18 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

‘Sigorta konusunda tasarruf olmaz’

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri nedeniyle depremler, fırtınalar, sel ve su baskınları gibi daha bir çok risk ile karşı karşıya kalma ihtimalimizin her geçen gün arttığına dikkat çeken Dağlı Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı, bireylere ve kurumlara her durumda sigorta yaptırmaktan asla vazgeçmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Kıbrıs’ta  hizmet veren Dağlı Sigorta’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı ,kibrisemlakmerkezi.com sitesine verdiği röportajda, sigorta sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. İnsanların pandemi döneminde sigorta konusunda tasarrufa gitmeye yöneldiğine dikkat çeken Dağlı, sigorta konusunda tasarruf yapılamayacağını, risklere karşı her zaman tedbirli olmak gerektiğini söyledi. 

Zorunlu trafik sigortası sigortalanmada tek başına yeterli değil

Gerek bireysel gerekse ticari sigortaların beklenmeyen kazalara karşı hayat kurtarır nitelikte olduğunu belirten Dağlı insanları sigorta konusunda da uyarılarda bulundu.

“Geçmişinde hasar yaşamamış, sigortanın faydalarını hissetmemiş değerli tüketiciler, ilk tasarruf edilecek konulardan birinin sigorta harcamaları olduğunu düşünüyor. Bir çok sigortalı, ‘Zorunlu Trafik Sigortası’nın sigortalanmada yeterli olabileceğine inanıyor. Tasarruf yapayım derken, ‘Kasko’, ‘Konut’ ve ‘Ticari İşyeri’ sigortalarını yenilememe yönüne gidebiliyor.” diyen  Dağlı  şöyle devam etti: 

“‘Zorunlu trafik sigortası’,  ‘kasko, konut ve işyeri sigortasının yerini alamaz. Toplum ve bireyler olarak ekonomik anlamda zor günlerden geçtiğimiz hepimizin malumudur. Ancak yaşamın getirdiği riskler kişilerin ya da kurumların kendi başına alacağı önlemlerle ortadan kaldırılamaz.

Yaşamın içinde  bazen insanların hiçbir suçu veya ihmali olmadan dahi bir kazaya karışma ihtimali bulunuyor. Aynı zamanda yaşadığımız  küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişiklikleri ile depremler, fırtınalar, sel ve su baskınları ve daha bir çok risk ile de karşı karşıya kalma ihtimalimiz her geçen gün artıyor. Aşırı yağan yağmurlar nedeniyle neredeyse 1 yılda yağan metreküp yağış bir günde yağabiliyor artık.

Bireysel ve kurumsal müşterilerimize her durumda bütçelerine en uygun sigorta paketlerini seçmelerini ve sigorta yaptırmaktan asla vazgeçmeyip değerlerini güvence altına almalarını tavsiye ediyoruz.”

Konut sigortası yaptırırken dikkat !

Dağlı açıklamasında, Kıbrıs’ta konut sigortalarında sigortalanma oranının çok düşük olduğuna da dikkat çekti. “Toplumumuzda var olan kadercilik anlayışının etkisi ile ülkemizde sigortacılık ve sigorta yaptırma anlayışı, olması gerekenin çok çok altında yer alıyor. Buna birde ekonomik gelir düzeyi  düşüklüğü de eklenebilir. Ayrılan bütçe içerisinde üzülerek söylüyorum ki, kültürel olarak da sigorta payı neredeyse yok” diyen Dağlı, konut sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı:

  • Farklı şirketlerin konut sigortası paketleri karşılaştırılırken mutlaka sağladığı güvenceler üzerinde durulmalı ve sigorta poliçesinin özellikle tehlikeli olarak görülen durumları mutlaka kapsamasına dikkat edilmelidir.
  • Sigorta şirketleri sigortalanacak olan değeri genelde müşterilerin beyan etmelerini ister. Doğru olan  şirket yetkilisinin sigortalanacak olan değerler konusunda sizinle istişare edip poliçe üzerinde mutabakatlı değer oluşturulmasıdır.
  • Bina değeri belirlenirken dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus, binanın yeniden inşa değerinin sigorta bedelini oluşturacağının bilinmesidir.
  • Herhangi bir hasar sonucunda arsaya zarar gelmeyeceğinden arsa değerini sigorta değerine dahil etmemek gerekir. Ancak unutulmaması gereken nokta binanıza ait kapı, parke, mutfak ve benzeri malzemeler gibi binayı oluşturan tüm yapı malzemelerinin cinsi ve kalitesi konutun gerçek değerini değiştiren faktörlerdir.
  • Poliçe üzerinde konuta ait bilgilerin tam ve doğru yansıtılması önemli. Evin brüt metrekaresi, yapı tarzı, adresi, bina ve eşya için sigorta bedelleri ve varsa binanın ekleri(garaj, havuz vb.) mutlaka  belirtilmelidir.
  • Sigorta poliçesinin kapsamadığı konular iyi anlaşılmalıdır. Aksi halde bir tazminat talebi sırasında tarafların anlaşmazlığa düşmesi mümkündür.
  • Poliçenin ödemesi mutlaka yapılmalı; ödemesi yapılmayan poliçeler  şirketler tarafından aktif olarak kabul edilmemektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER