6 Ekim 2024, Pazar
spot_img

Yetiştiricilerden sigorta dışında kalan hastalıklara tepki

koyunTarım ve hayvancılıkta teminat altına alınmayan bazı hastalıklara yetiştiriciler itiraz etti

Dünyada, insanların beslenmesindeki rolünü etkili ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi amacıyla tarım ve hayvancılıktaki riskleri azaltmaya yönelik uygulamalar uzun süre önce başlatılmıştı. Türkiye’de ise bu uygulamalar 2005 yılında çıkartılan Tarım Sigortaları Kanunu ile başlatıldı. Henüz yeni sayılabilecek kanun kapsamında kurulan ‘Tarım Sigortaları Havuzu’yla (TARSİM) ilgili şikâyetlere her gün bir yenisi ekleniyor. Çiftçi ve hayvan yetiştiricileri, TARSİM kapsamına alınarak tarım kesimindeki olası riskler azaltılmaya çalışılırken, sigorta kapsamına alınmayan riskler nedeniyle çiftçiler sürekli mağduriyet yaşıyor. Yenişehir’e bağlı Köprühisar köyünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İbrahim Aldırma, sigorta ettirmesine rağmen çiçek hastalığı nedeniyle telef olan 13 koyunun parasını alamadığından yakınıyor.

Karantina başlatıldı, rapor hazırlandı
Köprühisar köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 32 baş koyun için yaklaşık 25 bin lira kredi kullanan Aldırma, kooperatifin acenteliğini yürüttüğü sigorta şirketi aracılığı ile koyunlarını sigorta ettirdi. 12 Nisan’da TARSİM’e girerek, prim bedelinin yarısına karşılık gelen devletten aldığı yaklaşık 2 bin liralık destekle yapan Aldırma’nın sürüsündeki 13 koyun çiçek hastalığı nedeniyle telef oldu. Talihsiz çiftçinin haber vermesi üzerine köye gelen İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, karantina uygulaması başlatırken, TARSİM’den gönderilen eksper ve veteriner hekim, hayvan ölümleri ile ilgili rapor hazırladı.

TARSİM bu haliyle yetersiz kalıyor
Sigorta poliçesinde teminatın kapsamı ölüm ve zorunlu kesim olarak belirtilmesine rağmen, TARSİM iştirakçisi sigorta şirketi, çiçek hastalığının poliçe kapsamı dışında olduğunu belirterek, zararın karşılanamayacağını bildirdi. TARSİM’e pirim ödemesine rağmen zararının karşılanmamasına tepki gösteren yetiştirici Aldırma, “Veba, burusella, çiçek ve şap gibi hayvan hastalıkların kapsam dışında tutulmasının TARSİM’i cazip olmaktan çıkardığını görüyoruz. Bu hastalıkların kapsam dışında olduğuna dair yetiştiriciye bilgi de verilmiyor” dedi.

Kanunda, kapsam içindeki risklerin toplamının beş fıkradan oluştuğunu, teminat dışı durumların ise tam 18 madde ile açıklandığını kaydeden Aldırma, şunları kaydetti: “TARSİM, şu haliyle yetersiz kalıyor. Sigorta pirimi ödediğim halde zararımla baş başa kaldım. Sigorta poliçemde, teminat kapsamı, ölüm ve mecburi kesim olarak açıklanıyor. Ancak hayvan hastalıklarının teminat dışı bırakılması çok saçma. Poliçenin içeriğini bilmeyen yetiştiriciler, risk durumunda benim gibi büyük bir şok yaşıyorlar. Benzeri sıkıntıları meyve-sebze ve bitki ekimi gerçekleştiren çiftçiler de yaşıyor. Tarım kesimindeki riskler azaltılmak isteniyorsa, TARSİM’in kapsamı bir an önce genişletilmeli.”

Kaynak : stargundem.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER