21 Kasım 2024, Perşembe
spot_img

Atilla Benli: Deprem gerçekleşmeden önlem almalıyız

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli son günlerde yaşanan depremlerden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek depremin gerçekleştikten sonra değil, gerçekleşmeden önce önlem almamız gereken çok önemli bir gündem olduğunu belirtti.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, Erzurum, Konya, Düzce ve Malatya illerimizde meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek risk gerçekleşmeden sigorta yaptırmanın önemine dikkat çekti. Benli, son 10 yılda ülkemizde 6 ve üstü şiddetinde 11 deprem meydana geldiğini belirterek “Ülkemiz sigortacılığının bugün tüm dünyaya örnek haline gelen DASK’ın kuruluşundan bu yana sigortalılara yaptığı toplam hasar ödemesi 1,1 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Deprem felaketinin beraberinde getirdiği yıkıcı etkileri azaltmak için sigorta olmazsa olmazımız ve bildiğiniz üzere risk gerçekleştikten sonra sigorta yaptırmak mümkün değil. Herkesin risk gerçekleşmeden önce sigortasını yaptırarak; deprem ve doğal afetlere karşı tedbir alacağına içtenlikle inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Sigortalanma hızı artırılmalı

Deprem gerçeğini her zaman gündemde tutarak önlem alınması gerektiğini ifade eden Benli, yaşanan son depremlerde can ve mal kaybı olmadığı için müsterih olduklarını ancak yakın gelecekte oluşacak risklere karşı hazırlıklı olmanın gerekliliğine dikkat çekti. Benli, vatandaşları acilen DASK Zorunlu Deprem Sigortası, Konut Sigortası ve Kasko Sigortası yaptırarak tedbir almaya davet ederek “Deprem, gerçekleştikten sonra değil, gerçekleşmeden önce önlem almamız gereken, hayatımızın en önemli konularından biri. Bu nedenle, sigortalanma hızını acil olarak artırmalıyız.” dedi.

Afet ve sigorta bilinci yükselmeli

Büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı 1999 Gölcük Depremi’nin ardından oluşturulan zorunlu deprem sigortasının, kamunun depremle mücadelede attığı en önemli adımlardan biri olduğunu söyleyen Benli, “Toplumsal düzeyde afet riski ve sigorta konusundaki bilincimizin istenen seviyede olmadığı ve özellikle doğal afetler konusunda alınması gereken önlemlerin birçoğunun henüz hayata geçirilemediği de bir gerçek. Toplumumuzun hemen her kesiminde afetlerden korunma kültürünün ve sigorta bilincinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması, can ve mal güvenliğimiz için büyük önem taşıyor.” dedi.

Sigorta ürünleri vatandaşlara anlatılmalı

Benli, Zorunlu Deprem Sigortalı (ZDS) evler için ödenecek en yüksek teminat bedelinin 2022 yılı için 320 bin TL’ye yükseltildiğini belirterek hedefin yüzde 100 sigortalılığın olduğu 18 milyondan fazla konutta ZDS’li oranının mevcutta yüzde 58’i aştığının altını çizdi. İhtiyari yapılan konut sigortasında her 4 konuttan sadece 1’inin sigortası olduğuna değinen Benli, 25 milyondan fazla aracın olduğu ülkemizde yine her 4 araçtan sadece 1’inin kasko sigortasının bulunduğunu ve bu oranların çok düşük olduğunu söyledi.

Sigorta ürünlerinin vatandaşlara anlatılması ve sigorta penetrasyonunun artırılmasında sigorta şirketlerine ve sigorta aracılarına büyük görev düştüğünü ifade eden Benli, “Sona eren poliçelerin yenilenmesinin sağlanması hususunda vatandaşlarımızla iletişimleri güçlü olan sigorta aracılarımız daha da aktif olmalı. Çünkü sigortalı portföyünün devamlılığının sağlanması risklere karşı güvenli bir gelecek için büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER