8 Mayıs 2024, Çarşamba
spot_img

Olası bir İstanbul Depremi, 40 milyar dolar zarara neden olacak

Önümüzdeki 30 yıl içerisinde yüzde 50 olasılıkla gerçekleşeceği öngörülen İstanbul merkezli 7.5 – 7.7 büyüklüğündeki bir depremin en az 40 milyar dolarlık bir zarara neden olacağı tahmin ediliyor.

Marmara Depremi ve ardından gerçekleşen Düzce Depremi’nin üstünden 17 yıl geçti. Ancak o dönemde yaşanan maddi ve manevi kayıpların etkileri hala devam ediyor. Bu deprem sonucunda gerçekleşen zarar 20 milyar doların üzerindeydi. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde yüzde 50 olasılıkla gerçekleşeceği öngörülen İstanbul merkezli 7,5 – 7,7 büyüklüğündeki bir depremin ise en az 40 milyar dolarlık bir zarara neden olacağı tahmin ediliyor.

Marmara Depremi’nde hasarın 1 milyar doları sigorta şirketlerince karşılandı

ugur gulenYapılan araştırmalar sonucu olası bir depremin GSYH’nin yüzde 15 – 20 oranında bir hasara yol açacağını gösterdiğini belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, bu yüksek oranın Türkiye ekonomisi üzerinde çok ciddi bir etki yaratacağını söyledi. Marmara Depremi’nin yarattığı 20 milyar dolarlık hasarın o dönemde sigorta bilincinin yaygın olmayışı nedeniyle sadece 1 milyar dolarının sigorta şirketleri tarafından ödendiğini hatırlatan Uğur Gülen, şunları söyledi: “Marmara Depremi bize çok şey öğretti. Bugünkü veriler ışığında, olası İstanbul merkezli depremin yaratacağı 90 – 120 milyar dolarlık hasarın yaklaşık 25-30 milyar doları sigorta sektörü tarafından karşılanacak. Böylesine bir depremde sadece konutlar değil aynı zamanda iş yerleri ve fabrikalar, bununla birlikte de tüm ekonomik hayat risk altında.”

İşim Sarsılmaz Deprem Güvencesi ile ekonomik hayat güvence altında

Bu yıl çıkardıkları İşim Sarsılmaz Deprem Güvencesi’yle olası deprem bölgesindeki ekonomik hayatı güvence altına aldıklarını belirten Gülen, Türkiye’deki KOBİ ve büyük şirketler için çok önemli bir ürün haline geleceğine inandığını dile getirdi. “Bu ürün ekonomimizin en büyük itici gücü olan KOBİ’lerimizin yanı sıra her büyüklükte şirkete hitap ediyor. Olası bir deprem sonucunda herhangi bir maddi zarar görmese de genel durum dolayısıyla işlerini devam ettiremeyen iş yeri sahiplerimizin tazminatları banka hesaplarına bulundukları bölgedeki depremin şiddetine göre en geç 10 gün içerisinde yatırılacak.” diyerek, deprem sonrasında zararın tazmin hızının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Gülen, rezervasyon iptalleri ve iş durması sonucu oluşacak zararların tazmininin özellikle deprem sonrasında KOBİ’lerin ve şirketlerin hızla toparlanabilmesindeki öneminin de altını çizdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER