelerle ile de değişebilir. Ülkemizde en yaygın olarak yaptırılan sigorta türü olan Zorunlu Trafik Sigortası poliçesini araçlarda bulundurmak zorunludur.

Trafik Sigortası, yolda seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni hasarları karşılıyor. Kasko yerine geçmediği gibi manevi tazminat taleplerini de karşılamıyor. Trafik Sigortasında sigortalı kişi, Karayolları Trafik Kanunu’ndaki tanım uyarınca işleten olarak adlandırılıyor. Türk hukukunda aracın işleteni araç sahibi olabileceği gibi uzun süreli kiralama yapan kişi gibi araç üzerinde önemli menfaati olan başka bir kişi de olabilir. İşleten kişi olan sigortalının adı poliçe üzerinde belirtilmelidir.

Zorunlu Trafik Sigortası neleri kapsıyor?

Zorunlu Trafik Sigortası, poliçede tanımlanmış olan aracın trafikte olduğu sırada bir kimsenin yaralanmasına, ölümüne yol açması ya da diğer bir aracın hasar görmesi sonucunda zararı hukuk çerçevesi içinde temin ediyor. Araca bağlı olarak çekilmekte olan römork, yarı römork (hafif römorklar dahil) veya çekilen bir aracın sebebiyet vereceği zararlar da çekicinin sigortası kapsamında bulunuyor. Ancak insan taşımada kullanılan römorklar, poliçede özel şartları belirtilecek ek bir sorumluluk sigortası sağlanmış olması kaydıyla teminata dahil oluyor. 

Kasko nedir?

Türkçeye İtalyancadan geçen kasko, bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta sözleşmesidir. Çarpma-çarpılma, yanma ve çalınma olmak üzere üç teminatı olan kasko sigorta maddelerinden biri, ikisi ve üçü ile ilgili olarak poliçe düzenlenebilir. Kaskolar üçüncü kişilerin yaptığı vandallık hasarlarına karşı da koruma sağlıyor.

Kasko ile Zorunlu Trafik Sigortası’nın farkı nedir?

Kaskoyla Zorunlu Trafik Sigortası’nın farkını aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkün:

● Zorunlu Trafik Sigortası, kişinin kendisini değil, diğer kişilere karşı sorumluğunuzu güvence altına alıyor. Kasko ise tercihe bağlıdır. Sizi ve aracınızı kapsar.

● Eğer Zorunlu Trafik Sigortanızın olmadığı trafik polisleri tarafından tespit edilirse trafikten men edilirsiniz. Her motorlu araç sahibi, sigorta süresi bitmeden aracına yeniden sigorta yaptırmak durumunda. Kaskoda ise böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

● Zorunlu Trafik Sigortası teminatları sabit ve teminatların üst limitleri her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyor.

● Kasko poliçeleri oluşturulurken teminatlar ve limitler ihtiyaca göre belirlenebilir ancak Zorunlu Trafik Sigortası’nda maddeler sabit çünkü Zorunlu Trafik Sigortası devlet tarafından belirlenir.

● Kasko poliçenizi dilediğiniz zaman yaptırabilir veya iptal edebilirsiniz. Fakat Zorunlu Trafik Sigortası için bu geçerli değil. Zorunlu Trafik Sigortası’nı sadece aracınızı sattığınızda iptal edebilirsiniz.

Kasko poliçesi nasıl düzenlenir?

Hasarın gerçekleştiği günden itibaren, en geç beş iş gününde durumu poliçesinin bulunduğu sigorta şirketine yazılı beyan ile bildirmek durumundasınız. Eğer birden fazla kasko sigortanız varsa bu durumu da bildirmelisiniz.

Aracınız yurt dışında hasara uğramışsa ve poliçenizde bu konuyla ilgili madde yok ise sigorta şirketinizin ödeme yapma yükümlülüğü bulunmuyor. Ayrıca araç kasko sigortası sizin tarafınızdan belirlenen poliçe maddelerine bağlı olarak kusurluysa ve üçüncü kişinin aracına ait bir bedel belirtilmemesi sebebi ile karşı tarafın hasar bedelini ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu sebeple araç kasko sigortası şartlarınızı belirlerken risk durumunuzu çok iyi tespit etmeli ve ihtiyaçlarınıza göre bir poliçe yaptırmalısınız. Aynı zamanda anlaşacağınız sigorta şirketi de size farklı poliçeler sunabilirler. Aracınıza araç kasko sigortası yaptırarak uğrayabileceğiniz hasarları sigorta şirketine devretmiş olursunuz.

Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi nasıl düzenlenir?

Zorunlu Trafik Sigortası’nın ücreti herkes için aynı değil. Zorunlu Trafik Sigortası, sigortayı yaptırdığınız sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Zorunlu Trafik Sigorta’nız ayrıca aracın markası, modeline, yılına ve kayıtlı olduğu ile göre farklı olarak düzenlenir. Daha önce aracınızla kaza yapmışsanız poliçeniz bundan da etkilenir. Bu nedenle en iyi trafik sigortası teklifini almak için bütün sigortaların fiyatlarını karşılaştırmalısınız. Bunun dışında daha önce herhangi bir kazaya karışmadıysanız hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz. Poliçe yaptırırken mutlaka hasarsızlık indiriminden yararlanıp yararlanmadığınızı kontrol edin.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER