23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Ekonomiler arasındaki mesafe büyüyor

Euler Hermes’in “Yukarı Bakma” başlığıyla yayınlanan Küresel Ekonomi Raporu ’nda mevcut büyüme dinamiklerinin insanları yukarı bakmaktan alıkoyacağı belirtilirken gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin aralarının hızla açıldığına dikkat çekildi.

Euler Hermes Küresel Ekonomi Raporu ’nu yayınladı. Sağlam şekilde devam eden küresel büyümeye rağmen gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin aralarının hızla açılmasının büyümeyi dengesiz ve adaletsiz bir hale getirdiği belirtilen raporda gelişmiş ekonomilerin 2022’de küresel GSYH büyümesinin yarısından fazlasını sürüklemeye devam edeceği aktarıldı. Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler ise global finansal krizden bu yana ilk kez küresel toparlanma hızının gerisinde kalacak. 

Omicron’a bağlı belirsizliklerin işgücü piyasaları ve küresel ticarette aksaklıkları arttırması nedeniyle yılın ilk çeyreğinde gelişmiş ekonomilerin GSYH büyümesinden en fazla 0,3 puan çalacağı ifade edilen raporda, 2022 yılı GSYH büyümesinin, Euro Bölgesi ve ABD’de sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 3,9, Türkiye’de ise yüzde 1,5 oranında gerçekleşeceği öngörüldü. Gayrimenkul sektöründe aksaklıkların devam ettiği ve hükümetin finansal istikrara odaklandığı Çin’de büyümenin yüzde 5,2’ye gerileyeceği tahminine yer verilen raporda, Çin’in küresel GSYH büyümesine katkısının 2015 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

Küresel ticaretteki büyüme kesintiye uğrayacak

2022’de yüzde 5,4, 2023’te ise yüzde 4 olarak gerçekleşmesi beklenen büyüme oranlarıyla küresel ticaretin bir kez daha uzun vadeli ortalamanın üzerinde büyüyeceği kaydedilen raporda, buna karşın bu durumun Omicron’un şiddetlendireceği işgücü ve tedarik zinciri darboğazları yüzünden kesintiye uğrayacağı ifade edildi. Öte yandan raporda, Omicron salgınları nedeniyle ticari aksaklıklar ve maliyet baskılarının kısa vadede devam edeceği de bildirildi.

Enflasyon yılın ikinci yarısında yavaşlayabilir

Yaygın arz-talep dengesizliklerinin gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda 2022 yılının ilk yarısının sonuna kadar enflasyonu yüksek tutması beklendiği rapora göre geçici faktör etkilerinin aşamalı olarak azalması, mallara yönelik yapılan harcamaların yavaşlaması ve enerji fiyatlarındaki düşüşle yılın ikinci yarısında gerçekleşecek toparlanma ile enflasyon da yavaşlayacak. Raporda ayrıca enflasyonist baskıların boyutu ve süresi hakkında devam eden belirsizliğin, enflasyon beklentilerinde kalıcı olumsuz bir etki yaratmasını önlemek için merkez bankalarının daha sert bir duruş benimsediği de aktarıldı. 

Avrupa’da bu yıl sağlanacak mali desteklerin ABD’dekinden daha güçlü olacağı belirtilen raporda çoğu ülkenin bu bölgede mali konsolidasyona başladığı için desteklerin hızla azaltılacağı ifade edildi. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunun bütçe açıklarını azalttığı ve yeniden mali manevralara izin verecek alanlar yaratmaya çalıştığı aktarılan rapora göre, Fed para politikasının beklenenden daha hızlı normalleşmesi Türkiye, Romanya, Macaristan, Arjantin, Nijerya, Brezilya, Güney Afrika, Şili, Mısır ve Ukrayna gibi en kırılgan ülkeler üzerinde baskı oluşturacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER