Hakkımızı aramayı bilmediğimizi söyleyen Vatan Hukuk Danışmanlık Avukatı Süha Erdoğdu, hukuki konularda avukat ve yargı masraflarını karşılayacak Hukuki Yardım Sigortası’nın insanlara hakkını aramak konusunda cesaret vereceğini söyledi.
Hukuki sorunlarda avukat ücreti ve dava masraflarımızı artık devlet destekli sigorta karşılayacak. Hükümetin 2016 yılı Eylem Planı içerisinde yer alan Hukuki Yardım (Himaye) Sigortası, merakla bekleniyor. Özellikle dar gelirli kişilerin; dava masrafı, avukatlık ücretinde sorun yaşamadan adalet hizmetinden yararlanması amaçlanan Hukuki Yardım Sigortası konusunda çalışmalar başladı. Aslında ‘hukuksal koruma’ teminatı mevcut durumda kasko, konut, işyeri sigortalarında kullanılıyor. Ancak yeni sigortanın nasıl uygulanacağı net değil. Erzurumlu Avukat Süha Erdoğdu da Hukuki Yardım Sigortası’nın bir an önce çıkması gerektiğini düşünenlerden. Erzurum’da faaliyet gösteren Vatan Hukuk Danışmanlık Avukatı olan Süha Erdoğdu, “Hukuki Yardım Sigortası çok daha önce çıkmış olmalıydı. Umarım insanlar bu konuda daha çok bilinçlenir ve çalışmalar bir an önce sonlanır, sigorta çıkar” şeklinde konuştu.
İnsanların haklarını aramayı bilmediğini belirten Erdoğdu, avukat ücretleri ve yargı masraflarının insanların hak ve özgürlüğünü elinden aldığını söyledi. Erdoğdu, “Hukuki konular artık insanın sağlığını bile ilgilendiriyor. İnsanlar nasıl sigortaya güvenerek, masraftan korkmayıp hastanede tedavi olabiliyorlarsa, hukuki hizmetlerde de mutlaka aynı güvenceyi almalılar” dedi. Hukuki konularda sigorta güvencesinin insanlara cesaret vereceğini ve çok daha iyi sonuçları, çok daha hızlı bir şekilde elde edeceklerine vurgu yaptı.
Müşterinin bilinçlendirilmesi önemli
Avukatlık bürosu olarak Hukuki Yardım Sigortası çıktığında müşterilerine tanıtımını yapacaklarını söyleyen Erdoğdu, ürünün bilinirliğinin sağlanmasında sigorta şirketlerine daha büyük bir görev düştüğünü ifade etti. Erdoğdu, “Sigorta şirketlerinin bu poliçede hangi hukuki korumaların getirildiğini vurgulamaları lazım. Araç sigortalarında acente müşterisine her şeyi söylemek ve bilgilendirmek zorundaysa bu konuda da müşterinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çok önemli ve çok gerekli bir çalışma. Umarım uygulanılabilir olur ve insanlar bu konuda sağduyulu davranırlar” şeklinde konuştu.
Doğu’daki çürük elmalar ayıklanmalı
Erdoğdu, Doğu’da sigortalanmanın zorluğuna da değindi. Doğu illerinde sigorta fiyatlarının diğer illere göre fazla olduğunu söyleyen Erdoğdu, terör olaylarının da bunda etkili olduğunu ifade etti. “İş makineleri için terör olayları nedeniyle makinenin bedeli kadar sigorta primi istediklerini duyuyoruz” diyen Erdoğdu, bu fahiş rakamlarla ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğdu, “Doğu illerinde talihsiz olaylar yaşandı, yaşanıyor ama insanların ve sigorta şirketlerinin aklında kötüye kullanımdan dolayı şüphe var. Bir şekilde orta yol bulunmalı” dedi.
Yüksek sigorta fiyatları ticareti aksatıyor
Sektörün Doğu illerinde çürük elmaları ayıklaması gerektiğine vurgu yapan Erdoğdu, artan fiyatlarla sektörün kibarca ‘Sigorta yapmıyorum’ mesajı verdiğine dikkat çekti. Hayatın devam ettiğini ve insanların işlerini sürdürmek zorunda olduğunu ve bu sorunun çözüme kavuşması gerektiğini belirten Erdoğdu, “Trafik sigortası fiyatlarındaki artış da hoş değil ancak özellikle iş makinelerinde terör olaylarından dolayı artan fiyatlar, firmaların canını çok yakıyor. En önemlisi ticari hayat aksıyor. Bir müteahhit tanıdığım iş makinesinin sigortası için şirketinin 150 bin TL istediğinden bahsetti. Zaten bu iş makinesini satsa anca 150 bin TL eder” şeklinde konuştu.
Teminatları neler olacak?
- Vatandaş, davalar nedeniyle oluşacak masraflara karşı, aylık prim karşılığında sigorta yaptıracak.
- Sigorta primine belli oranda devlet katkısı olacak.
- Hukuki sorunlarda dava masrafı, avukat ücreti dahil tüm masraflar sigorta şirketince ödenecek.
- Toplumsal ve bireysel anlaşmazlıklardan aile içi uyuşmazlıklara, işyerindeki sorunlara, mal sahibi kiracı arasındaki ihtilaflara kadar her alanda geçerli olacak.
Bu Konu kültürümüz için çok önemlıVatandaşların yurtaşlık görevi için kendi haklarını ögenmesi bilmesi ve savunmaları o toplumda Adaletin daha etkili olması demek.İlk önce hukuk egitimi almiş yurtdaşların kendi vatandaşlık görevlerin yerine getirmesi demek hukuk devletıni ve o kültürde yaşıyan insanların daha huzurlu yaşamasın temin eder.
Ayrıca egitim ve adelet sistemin tekrar geliştirilmesi ve hukuk devletinin maydana getirmektir.
Medyayada ve TV kanallarında canlı mahkeme yargılanmaları ile TV ile halkı buluşturmak ve halkın bilincini arttırmak.Bu Tv kanalar gelişmiş memleketlerde yapılıyor.Kolay gelsın.