14 Mayıs 2024, Salı
spot_img

Mevzuat eksikliklerini giderecek, sektörün itibarını yükselteceğiz

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) başkan adaylarından TSB Başkanı ve Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger, yeni dönemde sektörün itibarını yükseltmeyi ve mevzuat eksikliklerini giderme çalışmalarını sürdürmeyi hedeflediğini söyledi.

SİGORTA MEDYA – ÖZEL

Sigorta sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) yeni dönem başkanı 19 Nisan’da seçilecek. Sektörün merakla beklediği seçimlerin iki güçlü adayı var: Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger ve Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin. Bilindiği üzere Ramazan Ülger, şu anda TSB Başkanı olarak görev yapıyor.

Ramazan Ülger, TSB başkanlığı dönemindeki faaliyetlerini ve yeni dönem hedeflerini SİGORTA MEDYA ile paylaştı. Ülger, sektörün sürdürülebilirliği için gereken mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirilmesinde kamuyla ilişkilerini güçlendirmenin her zaman büyük önem taşıdığını belirtti. Bu doğrultuda Ülger, yeniden başkan seçilmesi durumunda en büyük hedefini ise şöyle açıkladı: “Üyelerimizin Birlik’ten beklentileri doğrultusunda sektörümüzün algısını, itibarını yükseltme ve mevzuat tarafındaki eksiklerimizi giderme yönündeki çalışmalara devam edeceğim.”

Ülger, başkanlığı döneminde başta Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü olmak üzere kamu ve ilgili diğer tüm taraflarla yoğun bir iletişim faaliyeti yürüttüklerini belirterek, sigorta sektörünün algısının yükseltilmesi ve sorunların çözümü yönünde duyarlılık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Özellikle kamuda tüm ilgililerle yoğun bir iletişim çabası içinde olduklarını ifade eden Ülger, bu çalışmaların her kademede yoğunlaştığını da sözlerine ekledi.

Kronikleşen trafik sigortası sorununa Torba Kanun çözüm oldu

tbmmGeçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk çeyreğine damgasını vuran trafik sigortasındaki düzenlemeler hakkında bilgi veren Ülger, trafik sigortasındaki değişikliklerin Torba Kanun’a girdiği süreci de anlattı. “Trafik sigortası branşında yaşadığımız kronikleşmiş sorunlarımızın çözümünde belirsiz ve adaletsiz ortamı düzeltmek amacıyla Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik 5 maddelik bir yasa önerimiz oldu” diyen Ülger, bu maddeler hazırlarken bir Ticaret Hukuku profesörü bir de Borçlar Hukuku profesöründen görüş aldıklarını söyledi. Birliğin Hukuk Komitesi’nden görüş aldıktan sonra değişmesi talep edilen maddelerin metnini gerekçeleri ile birlikte Sigortacılık Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini ifade eden Ülger, sözlerine şöyle devam etti: “Bu süreçte kamuoyunun desteğini alabilmek için başta Sayın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olmak üzere, Hazine Müsteşarı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜSİAD, YASED, TOBB, SAİK ve Şoförler Federasyonu ile görüşmeler yaparak sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi anlattık. Ayrıca ekonomi muhabirlerinin katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek yaşanan problemin kaynaklarını ve önerilerimizi anlattık. Medya kuruluşlarına demeçler verdik.”

“Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bu konu kamuoyu, ilgili taraflar ve en önemlisi Sayın Başbakan Yardımcısı tarafından net bir şekilde anlaşıldı. Sayın Başbakan Yardımcısı konuya dair düzenlemenin ilk Torba Yasa’ya dahil edeceğini açıkladı” diyen Ülger, 3 maddelik tasarının Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığını belirtti. Bu görüşmeler sırasında sektör için önemli olan tazminat talepleri için yargıya gitmeden önce sigorta şirketlerine başvurma zorunluluğu ile ilgili maddenin Mehmet Şimşek’in onayıyla metne dahil edilerek TBMM Genel Kurulu’na gönderildiğini ve yasalaştığını dile getirdi.

Otomatik katılım tasarrufları artıracak

bireysel-emeklilik

2015 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılım uygulamasında yeni bir açılım yakalamak üzere çalışmalara başladıklarını ifade den Ülger, uygulamanın başlaması halinde işverenlerin de katkı payı ödemesinde bulunacakları, bu ödemelerin kıdem tazminatı, işsizlik fonu gibi kaynaklardan desteklenebileceği bir model için Hazine ile görüştüklerini söyledi. Ülger, TSB olarak otomatik katılım sistemine gerek tasarrufun artırılması, gerekse sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olması açısından büyük önem verdiklerini ve bu doğrultuda planlanan modellerin oluşturulmasına aktif olarak katkı sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Otomatik katılım sayesinde yapılan birikimlerin emeklilikte tamamlayıcı bir gelir getirebilmesi için başka bir projeleri daha olduğunu belirten Ülger, “Gelir gruplarına göre tasarruf edilmesi gereken tutarlar ve buna göre elde edilecek irat tutarlarına ilişkin çalışma hazırlayarak Hazine Müsteşarlığı ile sonuçlarımızı paylaştık. Sayın Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ile TSB Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu görüşmede otomatik katılım önerilerimizi ve emeklilik yatırım fonlarının performanslarını değerlendirdik” dedi.

Kıdem tazminatı fonlarını yönetmeye talibiz

Kıdem tazminatı sisteminin yeniden tesis edilmesi ve işten ayrılan çalışanların da belli bir süre çalışmış olmak kaydıyla bu tazminatı hak edecekleri bir yapının kurulması üzerinde çalışmalar ve tartışmaların uzun süredir devam ettiğine dikkat çeken Ülger, BES şirketler, olarak bu fonların yönetimine talip olduklarını bir kez daha yineledi.

ramazan ulger 2Ülger, konu ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun ve sektör temsilcileri ile bir araya geldiklerini ve görüşlerini dile getirdiklerini belirterek, “Toplantı sonunda Sayın Bakan, kıdem tazminatı fonlarının yönetiminin bireysel emeklilik şirketleri tarafından en iyi şekilde gerçekleştirileceğine inandığını ifade etti” şeklinde konuştu.

BES’te risk iştahlarına göre yatırım yapılacak bir yapı sunacağız

Ülger, emeklilik yatırım fonlarının ve emeklilik planlarının yapısının sadeleşmesini sağlayacak bir projeleri olduğunu kaydetti. Katılımcılara risk iştahlarına göre yatırım seçeneği sunulmasını sağlayacak bir yapı üzerinde çalıştıklarını söyleyen Ülger, “Portföy yönetim sektörü ile ortak yürütülen çalışmaların çıktılarını bir çalıştay düzenleyerek Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu yetkilileri ile paylaştık, onlarla görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu ile toplantı düzenlendi

Geçtiğimiz yıl Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile “Sigorta Sektörünün Vergilendirilmesi İle İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir toplantıyla sektörün sorun ve ihtiyaçlarını paylaştıklarını söyleyen Ülger, “2015 yılı sonunda da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun birleştirilmesi ve yeni düzenleme getirilmesine dair hazırlanan taslak ve yürürlükteki tüm vergi mevzuatı, sigorta sektörü açısından irdelenerek sektörün öneri ve talepleri oluşturduk ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na ilettik” ifadelerini kullandı. Ülger, G20 kapsamındaki Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu (Global Federation of Insurance Associations – GFIA) ile düzenlenen uluslararası toplantıyla dünya gündeminin yerel ortamda tartışılmasını sağladıklarını da sözlerine ekledi.

İki yılda hangi çalışmalar yapıldı?

ramazan ulger - groupama - 19 ekim 2015 (4)Ramazan Ülger, başta oto sigortaları olmak üzere sektörün sorunlarının çözümüne ilişkin birçok çalışma başlattıklarını söyledi. Ülger’in TSB Başkanlığı yaptığı iki yıl boyunca yapılan başlıca çalışmalar şöyle:

*Sigorta suistimalleriyle mücadele kapsamında 2015 yılında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu (SİSEB) kuruldu. SİSEB, üçüncü şahıslardan ve sigorta şirketlerinden sağlanan verilerle yanlış sigorta uygulamalarını ortaya çıkaracak.

*Eşdeğer yedek parça ve onarım servislerinin sertifikasyonu çalışmaları kapsamında Birlik tarafından Oto Yedek Parça ve Servis Sertifikasyonu Merkezi (OSEM) kuruldu. OSEM’in öncelikli amacı, eşdeğer yedek parça takip sistemini oluşturmak, sigorta şirketlerinin kullanımına açmak ve sigorta şirketleri hasar operasyonlarında kullanılması planlanan sertifikalı eşdeğer parçaların takibini yapmak. Ayrıca sigorta şirketlerine hizmet veren ya da vermek isteyen servisler için, hasar onarımlarındaki hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik hazırlanan oto bakım ve onarım merkezi standardı kapsamında servisleri belgelendirmek.

*Gerek suistimal ile mücadele gerekse eşdeğer parça sertifikasyonuyla doğrudan ilgili bir uygulama olan Doğrudan Tazmin Sistemi’nin (DTS) teorik altyapısı 2015 yılında tamamlandı. Birlik şu anda faaliyete geçme takvimi üzerinde çalışıyor. DTS’nin artan hizmet kalitesi ile müşteri memnuniyeti ve sigorta sektörünün itibarının iyileşmesine katkı sağlaması bekleniyor.

*Birlik, tamamlayıcı sağlık sigortasının ve özel sağlık sigortacılığının geliştirilmesi, kullanılabilecek teşvik yöntemleri, istatistik verileri ve riskler hakkında bilgi toplanması amacıyla yurtdışı modellerinin incelendiği bir proje yürüttü. Ülke şartlarında uygulanabilecek en uygun tamamlayıcı sağlık sigortası modeli üzerinde çalışmalar devam ediyor.

*2015 yılında, Solvency 2’ye denk bir sistemin ülkemiz sigorta sektörünün yapısına uygun bir şekilde tesis edilmesine yönelik çalışmalar başladı. Bu konuda detaylı bir teknik şartname hazırlanarak, teklifler toplandı. Tekliflerin incelenmesi sürecinin devam ettiği proje, 2016 yılı içerisinde başlatılacak.

*Birlik ve üye şirketler arasındaki diyalogu güçlendirmek adına Yönetim Komiteleri dışında kalan üyelerin bilgilendirilmesi için toplantılar düzenlendi.

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER