29 Nisan 2024, Pazartesi
spot_img

“Sağlık sigortaları sağlık sistemi için yaşamsal önem taşıyor”

Türkiye’de kamunun sağlık harcamalarında büyük bir yük üstlendiğini belirten Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Simten Malhan, “Finansal sürdürülebilirlik artık öyle büyük bir soru işareti ki böyle büyük ve böyle yaşlanan bir nüfusla bu sağlık sistemini devletin tek başına yürütmesi mümkün değil. Tüm paydaşlar, özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının sağlık sistemimizin tamamlanması açısından yaşamsal önem taşıdığı konusunda hemfikir.” dedi.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Sağlık hizmetine erişebilmek kadar maliyetleri karşılayabilmek de çok önemli. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2021 yılında genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcamasına oranı yüzde 79,2, özel sektörün oranı ise yüzde 20,8. Söz konusu oranın artması devletin yükünün azaltılması açısından önem taşıyor. Bu noktada da vatandaşların özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları konusunda farkındalık kazanması gerekiyor.

Sigorta Ekranı’nda Damla Özafşar’a açıklamalarda bulunan Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Simten Malhan, sağlık sigortalarının sağlık sistemi açısından önemine dikkat çekti. Global bir sorun olan sürdürülebilirlik konusuna da değinen Malhan, küresel risklerden en fazla sağlık sektörünün etkilendiğini söyleyerek bu konuda yapılması gerekenleri paylaştı.

Finansal sürdürülebilirlik için sağlık sigortaları önemli

Türkiye’deki sağlık sisteminin kamu güvencesinde olduğunu hatırlatan Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Simten Malhan, son istatistiklere göre harcamaların yüzde 79’nu kamunun üstlendiğini belirterek “Geriye kalan yüzde 31, özel sigortalar ve cepten harcamalarla sübvanse ediliyor ama kamunun üzerindeki bu büyük yük artık sürdürülemez halde. Dolayısıyla özel sağlık ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının rolü giderek artıyor ve büyüyor. Halk ve paydaşlar tarafından önemi de daha fazla anlaşılmaya başlandı. Halkın bu konuda farkındalığının geliştirilmesi gerekiyor. Finansal sürdürülebilirlik artık öyle büyük bir soru işareti ki böyle büyük ve böyle yaşlanan bir nüfusla bu sağlık sistemini devletin tek başına yürütmesi mümkün değil. Kamu da bunu savunuyor. Tüm paydaşlar özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının sağlık sistemimizin tamamlanması açısından yaşamsal önem taşıdığı konusunda hemfikir. İlaç ve tıbbi cihaz sektörünün ayakta kalabilmesi için de sigortacılık sektörüne çok ihtiyacı var.” açıklamalarında bulundu.

SUT fiyatları ekonomik gelişmelere göre güncellenmeli

Tamamlayıcı sağlık sigortalarının giderek önemli hale geldiğine dikkat çeken Malhan, burada çok önemli bir tehlike de olduğunu söyleyerek “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme sisteminde kullandığı bir sağlık uygulama tebliğimiz var. Burada yapılan her işlemin fiyatı belirlenmiş vaziyette. Tabii ki tek alıcı olduğu için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun opsiyon piyasa en düşük fiyatları veriyor çünkü koca bir ülkenin sağlık hizmetini satın alıyor. Kendi açısından baktığınızda haklı. Fakat sağlık kuruluşu açısından baktığınızda SUT fiyatlarının üzerine tamamlayıcı sigortanın gelmesi yine soru işaretleri getiriyor çünkü oldukça düşük bir meblağ. Siz ne kadar tamamlayıcı yapsanız da bu maliyetleri karşılayamayacak düzeye geliyor. Bu nedenle SUT fiyatlarının ekonomik gelişmelere göre güncellenmesi gerekiyor. O zaman sigorta firmaları da rahatlıkla tamamlayıcı sigortaları arttırabilir. Aksi takdirde hasta için cazip olsa da onlar için çok cazip değil. O zaman özel sigortacılığın daha öne çıkması gerekiyor. Dolayısıyla aslında bu kamu-özel iş birliğini getiriyor. Her iki tarafın da halk sağlığını korumak ve Türk sağlık sistemini güçlendirmek adına beraber çalışması gerekiyor.” diye konuştu.

Global riskler en çok sağlık sektörünü etkileyecek

SASDER’in 9.Ulusal Kongresi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Malhan, kongrenin “Geleceğe Liderlik Etmek” başlığı altında tüm paydaşları birleştirmeye çalıştığını dile getirerek “Sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için tüm paydaşların beraber çözüm üretmesi gerekiyor çünkü global riskler en çok sağlık sektörünü etkileyecek. Pandemiyle birlikte gördük ki aslında en ufak risk, tehlike sağlıkta buluşuyor ve paydaşların bir arada yaşamda kalması gerekiyor. Bunlar elbette sağlık hizmeti sunucuları ama sağlık hizmetinin sunulabilmesi için sigorta, bilişim, ilaç ve tıbbi cihaz sektörü gibi tüm paydaşların bir arada olması gerekiyor. Biz kongrede bütün bu paydaşları bir araya getirerek çözüm önerilerini tartıştık ve çok güzel çıktılar edindik.” dedi.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER