16 Ocak 2025, Perşembe
spot_img

Dijital mirasçınız kim olacak?

Günümüz dünyasında “miras”ın içeriği de değişti, teknolojiyle birlikte önem kazanarak “dijital miras” tanımı hayatımıza girdi. Daha önce dijital miras konusuna mesafeli davranan Apple, son iOS 15.2 güncellemesiyle birlikte dijital miras özelliğini kullanıcılarına sundu. 

2021 yılının ocak ayında, Almanya’da bulunan araştırma şirket Statista’nın açıkladığı verilere göre dünyada 4.66 milyar kişi aktif olarak internet kullanıyor. Dünya nüfusunun 7,83 milyar olduğunu düşünürsek (2020 yılı sonu verileri) bu oldukça yüksek bir sayı. İnternet kullanımı arttıkça ve teknoloji ilerledikçe, dünya da son hızla değişiyor. 2022 yılı itibarıyla, kişinin öldükten sonra ailesine veya yakınlarına bıraktığı nakit, emlak, araba gibi miraslara; dijital miras da ekleniyor. İşte, Apple’ın iOS 15.2 güncellemesinde kullanıcılarına sunduğu dijital miras özelliği ve detayları…

iOS 15.2 ile hayatımıza giren dijital miras

Dijital miras konusu yeni değil, son 4-5 yıldır gündemde olan ve tartışılan bu konuyu ilk uygulamaya koyan ise dünya devi Apple oldu. iOS 15.2 güncellemesiyle birlikte vefat durumunda tüm Apple kimliğinize ve iPhone’unuzda bulunan verilere ulaşabilecek kişileri seçebiliyorsunuz. Seçilen varis, Apple’a gerçekleştirilecek başvuru sonrasında ölen kişinin tüm bilgilerine ulaşabiliyor.

Seçilen varis, ölüm durumunda bu kod ve vefat belgesiyle birlikte Apple’a başvuruyor ve ölen kişinin tüm Apple ve iCloud kimliğine, e-postalarına, sosyal medya hesaplarına, fotoğraf ve videolarına, kısacası telefonunda bulunan tüm verilere ulaşabiliyor. Ayrıca dijital mirasçı olarak atanan kişinin iPhone kullanması da gerekmiyor. Eğer 15.2 güncellemesi yapılırsa bu özellik iPad’lerde de kullanılabiliyor. Apple’ın güncelleme detaylarına support.apple.com sayfasına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

iPhone’dan dijital mirasçı belirlemek için

Dijital mirasçınızı belirlemek için iOS 15.2 güncellemesi yaptığınız iPhone marka telefonunuzda şu adımları izlemelisiniz:

● Ayarlar

● Apple kimliği

● Şifre ve Güvenlik

● Varis (legacy contact)

● Varis ekle

● Size özel çıkan kodu, dijital mirasçınız olarak atadığınız kişiye gönderin.

Apple’ın sunduğu bu özellikle birlikte, telefonunuzda yer alan bilgiler istemediğiniz kişilerin eline geçmiyor. Dijital verilerin güvenliği ve gizlilik için önemli olan sistem, dijital miras için beş kişi seçmeye izin veriyor ve sadece bu kişiler bilgilere ulaşabiliyor.

Dijital miras programı başlamadan önceki süreç

Apple 6 Ağustos 2020’de yayımladığı makalede, vefat eden kullanıcının Apple kimliğinin silinmesini talep etme hakkında bilgiler vermişti. Buna göre vefat eden bir müşterinin bilgilerini herkesle veya belirli biriyle paylaşma konusundaki tercihini Apple’ın bilmesi mümkün değil. Bu nedenle Apple, vefat eden bir kullanıcının Apple hesaplarının silinmesini istemek üzere kullanabileceğiniz bir Dijital Miras portalı sağlıyor. Apple kimliği silindikten sonra “Etkinleştirme” kilidi kapatılıyor. Böylece, söz konusu hesapla ilişkilendirilmiş Apple aygıtlarına erişilebiliyor.

Güncelleme öncesindeki dijital miras davaları

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletinde 2017 yılında ölen bir kişinin eşi, dijital varlıklara erişim izni istemiş fakat mahkeme izin vermemişti. Apple bu dava için şu şekilde açıklama yapmıştı: “Apple iCloud’un hüküm ve koşullarına göre aksi bir yasa olmadığı sürece Apple kimliğinize veya hesabınızdaki içeriğe ilişkin tüm haklar, ölümünüzle birlikte sona erer.”

2020 yılının aralık ayında da Denizli’de benzer bir dava oldu ve bir kişi 2019 yılında vefat eden eşinin telefonuna erişim için izin istedi. Mahkeme bu talebi “Cep telefonunda bulunan iCloud hesabına erişilmesiyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edileceği, davacının talebinin tereke tespitine konu edilemeyeceği” gerekçesiyle reddetti. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER