23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Sektörün kalbi Antalya’da atacak!

Sigorta sektörünün tüm paydaşları 3-5 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan Uluslararası Sigorta Fuarı ve Kongresi’nde (USFK) bir araya geliyor. USFK Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Özer, sektörün sorunlarından çözümlerine, gelecek planlarından yeni stratejilere kadar birçok konunun sektörün önde gelen isimlerinin de katılacağı oturumlarla ele alınacağını söyledi.

Sigorta sektörü 3-5 Mart tarihleri arasında Antalya’da buluşuyor. Sektörün tüm paydaşlarının katılımı ile gerçekleşecek olan Uluslararası Sigorta Fuarı ve Kongresi (USFK), sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiriyor. Sektörü ilgilendiren tüm konuların düzenlenecek değişik oturumlarla masaya yatırılacağı fuar, aynı zamanda yurtiçinden ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin yeni iş bağlantıları yapmaları için de fırsat oluşturacak. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın sigortacılık komitesi olarak daha önce Almanya’nın Dortmund şehrinde bir sigortacılık fuarına katıldıklarını söyleyen USFK Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Özer, bu fuardan çok etkilendiklerini ve acentelere fayda sağlayacağı düşüncesiyle Türkiye’de de benzer bir fuar yapma düşüncesiyle bu yola çıktıklarını belirtti.

Sigorta Ekranı’nda Damla Özafşar’ın konuğu olan Süleyman Özer, fuarın içeriği, katılımcılar ve düzenlenecek oturumlar hakkında bilgi verdi. Fuarda, sigorta şirketleri, tedarik şirketleri, Insurtech Hub teknoloji şirketleri olmak üzere üç farklı katılımcı grubu olduğunu belirten Özer, sigorta şirketi tarafında ise üç binin üzerinde acentenin katılım sağlayacağını söyledi. Bu sigorta şirketlerinin acenteleriyle kaynaşma fırsatı bulacağını dile getiren Özer, bu sayede şirketlerin belirli sayıda, portföyü büyük ve karı yüksek olan 200-300 acentenin dışında diğer küçük acentelerle tanışma fırsatı bulacağını ve bunun, sonrasında sigorta şirketi acente ilişkilerinde fark yaratacağını söyledi. 

Hasar onarım servisleri de fuarda olacak

Fuara ayrıca çok büyük tedarikçilerin de katılacağını aktaran Özer, “Tedarikçi dediğimiz aslında hasar onarım servisleri. Bunlar, hasar görmüş çok sayıda fabrikayı, oteli onararak eski haline getirmişler. Ne var ki uluslararası hasar onarım servisleri kadar bilinmiyorlar. Bu firmalar fuara geldiği zaman acentelere kendilerini tanıtıp onarım yaptıkları yerlerin örneklerini gösterecekler. Bu da tanınırlık açısından onlara fayda sağlayacak” diye konuştu.  

Özer, fuara katılacak teknoloji firmalarıyla ilgili de bilgiler vererek, “Bunlar yavaş yavaş hayatımıza girdiler ama biz acenteler olarak çok fazla yol alamadık. Gücümüz ve pazarlama kabiliyetimiz sınırlı. Bu firmalar, acentelere pazarlama ve yazılım tarafında yol gösterici olacak” dedi. 

Azerbaycan ve İran’dan ziyaretçiler bekleniyor

Yurt dışından online ve fiziksel olarak katılımcıları olduğunu aktaran Özer, Kazakistan, Azerbaycan, İran gibi ülkelerden de ziyaretçileri olacağını söyledi. 

Yurt dışından gelen firmalarla Türkiye’deki reasürans şirketlerinin görüşme fırsatı bulacağını dile getiren Özer, “Türk firmaları ya da sigorta şirketleri Almanya’da gidip yılda bir defa orada reasürans anlaşmalarını yapıyorlar. Hayalimiz yurtdışındaki reasürans firmalarının, Avrasya ülkelerinin Türkiye’ye gelip bu anlaşmaları burada yapmaları” dedi.

Milli Reasürans’tan sigorta arşivi sergisi

3 Mart Perşembe günü gerçekleşecek açılış programının ardından Milli Reasürans tarafından yapılan ve 1850 yılından beri sigortacılıkla ilgili arşivlerin sergileneceği zaman tünelini ziyaret edeceklerini söyleyen Özer, şunları söyledi: “Türkiye’de sigortacılığın doğuş evresi 1850-1925, Cumhuriyet Türkiye’sinde reasürans tekelinin başlangıç evreleri 1925-1939, Türkiye’de sigorta sektöründe ulusal kimlik oluşması 1939-1960, dış piyasalara açılma dönemi 1960-1980 yılları ile çağdaş dönem denilen milli reasürans adı altında 1980’den sonraki arşivler bir zaman tüneli ile paylaşılacak.”

İlk gün ‘iklim değişikliği’ riskleri tartışılıyor

Programda ilk gün düzenlenecek etkinliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Özer, ilk gün TSB Başkanı Atilla Benli moderatörlüğünde iklim değişikliği ve katastrofik riskler konusunun ele alınacağını söyledi. Özer, bu panele TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Üstün, Milli Reasürans Genel Müdürü Fikret Utku Özdemir, AXA Sigorta Genel Müdürü Yavuz Ölken, Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Remzi Duman ile yurtdışından iki konuğun online olarak katılacağını söyledi. Özer, ana oturumlardan bir diğerinin ise dijital sigortacılık üzerine olduğunu aktararak bunun da Insurtech Hub Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer tarafından yönetileceğini söyledi ve ekledi: “SBM ve Türkiye Sigorta dışında iki yabancı konuşmacımız daha var. Bu oturumda ayrıca Hürriyet’ten ve Doğan grubundan da konuşmacılarımız olacak.”

Ayrıca TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı’nın moderatörlüğünde finansal sigortaların tartışılacağını da belirten Özer, “Burada da Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar,  SEDDK’dan ve Ticaret Bakanlığı’ndan bir uzman yer alacak” diye konuştu. 

Pek çok farklı konu ele alınacak

Fuarda katılım (tekafül) sigorta sistemi ve farkındalıklarıyla ilgili bir ana oturumları olduğunu da açıklayan Özer, “SEDDK Daire Başkanı Hüseyin Ünal’ın modere edeceği bu oturumda Dumlupınar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nilüfer Dalkılıç, Neova Sigorta İş Denetim Başkanı Yunus Emre Gürbüz, Bereket Sigorta Genel Müdürü Mahmut Güngör ve Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Güray Çelik panelist olarak yer alacaklar” ifadelerini kullandı.

Özer, Avrupa’da sigorta aracılarının sektördeki pozisyonu ve Türkiye Sigorta aracılarının bugünü ve geleceği konusunun Hazine Müsteşar Yardımcısı ve önceki dönem Sigortacılık genel müdürü Dr. Ahmet Genç tarafından yönetileceğini dile getirerek Genç’in panelden önce Türkiye sigorta sektöründe birinci ve ikinci nesil reform önerileri konulu bir sunum yapacağının bilgisini de verdi. Özer, HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, SAİK başkanı, Sigorta Brokerleri Derneği Başkanı Selcen Gür’ün, Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Doğukan Karakaya’nın panelist olacağı oturumda SAİK’in üst kuruluşu Avrupa Sigorta Aracıları (BİPAR) başkanının da online olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağını söyledi. 

Bir başka oturumda dünyada tarım sigortaları uygulamalarının tartışılacağını dile getiren Süleyman Özer, “Bunu TARSİM yapıyor, moderatörlüğünü de Tarım Genel Müdürlüğü’nden genel müdür yardımcısı Bekir Engürülü üstlenecek. Bu panelde de TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal ile üç farklı ülkeden panelistimiz olacak” şeklinde konuştu. 

Hasar süreci de masaya yatırılacak

Özer, bir diğer değerli konunun ise TOBB sektör meclisi daireler başkanı Saygın Baban’ın yöneteceği hasar sonrası hizmet süreci olduğunu aktararak RS Servis Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı ile Autoking Genel Müdürü Barbaros Özkök, ALC Servis Genel Müdürü Mahmut Şevluk, HGR Servis ve Alo Kaza’nın genel müdürlerinin de panelist olacağını söyledi.

Sigorta eksperleri Avrupa ve Türkiye uygulamaları ve sahte hasar konusunun da fuarda ele alınacağını belirten Özer, “Bunu önceki dönem TSB genel sekreteri, Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akif Eroğlu yönetecek. Panelistler ise, SEİK başkanı Ahmet Nedim Erdem, SBM’den Salih Taşyön, Eksperlerimizin üst kuruluşu Avrupa Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı da online olarak katılarak fikirlerini paylaşacak” dedi. 

Başlıklar arasında BES de var 

Oturumlarda zorunlu olması gereken sorumluluk sigortaları ve acente mesleki sorumluluk sigortaları konularına da yer verileceğini aktaran Süleyman Özer, Aydın Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hakan Ülken’in yönetimindeki oturumda Neova Sigorta Genel Müdürü, Anadolu Sigorta Risk Müdürü, Gulf Sigorta ve Marsh Brokerlik’ten ise birer yetkilinin panelist olacağını söyledi. 

Özer, birikimli/birikimsiz hayat sigortalarının sosyo-ekonomik etkileri ve bireysel emeklilik sistemi konusunun TSB Genel Sekreter Yardımcısı Aysun Yıldız Özer tarafından modere edileceğini ifade ederek burada NN Emeklilik, AgeSA ve Allianz’dan yetkililerin panelist olacağını bilgisini paylaştı.

Panel çıktıları rapor edilecek

Fuarda Marmara Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve Alanya Keykubat Üniversitesi gibi farklı üniversitelerden birçok akademisyenin de bulunacağını belirten Özer, akademisyenlerin panellerin raportörlüğünü üstlenerek sonuç bildirgesi hazırlayacaklarını söyledi. Söz konusu bildirgelerin fuarın üçüncü günü kapalı oturumla sigorta sektörü ve basınla paylaşılacağını dile getiren Özer,” Bunları daha sonra kitapçık haline getirerek okullarımızda öğrenciler ve hocalarla da paylaşacağız” açıklamalarında bulundu.

Amacımız sektörü ileriye taşımak

Organizasyonun acentelere çok önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Özer, şunları söyledi: “Bakış açımız değişecek. Trafik ve kasko bizim lokomotifimiz, bundan vazgeçme şansımız yok. Komisyonun eski haline gelmesi için her ortamda mücadelemizi devam ettiriyoruz. SEDDK ve bakanlıkla görüşüyoruz. Bunları bırakmış ya da unutmuş değiliz. Biz sadece trafik ve kasko ile sıkışıp kalmış bu pazarı daha ileriye taşıyabilmek için uğraşıyoruz. Bu fuardan çok şey elde edeceğiz.” 

Hatıra ormanı oluşturulacak 

Fuarın sosyal sorumluluk tarafının da olduğunu vurgulayan Süleyman Özer, “Yapılan stantların hepsi geri dönüşüm şartı ile yapıldı. Dolayısıyla doğayı kirletmeyecek ve geri dönüşüme gidecek. Yine de karbon ayak izi hesaplanacak. Egzoz kirlenmesinden katılımcılara kadar fuarın doğaya verdiği zarar hesaplanacak. Bir sigorta şirketimiz bunun sponsorluğunu üstlendi. Zarar verdiğimiz karbon ayak izinden daha fazla fidan dikilerek bir hatıra orman oluşturulacak. Bir diğer sigorta şirketimiz de sigortacılık ve sektörle ilgili diğer bölümlerde eğitim gören 150 öğrencinin fuara katılım ve ulaşım masraflarını karşılayacak” dedi.

TOBB il delegeleri de fuarda buluşacak 

Antalya Sigorta Acenteleri Derneği, Antalya Ticaret Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Sigorta Birliği’nin organizasyona çok destek verdiğini dile getiren Özer, “Özellikle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gerçekten çok büyük destek verdi. Yılda bir kez TOBB il delegeleri toplantısı yapıyorduk. Pandemiden dolayı iki yıldır yapamamıştık. Hisarcıklıoğlu, o toplantıyı fuarda yapmaya karar verdi. Gelen üyelerimiz hem il delegesi toplantısına katılacak hem de fuardan faydalanacak” diye konuştu. 

Gelecek yıl tüketiciler de fuara katılabilecek 

Bu yıl pandemiden dolayı katılımcıların tedirgin olduğunu dile getiren , “Online katılanların hepsi önce geleceklerini teyit ettiler ama sonra pandeminin tekrar yükselmesiyle gelmekten vazgeçtiler. Seneye yurt dışı reasürans brokerlerinin çoğunun burada olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Avrasya ülkelerinden sigorta yöneticilerinin, sigorta şirketlerimizin, tedarikçilerin ve hastanelerinin de burada bulunacağını tahmin ediyoruz. Seneye bunun çok üzerinde bir etkileşim olacağından emin olabilirsiniz. Fuar şirketimiz şimdiden çalışmaya başladı. Şimdi kapalı sistem olduğu için mecburen küçük de olsa bir bedel alınıyor. Ama seneye günübirlik girişler rahatlıkla yapılabilecek. Tüketiciler de katılabilecek” diye konuştu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER