12 Ekim 2024, Cumartesi
spot_img

Türkiye de her gün 170 iş kazası oluyor

semsiyeAktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKTİF SİAD), İş Sağlığı ve İş Güvenliği semineri düzenledi. OSTİM merkezli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği düzenlediği seminerle, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerini üyeleri ile bir araya getirerek İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası ele aldı. Bakanlık desteği ile düzenlenen programa, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çetin ve Bakanlık ISG Uzmanı Mehmet Said Ağaoğulları katıldı. Programda yeni İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın önemine değinen Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıISG Uzmanı Mehmet Said Ağaoğulları, dünyada günde 1 milyon iş kazası yaşandığını ve kazalar nedeniyle maliyet rakamlarının ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği konusunun ilk kez müstakil bir kanunda ele alındığını vurguladı.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda bir sunum yapan Ağaoğulları, Türkiye’de günde 170 iş kazası istatistiğinin elde edildiğini vurguladı. Dünyada 4 bin 932 çalışanın işle ilgili hastalık yaşarken, bin 96 çalışanın iş kazası nedeniyle öldüğünü belirten Ağaoğulları, “2008 yılı verilerine göre bu tablonun toplam kaybı 2,8 trilyon dolar düzeyinde. Türkiye’de ise her gün 170 iş kazası olmakta, 2 kişi iş kazası nedeniyle ölürken, 6 kişi sürekli iş göremez hale gelmektedir. Bu durumun maliyeti ise 2012 verilerine göre 60 milyar TL” diye konuştu. Söz konusu kayıpların maddi değerinin GSYİH’nın yüzde 3-5′i arasında değişmekte olduğuna işaret eden Ağaoğulları, şöyle devam etti:”2010 yılına ait görünür maliyetler, 4 milyar 537 milyon 619 bin 815 TL. Görünür maliyetleri; Katma değer kaybı, sigortacılık ödemeleri ve tedavi hizmetleri gibi maliyetler oluşturuyor. Görünmeyen maliyetler ise; işi bırakma, doktor, araç getirilmesi ve/veya kazalının taşınması, kaza mahallinin tekrar çalışır konuma getirilmesi gibi nedenlerle oluşan maliyetler. Görünür ve görünmeyen maliyetlerin yine 2010 yılı verilerine göre toplamı 9 milyar 75 milyon 239 bin 630 lira olarak hesaplanmış durumda.”

Kanunun uygulanması için temsilciler görevlendirilecek

AB’nin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin 89/391/EEC sayılı çerçeve direktifinin uyumlaştırılması gerektiğini ifade eden Ağaoğulları, iş sağlığı ve güvenliği konusunun ilk kez müstakil bir kanunda ele alındığını dile getirdi. Ağaoğulları, kanunun uygulamasında çalışan temsilcilerinin görevlendirileceğini söyleyerek, işyerinde yetkili bir sendika bulunması halinde, işyeri sendika temsilcilerinin çalışan temsilcisi olarak da görev yapacağını belirtti. Çalışan temsilcilerinin, tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için, işverene öneride bulunma ve işverenden gerekli tedbirlerin alınmasını isteme hakkının bulunduğunu ifade eden Ağaoğulları, kanunun 1 Ocak 2013′te yürürlüğe girdiğini, 50′den az çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin Ocak 2014′te, kamu kurumları ile 50′den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin ise Temmuz 2016′da kanunu uygulayacağını kaydetti.

Devlet 10’dan az çalışanı olan işletmelerin giderlerini destekleyecek

İşverenler ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alabilecek.Devlet, 10′dan az çalışanı olan işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri giderlerini destekleyecek. Kamu hariç, 10′dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri desteklenecek. Hayati tehlike durumunda işyerlerinin tamamında veya bir bölümünde iş durdurulabilecek. Çalışanlar belli aralıklarla sağlık gözetiminden geçirilecek. İş kazası kayıtları etkinleştirilecek. Meslek hastalıklarının kayıtları daha etkin ve güncel hale getirilecek. Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu altı aydan fazla süren işlerin yapıldığı tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulacak. Birden fazla işverenin olduğu yerlerde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyon sağlanacak. Çalışan, ciddi ve yakın tehlikeyle karşı karşıya kaldığında çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilecek. İşyerlerinde acil durum planları hazırlanacak. Çalışanlar işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine aktif katılım sağlayacak. İşveren tüm çalışanlarını, iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma hayatına dair hak ve sorumlulukları hakkında bilgilendirecek.haberler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER