Artan doğal afetler, KOBİ’ler için risk yönetimini hayati öneme taşıdı. Steel Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Abdullah Özcan, KOBİ paket sigortasının, bu yeni risk ortamında işletmelerin mal varlıklarından iş kesintilerine, sorumluluk risklerinden doğal afetlere kadar geniş bir koruma sağladığını vurguladı.
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de artan sel, su baskını olayları ve iklim değişikliğinin getirdiği etkiler, iş dünyasında da risk yönetimini yeniden şekillendiriyor. Türkiye’nin ekonomik yapısında bel kemiği konumundaki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) de bu tür olaylardan en çok etkilenen grubun başında geliyor.
Bu risklerin iş sürekliliği üzerinde yaratabileceği potansiyel tehditleri minimize etmek ve KOBİ’lerin güçlü bir risk yönetimi stratejisi geliştirmelerine olanak tanımak amacıyla, “KOBİ Paket Sigortası” nın hayati önem taşıdığını vurgulayan Abdullah Özcan, “KOBİ’ler ekonomimizin can damarıdır ve her biri geniş kapsamlı risklerle yüz yüzedir. Steel Sigorta olarak, KOBİ Paket Sigortası’nın önemini ve sağladığı kapsamlı korumayı işletmelerimize anlatmanın hayati önemde olduğuna inanıyoruz. Bu paketler, işletmelerin beklenmedik durumlarda direnç göstermelerine olanak tanırken, aynı zamanda iş sürekliliklerini de güvence altına alıyor. Unutmayalım ki, her KOBİ’nin karşılaşabileceği riskler farklılık gösterir ve bu yüzden her biri için özelleştirilmiş bir sigorta çözümü sunmak zorundayız” dedi ve ekledi: “KOBİ’ler, sigortanın sunduğu koruma kalkanıyla öncelikle finansal değerleri yüksek varlıklarını beklenmedik risklere karşı muhafaza etmeliler. Herhangi bir riskin tezahür etmesi durumunda, şirketlerin eski performans seviyelerine ulaşmaları zaman alabilir. Bu yüzden varlıklarını güvence altına almak şarttır” diye konuştu.
KOBİ’lerin sürdürülebilir büyümesine sigorta desteği
KOBİ Paket Sigortası, iş yerleri için olası sel, su baskını, yangın, hırsızlık gibi risklere karşı geniş kapsamlı bir teminat sunuyor ve ayrıca iş kesintisi durumlarında da işletmelerin zararlarını en aza indirgeyecek çözümler içeriyor. Bu ürün KOBİ’lerin özgün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak esnek teminat seçenekleri sunuyor ve böylece her işletme kendi risk profiline uygun korumayı sağlayabiliyor. İşletmelerin bu risklere karşı korunmasını sağlayacak kritik bir araç olan KOBİ Paket Sigortası, kapsamlı bir güvence sunarak KOBİ’lerin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
SEDDK tarafından düzenlenen tarifeler ve şirketlerin risk değerlendirmeleriyle KOBİ paket poliçelerinin fiyatlandırılması, çok katmanlı bir süreç olsa da Özcan; işletmelerin bütçelerine uygun, taksitlendirme imkânlarıyla desteklenen paketlerin hazırlandığını belirtiyor.
KOBİ’ler erkenden önlem almalı
Öte yandan 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, iş yerleri ve KOBİ’ler için yangın sigortası paketlerine ek olarak deprem ve yanardağ püskürmesi teminatları dahil edilecek. Yeni düzenleme kapsamında, betonarme yapılarda 1. Grup için uygulanan deprem çarpanı binde 2,50’den binde 3,13’e çıkarılacak. Risk seviyesinin düşük olduğu 7. Grup içinse bu oran binde 0,60’tan binde 0,75’e yükselecek. Diğer yapı tiplerinde de 1. Grup için deprem çarpanı yüzde 6,13 ile başlayıp, risk gruplarına göre azalacak. Bu tarife güncellemeleri, deprem tarifesini yeniden yapılandıracak ve sigorta primlerinde bir artışa yol açacak. Değişiklikler, iş yerlerinin ve KOBİ’lerin yapısal özelliklerine ve bulundukları coğrafi bölgelere göre daha özelleşmiş ve gerçekçi bir finansal koruma sunmayı amaçlıyor, böylelikle doğal afet risklerine karşı daha güçlü bir güvence altına alınmalarını sağlıyor. 2024’te yapılacak bu güncellemeyi göz önünde bulunduran Abdullah Özcan, “KOBİ’lerimiz için kapsamlı bir paket sigortasının değeri, gelecek finansal dengeler açısından katbekat artmış durumda. Bu nedenle işletmelerimizin bir an önce bu güvenceyi temin etmelerini öneriyoruz” diyerek işletmelere erkenden önlem almaları konusunda çağrıda bulunuyor.