23 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

SPK: BES’te kesinti oranları uluslararası seviyeye yaklaşacak

bes2014-2016 Sermaye Piyasası Kurulu Stratejik Planı”nda yer alan 2014 Yıllık Programı’nda Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yönetim ve işletim giderleri kesinti oranı ortalamasının uluslararası düzeylere yaklaştırılmasının öngörüldüğü belirtildi.

ALP SÜER  / Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) sık sık tartışma konusu olan kesinti oranlarının, uluslararası düzeylere yaklaştırılmasının öngörüldüğünü kaydetti. SPK’nın, 1 Nisan’da yayımladığı ve sermaye piyasaları için önemli bir yol haritası niteliğinde olan “2014-2016 Sermaye Piyasası Kurulu Stratejik Planı”nda, BES’in öneminin de altı çizildi. Kurul’un, 2014 Yıllık Programı’nda BES’teki yönetim ve işletim giderleri kesinti oranının ortalamasının uluslararası düzeylere yaklaştırılmasının öngörüldüğü belirtildi.

Sermaye Piyasası Kurulu Stratejik Planı içinde yer alan ve 2014 – 2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da reel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayan mali piyasaların etkin ve şeffaf işleyen yapısının güçlendirilmesinin temel amaç olduğu belirtildi. Programda bu kapsamda, mali piyasaların büyümeyi finanse edecek her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği, işlem maliyetlerinin düşük olduğu, güçlü bir teknolojik ve beşeri altyapıya sahip olması öncelikli hedef olarak belirlendiği kaydedildi.

BES’te işveren katkısının geliştirilmesi gündeme geldi
Programda, finansal piyasalarının reel ekonomiye etkin fon aktarımını sağlamasının önündeki engellerden birinin,yatırım tercihlerinin genellikle kısa vadeli olması olduğu belirtilirken, özellikle bireysel emeklilik fonu portföylerinde uzun vadeli araçlara daha çok yer verilmesi yönünde girişim ve teşviklerin bu açıdan faydalı olacağı vurgulandı. BES’in, tasarruf sahipleri açısından daha cazip bir araç olmasını teminen sağlanan devlet katkısı gibi teşviklere ek olarak özellikle uzun vadeli yatırımların teşviki için BES’in, işveren katkılı ikinci ayağının geliştirilmesinin gündeme geldiği belirtilen Orta Vadeli Program’da “Bu kapsamda Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile önemli bir gelişme sağlanmıştır” denildi. 2013 Eylül ayı itibariyle bireysel emeklilik fonu varlıklarının yüzde 59’unun kamu borçlanma araçlarına yatırıldığı, hisse senetlerinin payının ise yüzde 15 civarında olduğu vurgulanırken, “Kolektif yatırım kuruluşları vasıtasıyla reel ekonomiye uzun vadeli ve etkin fon aktarımının teminine yönelik iyileştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.

 Dünyada emeklilik fonları 2009-2012 arasında yüzde 7,4 büyüdü
“2014-2016 Sermaye Piyasası Kurulu Stratejik Planı’nda, bireysel emeklilik fonlarının kolektif yatırım sektörü içindeki payları dünya genelinde istikrarlı bir büyüme gösterdiği dikkat çekiliyor. 2009 – 2012 yılları arasında bireysel emeklilik fonlarının ortalama yıllık büyüme oranının yüzde 7,4 olduğu, buna karşın yatırım fonlarında ise bu oranın yüzde 3,8 olarak gerçekleştiği belirtilen Plan’da şu bilgilere yer verildi: “Bireysel emeklik fonlarının ekonomi içindeki büyüklüğü açısından, 2012 yılında Hollanda, İzlanda ve İsviçre’de bireysel emeklilik fonu varlıklarının gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 100’ü aştığı görülmektedir. Bu oran İngiltere’de yüzde 95,7, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 74,5 olarak gerçekleşmiştir. Bireysel emeklilik fonu varlıklarının gayrisafi hasılaya oranının yüzde 3,8 olduğu Türkiye ise OECD üyesi 34 ülke içinde 29’uncu sırada yer almıştır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER