23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Aktarımda birden fazla seçenek imkanı tanındı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yayımladığı genelge ile dernek, sandık ve diğer kuruluşlardaki birikimlerin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarımına ilişkin esaslar açıklandı. Üye ve çalışan birden çok şirkete veya aynı şirkette birden çok sözleşmeye aktarım yapabilecek. Aktarımlar kısım kısım gerçekleştirilebilecek.

SİGORTAMEDYA / SİBEL CİNGİ

Çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık vb. kuruluşlardaki birikimlerin BES’e aktarımı ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)’nın yayımladığı “Dernek, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Aktarımlara İlişkin Genelge” ile aktarıma ilişkin esaslar açıklandı. Sektörde uzun süredir beklenen vakıf ve sandıklardan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) aktarımı ile ilgili genelgeye göre söz konusu kuruluşlarda emeklilik taahhüt planları bulunan üye ve çalışanlar birikimlerini birden çok şirkete veya aynı şirkette birden çok sözleşmeye aktarım yapabilecek. Aktarımlar kısım kısım da yapılabilecek. Yeni bir dönemin başlangıcı olacak olan bu düzenleme ilgili tüm merak edilenler yazımızda… 

AKTARIMA İLİŞKİN ESASLAR 

Pasif üyelerde yararlanabilecek

  • Üye ve çalışan birden çok şirkete veya aynı şirkette birden çok sözleşmeye aktarım yapabilir. 
  • Aktarım kısım kısım yapılırken katılımcının vefat etmiş olması halinde bireysel emeklilik sistemine aktarılan birikim lehdar veya hak sahiplerine ödenir. 
  • Hizmet sunucusu tarafından üyeleri ve çalışanları  adına ödenen katkı payları işveren grup sözleşmesi kapsamında aktarılabilir. 
  • Katılım Emeklilik Planı seçmek isteyen üye veya çalışanlara katılım emeklilik planı veya katılım esaslı emeklilik yatırım fonuna erişim imkanı sunulur ve devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesinde katılım katkı fonu tercih edilir. 
  • Bekleme süresi her bir sözleşme veya işveren grup emeklilik sözleşmelerine bağlı olarak aktarılan sertifika bazında ayrı ayrı belirlenir. 
  • Pasif üyelerin birikimleri ancak kendilerinin talep veya muvafakatleri alınmak suretiyle bireysel emeklilik sistemine aktarılabilir. 
  • Aktarımla kurulacak veya kurulmuş olan sözleşmelerin, bu sözleşmelerden kaynaklı alacakların hizmet sunucusuna devredilmesi mümkündür.  Bekleme süresi zarfında devredenin malul kalması veya ölümünün gerçekleşmesi durumları hariç olmak üzere sözleşmelerden kaynaklı alacaklar devredilen tarafından talep edilemez. 

EMEKLİLİK GELİR PLANLARINA İLİŞKİN ESASLAR

En az aylık brüt asgari ücretin 4 katının sözleşmeye aktarılması gerekiyor

  • Hizmet sunucusunun tabi olduğu mevzuata göre emeklilik hakkı elde etmiş aktif üyeler, pasif üyeler, 56 yaşını tamamlamış ve en az 10 yıllık kazanılmış süreye denk gelecek tutarı aktarabilecek aktif üye ve çalışanlar birikim amaçlı bir emeklilik sözleşmesine aktarım yapabileceği gibi emeklilik gelir planına aktarım yapmayı tercih edebilir. 
  • Emeklilik gelir planı kapsamındaki sözleşmelerin kurulması için en az aylık brüt asgari ücretin 4 katı kadar tutarın sözleşmeye aktarılması gerekiyor. Burada esas alınacak asgari ücretin tutarı ilgili aktarımın yapıldığı tarihte geçerli olan aylık brüt asgari ücretin tutarıdır. 

KAZANILMIŞ SÜRE HESABI 

Askerlik, ücretsiz izin gibi dönemler süre hesabında dikkate alınmayacak 

  • Kazanılmış süre hesabı, sözleşmeye aktarılan tutara göre sözleşme bazında yapılır. Sözkonusu katılımcının bu sözleşmelerden herhangi birini sonlandırması durumunda, katılımcının devam etmekte olan diğer sözleşmeleri için aktarım esnasında hesaplanan hak kazanılan süreler geçerliliğini korumaya devam eder. 
  • Aktarım yapan üye veya çalışanın ilgili hizmet sunucusunda fiilen geçirdiği sürenin hesabında hizmet sunucusunun tabi olduğu mevzuat esas alınır. Buna göre askerlik hizmeti, ücretsiz izin, üyeliğin askıya alınması vb. varsa üyelik süresine dahil edilmeyen dönemler süre hesabında dikkate alınmaz. 
  • Eksik kalan süreler için yapılacak ödemeler ve kısım kısım aktarım ile şirkete aktarılan birikimlerin kazanılmış süre hesabında, sözkonusu ödemeler için aktarım tutarının fiilen şirkete ödendiği tarihte geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarı esas alınır. Bu ödemeler, EBS’e aktarılan toplam tutara ilave edilir. 
  • Eski bir üye veya çalışanın vefatı sebebiyle dul, yetim, bağımlı ane-baba statüsü ile sonradan pasif üye statüsü elde eden kişilerin hizmet sunucusuna giriş tarihi olarak pasif üye statüsü kazanılan tarih dikkate alınır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER