9 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

“İklim değişti, dünya hasta artık eyleme geçelim”

Sompo Japan Sigorta, ‘Yerküreye Saygı’ sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Düzenlenen basın toplantısında doğa olaylarında artış konusunda Türkiye’de bireylerde farkındalığın artmasına karşın eyleme geçme konusunda yetersizliğe dikkat çekildi.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Küresel iklim değişikliklerine bağlı artan doğa olayları, tüm dünya ile birlikte ülkemizi de ciddi şekilde tehdit ediyor. Aşırı yağışlar, sel, hortum, kuraklık vb. şekilde kendini gösteren doğa olayları sigorta sektöründe hasarları artırıyor; her şeyden de önemlisi büyük can ve mal kayıplarına yol açıyor. Türkiye’de hayat dışı sigorta sektörünün en büyük şirketlerinden Sompo Japan Sigorta da toplumda küresel iklim değişikliğinin yaratığı sonuçlar ve alınması gereken önlemler konusunda bilinci artırmak için sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Sompo Japan Sigorta’nın, İstanbul Üniversitesi ve TEMA Vakfı işbirliği ile gerçekleştirdiği ve ‘Dünyanın Sigortası Sensin’ kampanyası ile kamuoyuna sunduğu ‘Yerküreye Saygı’ küresel iklim projesi, İstanbul-Çırağan Saray’ında düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu. Toplantıda ülkemizde küresel iklim değişikliğine bağlı doğa olaylarındaki artış konusunda bireylerin bilincinin arttığı vurgulandı.Buna karşın eyleme geçme konusundaki yetersizliğe dikkat çekilirken, bireylerin enerji tüketiminin azaltılması gerektiğinin önemine işaret edildi.

İnsan yaşamı tehdit altında

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Sompo Japan Sigorta Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Özer Şimşek, küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı doğa olaylarının insan yaşamını tehdit ettiğini söyledi. Japonların en büyük değerlerinden ‘saygı’yı yerküre için de pusula yaptıklarını ifade eden Şimşek, sosyal sorumluluk projesinin iki ekseni olduğunu ifade etti. Şimşek’in verdiği bilgilere göre, ilk eksende her bireyin doğa olayları ile yüzleşmesi ve pratikte bunu yönetmeyi öğrenmesi, 2’inci eksende ise çocuk yaşlardan başlayarak toplumun bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Aşırı enerji tüketimi frenlenmeli

Sompo Japan Sigorta’nın sosyal sorumluluk projesinde saha çalışmalarında işbirliği yapacağı İTÜ Meteroloji ve Afet Yönetimi Profesörlerinden Mikdat Kadıoğlu, aşırı enerji tüketiminin ‘sera’ gazının miktarında normalden fazla artışa ve dünyanın ısınmasına yol açtığını söyledi. Gelinen nokta ile ilgili olarak “Dünya hasta” tabirini kullanan Kadıoğlu, “Doğa olmadan insan olmaz, dünyayı kurtarmak, insanı kurtarmaktır” dedi.

Z kuşağı kaygı duymuyor!

Toplantıda Mart ayında gerçekleştirilen ve 5 Nisan’da tamamlanan ‘İklim Değişikliği Araştırması’nın sonuçları ile ilgili olarak bilgiler veren İstanbul Üniversitesi İstatistik Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Haluk Zülfikar, ülkemizde 18-54 yaş arası, toplam 1.261 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada sel, fırtına, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi aşırı hava olaylarında artış olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 84 olduğunu, bu olayların iklim değişikliğinden kaynaklandığını düşünenlerin oranının ise yüzde 61 olduğunu kaydetti. Zülfikar, iklim olayları konusunda bilincin yüksekliğine karşın, yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler konusunda ülkemizdeki bireylerin, diğer gelişmiş ve gelişmekte olan bireylerin gerisinde olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de Z kuşağının bu konuda hiç bir gelecek kaygısı taşımadığını belirten Zülfikar, gelecek kaygısı taşıyanların 42-54 kuşağı olduğunu söyledi.

Çocukların eğitimi önemli

Toplantıda bir konuşma yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Sompo Sigorta ile işbirliğinin önemine dikkat çekti. Proje işbirliği kapsamında çocukların eğitimine öncelik vereceklerini ifade eden Ataç, proje işbirliğinin ‘okullarda eğitim’ ve ‘toplumsal farkındalık yaratmak için saha etkinlikleri’ gibi iki önemli bacağının olduğunu söyledi. Ataç, 2021 yılı sonuna kadar toplam 30 bin 500 kişiye erişmeyi hedeflediklerini vurguladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER