23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

‘Metaverse’ ile siber sigortalarda dönüşüm yaşanacak

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in yaptığı açıklama sonrası gündeme gelen ‘Metaverse’, İnternetin yeni çağı olarak adlandırılıyor. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, yeni teknolojilerle birlikte siber risklerin de odağı haline gelecek Metaverse hakkında konuşarak “Siber riskler önümüzdeki dönemde, Endüstri 4.0 ile bağlantılı üretim alanları, sağlık, teknoloji, finans, öğretim ve kamu sektörlerinde daha fazla etkin olacak. Teknolojik altyapı geliştikçe ‘Metaverse Sigortası’ gibi kavramlar da hayatımıza girecek. Siber sigortalarda yepyeni bir dönem başlayacak” dedi.

Geçtiğimiz ay sonu, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in yaptığı açıklamanın ardından gündeme gelen Metaverse için İnternet evriminin bir sonraki aşaması ve geleceğin interneti değerlendirmeleri yapılırken artırılmış gerçekliğin daha fazla yaygınlaşacağı bu evrede güvenlik risklerinin de artacağı konuşuluyor.

Teknolojik gelişmeler siber risklere yansıyor

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, siber risk alanında en riskli sektörlerin başında Endüstri 4.0 ile bağlantılı üretim alanları, sağlık, teknoloji, finans, öğretim ve kamu alanlarının geldiğini belirterek teknolojinin hızla değişim gösterdiğini ve bu durumun siber risklere yansıdığını söyledi. Çiftçi, Metaverse ile artırılmış gerçeklik evrenine ulaşılacağına dair söylemler olduğunu ifade ederek “Artırılmış gerçeklik evrenini tam anlamıyla oluşturabilecek bir teknolojik altyapıya henüz sahip değiliz ama buna yönelik teknolojiler, çok oyunculu devasa çevrimiçi oyunlar, dünyanın 2D taranmış sanal kopyaları, NFT tabanlı sanat eserleri ve blockchain uygulamaları günümüzde aktif olarak kullanılıyor. Bu kavramlar, siber risklere maalesef başka bir boyut sunuyor. Bu yüzden önümüzdeki dönemde, siber sigortalarda da pek çok değişim bizi bekliyor. Hatta ilerleyen yıllarda Metaverse Sigortası bile gündeme gelebilir.” dedi.  

Pandemide fidye yazılım saldırıları arttı

Son bir yıllık dönemde siber sigortaların yüzde 10-15 arası büyüme kaydettiğine dikkat çeken Çiftçi, pandemiyle birlikte siber sigorta ürününden ziyade kavramsal değişiklikler gözlemlediklerini ifade etti. Çiftçi, sözleşmesel sorumlulukların, patent ve fikri mülkiyet kayıplarının bile teminat altına alınabildiği özel yapılar geliştirildiğine değinerek pandemi süresince özellikle “fidye yazılımı” saldırıları konusunda artış yaşandığının altını çizdi. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) raporuna göre, Covid-19 ile siber saldırılar ve saldırılarda yeni yazılım ile metotların kullanım oranının pandemi sonrası yüzde 35 arttığını belirten Çiftçi, “Fidye yazılımı saldırılarında artış yüzde 60’ı buldu. Bu artışa yönelik reasürans piyasası çok çekimser bir tutum sergiliyor. Hatta sigorta şirketlerinin bu ve benzeri hasarları ödemeye devam ettiği takdirde saldırıların önüne geçilmesinin daha da zorlaşacağı, bir nevi bu saldırılara sigorta şirketlerinin zemin hazırladığı söyleniyor. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde fidye yazılımının teminat kapsamından çıkartılması bile gündeme gelebilir” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER