11 Ekim 2024, Cuma
spot_img

BES’ten 9 bin 462 kişi emekli oldu


BES CizimBireysel Emeklilik Sistemi’nde 10 yıl kalma ve 56 yaşını doldurma şartlarını yerine getirenler emekli olmaya başladı. Emekliliklerin sayısı 2 bin kişiyi geçerken, büyük bir çoğunluğu ise birikimlerini alıp, sistemden ayrılmayı tercih etti.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), ilk emeklilerini vermeye başladı. 2003’ün Ekim ayında uygulamaya giren BES, geçen yıl 10’uncu yılını doldurdu. Böylece, sistemde 10 yıl kalma ve 56 yaşını doldurma şartlarını yerine getiren katılımcılar da emeklilik hakkını kazandı. Her ne kadar geçen 10 yıllık sürede, geçmişte birikimli hayat sigortasından bireysel emekliliğe aktarım yapanlardan bazıları hayat sigortasından gelen haklarını kullanıp, emekli olsalar da; BES, asıl emeklilerini geçen yılın ekim ayından itibaren vermeye başladı. Altı aylık sürede de 10 yıl önce sisteme giriş yapıp, 56 yaşını da dolduran yaklaşık 2 bine yakın katılımcı BES’ten emekli oldu. Buna, birikimli hayat sigortasından aktarım yapanlar da eklendiğinde, bugüne kadar BES’ten toplam 9 bin 462 kişi emeklilik hakkı elde etti.

cEmekliliği gelen ayrılıyor
Emekli olanların büyük bir kısmı birikimlerini toplu alıp, sistemden ayrılırken; yaklaşık yüzde 30’luk kesim ise birikimlerini gelir sigortasına ve emeklilik gelir planlarına aktarıp, düzenli maaş almayı tercih etti. Sistemden emekli olanlar, aylık yatırdıkları katkı payına ve seçtikleri emeklilik fonuna göre değişmekle birlikte; ortalama 40-45 bin lira birikim elde ettiler. Sistemden kalıp, aylık maaş almayı tercih edenlere ise yine ortalama 2 ile 3 bin lira arasında maaş bağlandı. Ancak bireysel emeklilikte emeklilik hakkı gelmesine rağmen devlet katkısından daha çok yararlanmak adına sistemde kalıp, katkı payı ödemeye devam edenlerin sayısı da az değil.

Emekliler, getirilerden memnun
AvivaSA CEO’su Meral Eredenk, bugüne kadar toplam bin 713 kişiyi emekli ettiklerini ifade ederek sadece bireysel emeklilik sisteminden emekli olan 493 katılımcıya ise ortalama 63 bin lira birikim sağladıklarını dile getirdi.

Çoğunluk toplu para alıp çıkıyor
Allianz Yaşam ve Emeklilik’ten emeklilik hakkı kazanan katılımcıların sayısı 140’ı buldu. Bunlardan 118’i toplu birikimini alırken, 22’si ise aylık maaşı tercih etti. Allianz Yaşam ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, emekli sayısının çok fazla olmadığını, emekli olanların ise toplu para almayı tercin ettiklerini söyledi. Taylan Türkölmez, toplu para alan katılımcıların toplam 5.9 milyon lira katkı payı ödediklerini, karşılığında ise 8,5 milyon lira fon birikimi elde ettiklerini, toplam birikimin ise ortalama 72 bin lira olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Maaşa bağlanan katılımcılarımıza aylık ortalama 2.2 bin lira ödeme yapılıyor. Emeklilik hakkı kazanan müşterilerimizin yüzde 85’i toplu para almayı, yüzde 15’i ise maaş almayı tercih ediyor. Bu yılın başından itibaren emeklilik hakkı kazanan müşterilerimizin yüzde 99’u toplu para almayı tercih etti.”

Devlet katkısı için devam ediyorlar
Anadolu Hayat Emeklilik’ten ise bugüne kadar toplam 3 bin 638 kişi emekli olurken, sadece bireysel emeklilik sisteminden emekli olanların sayısı 633’ü buldu. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, sözleşme başına ortalama 43 bin lira emeklilik birikimi ödendiğini belirterek, şunları söyledi: “249 sözleşmeye ait özel bir incelememizde, bu hesaplara sistemde kaldıkları sürede 8,6 milyon TL katkı payı yatırıldığını ve toplam ayrılma birikim değeri ise 12,5 milyon TL olduğunu gördük. Sektör ortalaması olarak, geçmiş 10 yıllık süreçte katılımcıların vergi avantajı ve devlet katkısı hariç olarak 10 yılda yaklaşık yüzde 50 getiri sağlıyor. Bireysel emeklilik sisteminden yasal olarak emeklilik hakkı kazanan katılımcılarımızın yüzde 40’a yakın bölümü, devlet katkısı avantajından daha uzun süre faydalanabilmek amacıyla sistemde kalmaya devam ediyor.”

433 bin lira birikim alan da var
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, bugüne kadar toplam 498 kişiyi emekli ettiklerini, bireysel emeklilik sisteminden emekli olan katılımcı sayısının ise 160 olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Getiri ve kazanç; katılımcıların risk profillerine bağlı olarak, birikimlerini değerlendirmeyi tercih ettikleri fonlara, seçtikleri planlara ve ek tasarruflarını hangi dönemlerde yaptıklarına göre farklılık gösteriyor. Örneğin, sistemde kaldığı süre boyunca 30 bin TL ödeyip 45 bin TL birikim ile sistemden ayrılan katılımcımız da var, 307 bin TL ödeyip, 433 bin TL birikim ile emekli olan katılımcımız da. Aylık olarak ufak tutarlarda yapılan tasarruflardan elde edilen vergi avantajı, devlet katkısı ve geçmiş 10 yıl için enflasyonun üzerinde yıllık ortalama yüzde 3-4 getiri sağlanmış olması katılımcılarımızın memnuniyetini artırdı. Emeklilik hakkı kazanan katılımcılarımızın çoğu, birikimlerini artırmak için sistemde kalıyor.”

Emeklilerin sayısı artıyor
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, sistemde 10 yılını doldurup, emeklilik hakkı kazanan katılımcıların sayısının arttığını söyledi. Vakıf Emeklilik’ten hayat sigortasından aktarım yapanlar da dahil toplam 373 kişinin emeklilik hakkı elde ettiğini belirten Bostan, şunları söyledi: “Emeklilik hakkı elde eden müşterilerimizin ortalama birikimi 32 bin 500 TL’dir. Emekliliği hak eden müşteriler, genellikle üç farklı seçeneği tercih ediyor. Toplu para alma yoluyla tüm birikimini alıp çıkan müşteriler; ev, yazlık satın alma, çocuğunu evlendirme veya eğitim gibi nedenlerle çekebiliyor. Bir kısım müşterilerimiz ise emeklilik gelir planı veya yıllık gelir sigortası alarak birikimlerini aylık maaşa çevirebiliyor. Müşteriler, toplu veya maaş olarak ek bir gelire ihtiyacı olmadığı durumda sistemde kalmaya devam ediyor.”

hurriyet.com.tr / Noyan Doğan

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER