2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

DASK, organize sanayi bölgelerinde de yaygınlaşacak

Geçen ay yayınlanan ‘KOBİ’lerin Afet Direnci’ araştırması, doğal afetler konusunda küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) riskin büyük olduğuna dikkat çekerken, Türk Re Genel Müdürü Selva Eren, DASK’ın kullanımını, organize sanayi bölgelerine (OSB) yaygınlaştıracaklarını söyledi.

SİGORTAMEDYA

İstanbul-Silivri’de 26 Eylül’de yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem, doğal afetlere karşı hazırlığı ve Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) konusunu bir kere daha gündeme getirdi. DASK konusunda da kamuoyunda ağırlıklı olarak tartışılan, konutlardaki sigortalılık oranı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu verilerine göre, Türkiye genelinde sigortalılık oranı yüzde 52.5; bunun da ağırlıklı kısmı konutlardan oluşuyor. Konutlar dışında, başta deprem olmak üzere doğal afetler konusunda Türkiye’de asıl büyük riski, ‘Organize Sanayi Bölgeleri’ (OSB) ve bu bölgelerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) oluşturuyor. Geçen ay yayınlanan ‘KOBİ’lerin Afet Direnci’ araştırması sonuçları da söz konusu riskin büyüklüğüne dikkat çekerken, Türk Re Genel Müdürü Selva Eren, ulusal basındaki röportajlarında DASK’ın kullanımını, organize sanayi bölgelerine (OSB) yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Herhangi bir afetten sonra KOBİ’lerin yüzde 80’i ölüyor

UPS Vakfı, UPS Türkiye, Amerikan Ticaret Odası Vakfı ve Uluslararası Kalkınma Yönetimi (International Development Management-IDEMA) ortaklığında sürdürülen ‘Sağlam KOBİ Projesi’ için  2018 Ekim-Kasım aylarında Sia Insight tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları ile ilgili olarak UPS Türkiye Direktörü Burak Kılıç, Türkiye’de KOBİ’lerin ortalama ölüm yaşının 5 olduğunu söyledi. Her yıl yaklaşık 600 bin KOBİ’nin, ‘KOBİ mezarlığı’na gömüldüğünü belirten Kılıç, “Herhangi bir afetten sonra KOBİ’lerimizin yüzde 80’i, geri kalanların yüzde 15’i afet yaşanmasından sonra 24 ay içinde ölüyor. Çünkü yeterince afet bilinciyle hazırlık yapmıyoruz” dedi. IDEMA Kurucu Ortağı Ali Ercan Özgür de konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada KOBİ’lerin gerekirse kredi imkânlarından da faydalanarak afetlere kazırlık yapması gerektiğini kaydetti. Bu konuda Van örneğini veren Özgür, Van’daki OSB’de depremden önce 127 şirket bulunurken, depremden 1.5 yıl sonra sadece 27 şirket kaldığına dikkat çekti.

KOBİ’ler Bursa’da depremi risk olarak görmüyor!

KOBİ’lerin Afet Direnci araştırması, KOBİ’lerin afetlere yönelik hazırlık durumunu tespit etmek ve firma içindeki risk alanlarını ortaya çıkarmak amacıyla yapıldı. Yüz yüze görüşme yöntemiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da 400 KOBİ ile anket yapıldı. İmalat, toptan perakende, ulaştırma, konaklama başta olmak üzere 10’u aşkın sektör ile görüşüldü. Araştırma sonuçlarına göre, “İş yerim deprem fay hattı üzerindedir” cümlesine KOBİ’lerin yüzde 9’u katılırken, yüzde 74’ü katılmıyor. Bursa, birinci derece deprem bölgesinde bulunmasına rağmen hiçbir KOBİ depremi risk olarak görmüyor. Antalya birinci derece deprem bölgesi olmamasına rağmen KOBİ’ler, Bursa’dan daha fazla depremi risk olarak algılıyor. 

Selva Eren: DASK’ın kullanımını genele yayacağız

Türk Re Genel Müdürü Selva Eren, ulusal basında yer alan röportajlarında OSB’ler için DASK’ın önemine dikkat çekti. DASK’ın şu an da Türkiye’de konutlara yapıldığını belirten Eren, “Bunu biraz daha genele yaymak istiyoruz. Onun için, ilk etapta organize sanayi bölgelerini düşünüyoruz. Böylece DASK’ın kullanımını yaygınlaştırmış olacağız. Şu anda, sigortalılık oranı, konutlarda yüzde 50’lerde. Hükümetimizin hedefi de bu oranı artırmak” dedi.

1 Yorum

  1. Günaydın;
    Yanlışsam düzeltiniz Dask ‘ın Kobilerde ve Organize sanayi bölgesinde yaygınlaşması gerektiğini vurgulamışız.
    TAMAMI TİCARİ VE SİNAİ GEÇEN YAPILAR DASK KAPSAM DIŞI değilmidir?
    Yanlış biliyorsak düzeltilmesini rica ederiz.
    Sağlıklı çalışmalar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER