KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nin mali genel kurulunda konuşan Dağlı Sigorta Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı, sektörün yapay zekâ, veri analitiği ve güçlü dijital altyapılarla yeniden tasarlanması gerektiğini söyledi.
KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nin yıllık mali genel kurulu gerçekleştirildi.
Genel kurulda yapılan değerlendirmelerde sigorta sektörünün dönüşüm ihtiyacı, dijitalleşme, yapay zekâ uygulamaları ve regülasyon yapısının geleceği öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Dağlı Sigorta Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı, toplantıda yaptığı konuşmada sigortacılığın artık eski reflekslerle yönetilemeyeceğini belirterek, sektörün geçmiş verilerle geleceği fiyatlamaya çalıştığını, dijitalleşmenin ise çoğu zaman gerçek bir dönüşüm yerine yüzeysel bir değişim olarak ele alındığını ifade etti.
Dağlı, güven kaybı, artan maliyetler ve düşen verimliliğin artık sektör açısından göz ardı edilemeyecek sorunlara dönüştüğünü söyledi.
“Asıl kırılma noktası dijitalleşme ve yapay zekâ”
Sigorta sektöründe asıl kırılma noktasının dijitalleşme ve yapay zekâ olduğunu vurgulayan Dağlı, yapay zekâyı stratejisinin merkezine koymayan, veriyi doğru analiz ederek karar süreçlerine entegre edemeyen yapıların uzun vadede rekabet gücünü koruyamayacağını dile getirdi.
KKTC’de sigortacılık sektörünün geleceğinin “hasarı ödeyen” değil “hasarı önleyen” bir modele dayanması gerektiğini belirten Dağlı, sadece ürün satan değil müşteriyi anlayan ve yönlendiren bir yapıya ihtiyaç olduğunu kaydetti.
“Sigortalı daha hızlı ve şeffaf hizmet talep ediyor”
Sigortalıların artık daha hızlı, daha şeffaf ve daha kontrollü hizmet beklentisi içinde olduğunu ifade eden Dağlı, bu dönüşüm sürecinde kamunun rolünün de kritik önem taşıdığını söyledi.
İnovasyonu destekleyen ancak sistemi koruyan akıllı bir regülasyon anlayışının gerekliliğine dikkat çeken Dağlı, sektörün küçük iyileştirmelerle ilerleyemeyeceğini belirtti.
Dağlı, “Sigortacılık; veri, yapay zekâ ve güçlü dijital altyapılarla yeniden tasarlanması gereken bir yapının içinde bulunuyor. Çünkü bizim işimiz sadece poliçe satmak değil, belirsizliği doğru yönetmek” değerlendirmesinde bulundu.

