Sigorta yaptırırken akıllara ilk olarak “Sahte poliçe nasıl anlaşılır ve poliçemiz sahte ise ne yapmalıyız?” sorusu geliyor. Çünkü, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, kontrol ve tedbirler ne kadar alınırsa alınsın tüketiciler sahte poliçe tuzağına düşebiliyor.
HAYATIMIZ SİGORTALI / EDİP OZAN ÜÇOK
Sahte poliçeler, sektörde hep sorun oluşturmuştur. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, kontrol ve tedbirler ne kadar alınırsa alınsın sigorta yaptıranlar ender de olsa sahte poliçe tuzağına düşebiliyor. Bu durumda hem cezalarla karşı karşıya kalabiliyorlar, hem de maddi kayıplar yaşayabiliyorlar. Sigorta yaptırırken akıllara ilk olarak “Sahte poliçe nasıl anlaşılır ve poliçemiz sahte ise ne yapmalıyız?” sorusu geliyor. Biz de bu soruyu Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay’a sorduk. Poliçenin sahte olup olmadığını kontrol etmenin birkaç yolu olduğunu dile getiren Oksay, “Poliçenizin sahte olup olmadığını doğrudan poliçe üzerinde yazan sigorta şirketinin internet sitesinden veya çağrı merkezinden kontrol edebilirsiniz. Şirketlerin web sitelerindeki online işlemler menüsünden sigortalıya ait TC kimlik numarası ve cep telefonu numarası veya poliçe numarası gibi bilgileri girerek kısa sürede o şirketteki poliçenizi görüntüleyebilirsiniz. Yine sigorta şirketlerinin çağrı merkezlerini arayarak poliçenizi teyit edebilirsiniz” dedi.
E-devlet üzerinden bakılabilir
Oksay, e-Devlet uygulaması üzerinden sorgulama yapıldığını belirterek, “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sunduğu hizmetler başlığı altında trafik, kasko, yeşil kart, hayat, sağlık, ferdi kaza, bağımsız denetçilik mesleki sorumluluk, tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali mesuliyet, tehlikeli madde ve tehlikeli atık zorunlu mali mesuliyet ile tüpgaz zorunlu mali sorumluluk gibi poliçelerinizin teminat bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğrudan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi internet sitesi üzerinden de poliçe sorgunuzu yapabilirsiniz” diye konuştu.
Şirketiniz ruhsatlı mı?
Poliçenin üzerinde yazan şirketin ruhsatının olup olmadığının da kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Oksay, şunları söyledi: “5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen tüm sigorta şirketlerinin ruhsat almasını ve Türkiye Sigorta Birliği’ne üye olmalarını şart koşmaktadır. Faaliyet ruhsatı olan güncel şirket bilgilerine Türkiye Sigorta Birliği’nin resmi internet sitesi olan www.tsb.org.tr adresi üzerinden kolayca ulaşabilir ve en azından poliçeniz üzerinde adı bulunan sigorta şirketinin ruhsat sahibi şirket olup olmadığını kontrol edilebilirsiniz.”
Acenteyi de kontrol edin
Poliçeyi kesen acentenin de önemli olduğunu vurgulayan Oksay, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ülkemizde levhaya kayıtlı tüm sigorta acentelerinin listesini tutan yetkili kurumdur. TOBB’un resmi internet sitesi üzerinden poliçe aldığınız sigorta acentesinin levhaya kayıtlı olup olmadığının kontrolünü yapabilirsiniz. Ayrıca sigorta şirketleri de kendi internet sitelerinde yetkili acentelerinin adları ve iletişim bilgilerini yayınlamaktadırlar. Bu yolla da poliçe aldığınız acentenin poliçe üzerinde ismi yazılı sigorta şirketinin acentesi olup olmadığı sorgulanabilmektedir” açıklamasını yaptı.
Poliçeniz sahteyse ne yapacaksınız?
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, “Poliçenin geçerli bir poliçe olmadığı kanaatine ulaşırsanız, bu konuda düzenleme ve denetim otoritesi olan Hazine ve Maliye Bakanlığının (Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Denetleme Kurulu) e-Devlet uygulaması üzerinden veya doğrudan posta yoluyla şikâyet başvurusu yapabilirsiniz” dedi. Oksay, “Şikâyetlerinizi doğrudan en yakın savcılığa suç duyurusunda bulunmak suretiyle de gerçekleştirebilirsiniz. Sahte poliçeyle karşılaşmanız durumunda ilgili kuruluşlara şikayet etmeniz daha fazla kişinin mağdur olmasının önüne geçecektir. Türkiye Sigorta Birliği olarak ilgili birimlerimize ulaşan sahte poliçe örnekleri Hazine ve Maliye Bakanlığına ve ilgili mercilere bildirilerek gerekli cezai müeyyidenin uygulanması sağlanmaktadır” diye konuştu.
Mümkünse yüz yüze olmalı
Uzman sigorta acentesi Sevil Gümrükçü, poliçenin yüz yüze kesilmesinin sahteciliği önlemede en önemli etken olduğunu söyledi. Gümrükçü, “Sigorta ürünleri acente, broker banka satış kanalları (SEGEM BELGELİ) sigorta aracıları ve müşteri temsilcileri kanalıyla pazarlanır. İnternetten ürün pazarlayan tüm aracıların güvenli satış sistemleri kullandıklarına emin olunmalı. Mümkünse yüz yüze satın alım gerçekleşmelidir. Özellikle uzaktan satış yolu ile dolandırıcılık olayları en fazla karşılaşılanıdır. Sigorta satın alırken yakınlarımızdan deneyim sahibi olanların yaşadıkları iyi deneyimlere dayanarak aracıları için referans olmaları istenebilir” diyor. “Sigorta poliçenizle ilgili herhangi bir kuşku yaşarsanız ya da size örneğin kusurlu aracınızı sigortalaya bileceğini söyleyen ya da mevcut hastalığınızı sigortalayacağını söyleyen biri olursa kabul etmemelisiniz” diyen Gümrükçü, şu vurguyu yaptı: “Unutmayın sigorta karşılıklı iyi niyet ilkesi üzerine kurulmuştur. Diğer taraftan düzenlenen poliçeyi muhakkak kontrol etmelisiniz. Poliçe düzenlerken poliçe ile ilgili ayrıntılı bilgi veremeyen tali tabir edilen çantacı sigorta satıcılarından uzak durmalı, kredi kartı bilgilerinizi ve nakit paranızı kimseye vermemelisiniz.”
Güvendiğiniz sigorta aracılarıyla çalışın
Sigorta fiyatlarından ve ödemelerinden daha önemli olan şey kesinlikle aracı kurumun ve sigorta şirketinin güvenilir olmasıdır. Hangi poliçeye sahip olunursa olunsun, sigorta hizmetlerinin temelinde güven ilişkisi yatıyor. Bu yüzden kişiler sigorta fiyat araştırmasından önce aracı kurumun ve sigorta şirketinin güvenilirliğini anlamak için birtakım araştırmalar yapmalı. Bu araştırmalar sırasında ise şu soruların cevaplarını mutlaka almalı:
- Aracı kurum veya sigorta şirketiyle ihtiyaç duyulan her an iletişime geçebiliyor muyum?
- Gereksinim duyabileceğim sigorta ürünlerini temin edebiliyor muyum?
- Görevinde uzman bir ekibe sahip mi?
- Rekabete rağmen doğru ve uygun bir fiyat politikası ile hizmet sunuyor mu?
- Bir hasar durumunda onarım ve tazminat ödemelerinin hemen yapılması için gereken hizmeti alabilecek miyim?
- Hasar ödememi hızla gerçekleştirebilir mi?