O VARSA KONUTZEDE YOK!
Konutzede, uzun zamandır hayatımızda olan bir kelime. Özellikle topraktan veya maketten satın alınan konutlarda yaşanan ve bugüne kadar sayıları 300 bine ulaşan konut zede, sorunlarının çözümü için yıllardır mahkeme kapılarını aşındırıyor. Yeni konut zedelerin oluşmaması mümkün. Bu noktada hem yatırımcıyı, hem müteahhidi hem de hem konut almak isteyenleri koruyan bir sigorta ürünü var: Bina Tamamlama Sigortası. Şemsiye Dergisi olarak bizde tüketicilere önemli avantajlar sunan Bina Tamamlama Sigortası hakkında merak edilenleri 5 adımda topladık…
1-Bina Tamamlama Sigortası nedir?
Bina tamamlama sigortası; ön ödemeli olarak gerçekleştirilmekte olan konut satış sistemlerinde ve kentsel dönüşüm projelerinde, alıcı olan tarafların hiçbir şekilde mağduriyet yaşamamaları ve gerçekleştirmiş oldukları ödemeleri teminat altına alabilmeleri adına oluşturulmakta olan bir sigorta sistemidir. Müteahhidin ya da inşaat şirketinin, inşaat tamamlanmasına ilişkin taahhütlerini yerine getirmemesi ya da getirememesi gibi olumsuz bir durum söz konusu olduğunda bina tamamlama sigortası ile alıcıların yaptığı ödemeleri garanti altına alınır.
2-Bina Tamamlama Sigortası hangi avantajları sunuyor?
Bina Tamamlama Sigortası, önemli faydalar sunuyor. Sigorta şirketi, inşaat projesini ve inşaat faaliyetini yürütmekte olan inşaat firmasının batması, inşaat şirketi sahibinin vefat etmesi ya da inşaat sahibinin herhangi bir nedenden dolayı ortadan kaybolması ve kaçması gibi durumda konutu satın alan tüketicilerin bütün zararlarını karşılıyor ve alıcının tüm mağduriyetini gideriyor.
3-Bina Tamamlama Sigortası ne zaman devreye giriyor?
Bina Tamamlama Sigortası, inşaat firması yapılan anlaşmaya istinaden gerekli sorumluluğunu yerine getirmediği durumda poliçenin sona ermesi ile devreye girer. Bağlı bulunan bakanlığa durumun bildirilmesi ile poliçe sona erer ve bina tamamlama sigortası devreye girer. İnşaat tamamlama sigortasında sigorta şirketi inşaat firması tarafından yarım bırakılan inşaata tüketicinin inşaat firmasına ödediği parayı yasal faizler dâhil olmak üzere tekrar tüketiciye öder ya da binanın kontrolleri sağladıktan sonra binanın tamamlanmasını sağlayarak alıcının mağduriyetini ortadan kaldırır.
4- Bina Tamamlama Sigortası neleri kapsar?
Bina Tamamlama Sigortası ile sigortacı, tüketicilerin konut veya devre mülk sahibi olmak amacıyla yapmış olduğu ödemelerini veya kat karşılığı yapmış olduğu sözleşmelerini; satıcının (inşaat şirketinin) iflas etmesi, gerçek kişi satıcının vefatı ve reddi miras veya gaipliğine karar verilmesi, genel şartların ek sözleşme ile teminat altına alınabilecek haller ve kıymetler ile teminat dışı kalan haller maddelerinde belirtilenler dışında satıcının sözleşmede taahhüt edilen teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutu veya devre tatili tamamlayamaması hallerine karşı menfaat sahiplerine poliçe özel şartlarına göre teminat sağlar.
5- Konut alıcılarına ve inşaat firmalarına nasıl bir koruma sağlıyor?
İnşaat firmaları için yasal sorumlulukları olan bir teminata, banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubu almadan ulaşabilme imkânı sağlıyor. Sigorta şirketinin inşaat firmasını denetlemesi ile projeye idari, teknik ve finansal risk denetimi sağlanmış oluyor. Tüketicilerin ise birikimleri teminat altına alınmış oluyor. Proje sahibinin iflası ya da projenin zamanında tamamlanamaması durumunda sigorta devreye girerek binanın tamamlanmasını ya da birikimlerin geri alınmasını sağlayarak özelde tüketicilerin genelde ülkenin kaynakları korunuyor.
İnşaat tamamlama sigortası yaptırmak istiyoruz teklif calisabilirmisiniz