Reasürans kapasitelerindeki daralma ve reasürans maliyetlerindeki artışın, poliçe primlerindeki artışta esas etken olduğunu vurgulayan SBD’nin yeni Başkanı Cenk Ecevit, “Sözgelimi oteller için geçtiğimiz yıl dolar bazında 100 bin dolara yaptığımız bir poliçeyi bu yıl 150 bin hâtta, 180 bin dolara yapmak durumundayız” diyor.
ALP SÜER/SİGORTAMEDYA ÖZEL
Geçtiğimiz ay, Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği’nde (SBD) tatlı bir telaş ve seçim heyecanı vardı. Dernek, 2 yıl aradan sonra yeni başkanını seçti ve yeni Yönetim Kurulu’nu belirledi. Yeni Başkan, sektörde sevilen bir isim, aynı zamanda içimizden de biri; Hayatımız Sigortalı Dergisi yazarı ve ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Cenk Ecevit. Yeni Başkanın, SBD’nin 30’uncu yılını kutladığı 2024 yılında göreve gelmesi de ayrı bir anlam taşıyor. Biz de Hayatımız Sigortalı Dergisi olarak geçtiğimiz ay Cenk Ecevit’i ziyaret ettik. ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin İstanbloom, Esentepe-İstanbul’daki Genel Müdürlük ofisinde yaptığımız röportajda, birçok konuyu konuşma imkânı bulduk. Ecevit, öncelikle son 2 yılda sektördeki prim artışları nedeniyle sektöre yönelik eleştirilerden biraz dertli. “Sigortacılar fırsatçı değil, prim artışları kaçınılmaz” diyen Ecevit, reasürans kapasitelerindeki daralma ve reasürans maliyetlerindeki artışın, poliçe primlerindeki artışta esas etken olduğunu söylüyor. “Sözgelimi oteller için geçtiğimiz yıl dolar bazında 100 bin dolara yaptığımız bir poliçeyi bu yıl 150 bin hâtta, 180 bin dolara yapmak durumundayız” diyen Ecevit, bu fiyat artışlarını sigortalıya anlatabilmenin çok kolay olmadığını söylüyor.
Fiyat artışları nedeniyle sigortasız işletmeler de var
Poliçe fiyatlarındaki artış nedeni ile şu anda sigortasız olan işletmelerin bile olduğunu vurgulayan Ecevit, şunları söylüyor: “Yüzde 50-75 koasüranslarla yürüyen işletmeler var. Önümüzdeki dönemlerde herhalde bunların sayısı da artacak gibi gözüküyor; çünkü maliyetlerde ciddi artış var. Hep deprem konuşuyoruz, ama yangın risklerinde de ciddi artışlar var. Geçtiğimiz dönemlerle kıyasladığınızda her sene artan bir yangın kümülü görüyoruz. Yangın önlemlerini düzgün şekilde uygulamayan bir işletmenin de bu fiyat artışlarını da kabul etmesi de aslına bakarsanız elzem. Önümüzdeki 2 sene içerisinde çok fazla bir değişiklik olmayacak. Bu fiyatlara biraz daha alışmamız gerekecek.”
Brokerlik mesleği ve brokerlerin Türkiye sigorta sektörüne katkılarını da konuştuğumuz Ecevit, dağıtım kanalları içinde brokerlerin payının da attığını söylüyor. Sektöre yeni brokerlerin katılması ve bazı acentelerin brokere dönüşmesi ile hayat dışında brokerlerin paynın yüzde 11-12’lerden yüzde 15’li seviyelere çıktığını vurgulayan Ecevit, söz konusu oranın önümüzdeki dönemde de istikrarlı seyredeceğini kaydediyor. Ecevit’le sohbetimizde üstat brokerlerden David Kohen’i de saygı ve rahmetle andık. Kendisiyle yaptığım röportajlarda Kohen’in sıklıkla dile getirdiği, “Türkiye’de brokerlerin sektördeki payının artması için ülke ekonomisi büyümeli; yatırımlar artmalı” görüşüne Ecevit de katıldığını söylüyor.
Ecevit’le biraz da Başkanlık görevine getirildiği SBD seçimini konuştuk. Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında, adetsel olarak en yüksek katılımın bu seçimde olduğunu vurgulayan Ecevit, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “83 broker arkadaşımız katıldı ve oy kullandı. Katılım hiç de az değildi. Neredeyse yüzde 50’yi yakalamış olduk. Yeni dönemimiz çok güzel bir dönem olacak inşallah. Çok eşit bir yönetimimiz var şu anda. Yerel broker arkadaşlarımız ve global broker arkadaşlarımız ile işbirliği içinde hareket ediyor olacağız. Bununla beraber farklı iş modelleri var brokerlerde. Uzaktan satış yapan da var. Şubeleşerek çalışan arkadaşlarımız da var. Sadece toptan reasürans satan arkadaşlarımız da var. Kurumsal ağırlıklı çalışanlar var, bireysel ağırlıklı çalışanlar var. Derneği, herkese eşit bakarak temsil etmeye çalışacağız.”
Yeni Yönetim Kurulu da güçlü
Geçtiğimiz ay açıklanan SBD’nin yeni Yönetim Kurulu da oldukça güçlü; sektörün deneyimli isimlerinden oluşuyor. Böyle güçlü bir yönetimle, SBD olarak yeni dönemde öncelikli hedeflerinin SBD’yi daha da güçlendirmek olduğunu söylüyor Ecevit. Sohbetimiz sırasında kendisine 2 yıl önce o zamanki SBD Başkanı, (Şimdi Genel Sekreter) Selcen Gür döneminde başlatılan ‘SBD’yi Birliğe dönüştürme’ çabalarını hatırlattığımda Ecevit, önümüzdeki dönemde bu konuda çalışmaların süreceğini söylüyor.
Ecevit, Dernek olarak Dernek ve brokerlik mesleğinin daha güçlendirilmesi ile ilgili Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (SEDDK) önümüzdeki dönemde regülasyon beklentileri var. Bunların başında da ‘segmentasyon’ ve segmentlere göre ayrılmış brokerlerin sermayelerinin belirlenmesi geliyor. Ecevit’ten öğrendiğimize göre, brokerlerin kurulurken, 2.5 milyon TL ödenmiş sermaye yükümlülüğü var. Tüm lisanslara sahip bir brokerin ise 4.5 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip olması gerekiyor. Ecevit bununla birlikte Dernek olarak brokerlerin segmentlere ayrılması ve sermayelerinin de buna göre belirlenmesi gerektiğini savunuyor. Sözgelimi, sadece kasko branşında çalışan bir brokerin, sermayesinin daha düşük olması buna karşın tüm sigorta branşlarında faaliyet gösteren bir brokerin sermayesinin de yüksek olması gerektiğini kaydediyor. Ecevit, Dernek olarak ayrıca SEDDK’dan denetimle ilgili konularda da düzenleme beklentilerinin olduğunu söylüyor.
Penetrasyondaki artışta brokerlerin payı büyük
Brokerler olarak sektörde olmayan ürünleri yıllar boyunca ülkeye getirdiklerini ve getirmeye de devam edeceklerini ifade eden Ecevit, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Eğer şu anda Hakkari’nin ücra bir köyünde interneti olan, telefonundan internetle bütün dünyaya erişebilen bir kişi, poliçesini cep telefonundan satın alabiliyorsa, büyük bir ihtimal bir brokerdan satın alıyordur. Sektörde penetrasyonun artışında brokerlerin katkısı çok büyük. Bu tür satış yapan broker arkadaşlarımızın sayısının artması için destek olmak gerekiyor. Acenteler arasında da çok güzel işler yapıp, broker olma düşüncesi içerisinde olanlar var. Bu acenteleri Derneğimizin de destekleri ile broker yapmaya hedefliyoruz. Aslına bakarsanız, sayının artmasıyla beraber, yeni ürün desteğini sağlayabilecek olan kurumlarız. Bizleri sadece satışla rekabet eden kurumlar olarak görmemeleri gerekiyor.”
KOBİ’ler büyük işletmelere göre teminat bulma konusunda daha rahat
SBD Başkanı Cenk Ecevit, yaşadığımız süreçte küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) büyük işletmelere göre biraz daha rahat olduğu düşüncesinde. Sigorta şirketlerinin de satış stratejilerinde daha çok KOBİ’lerin tercih edildiğini vurgulayan Ecevit, şunları söylüyor: “Aslında KOBİ’ler büyük işletmelere göre teminat alabilme ve fiyatlandırılma konusunda biraz daha rahat, çünkü sigorta bedelleri de daha düşük. Ancak, şunu da unutmamak lazım, bir büyük işletmenin finansmanı ve sermaye gücü ile bir KOBİ’nin finansmanı ve sermaye gücü arasında ciddi anlamda fark var. Dolayısıyla yaşanacak bir hasarı sigortasız olsa bile belki bir büyük işletme, ortadan kaldırıp hayatına devam edebilir, ama KOBİ’nin devam etme şansı yok. 6 Şubat depremleri de bu konuda örnek oldu. İşletmelerin neden sigorta yaptırmaları gerektiğini bir kez daha insanlar anlamış oldular. Bununla birlikte sigorta şirketlerinin de KOBİ’lere sağlayabilecekleri teminatları, biraz daha zenginleştirerek hareket etmeleri gerekiyor.”