18 Mayıs 2024, Cumartesi
spot_img

18 yaşından küçüklerin BES’e katılmak için gözü Meclis’te

Türkiye’de 18 yaş altındaki bireylerin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil olması için gerekli düzenlemenin yapılması, yaklaşık 25 milyon gence BES’in kapılarını açacak. Düzenlemenin, yeni yasama döneminde bir torba kanunla gerçekleşmesi bekleniyor.

ALP SÜER | SİGORTAMEDYA

Türkiye’de yakın zamana kadar yüzde 25 devlet katkılı Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) konuşuyorken, 2017 yılı başında ‘otomatik katılım’ın başlamasıyla birlikte gündemin ilk sırasına birden Otomatik Katılım Sistemi (OKS) oturuverdi. Ulusal basında da geniş yer bulan BES’e otomatik katılım, habercilik anlamında gönüllü BES’in biraz gölgede kalmasına yol açtı. Bununla birlikte 2013 yılında başlayan yüzde 25 devlet katkısının da etkisiyle hızla büyüyen gönüllü BES’te son iki yıldır bir yorgunluk gözlense de sistem önümüzdeki dönemde yeni gelişmelere gebe gözüküyor. Sistemi hareketlendirecek en önemli olay da hiç kuşkusuz, Türkiye’de 18 yaş altı nüfusun BES’e katılması olacak. Bu konuda gerekli düzenlemenin yapılmasıyla yaklaşık 25 milyon gence BES kapıları ardına kadar açılacak. Nitekim geçen ay başında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bu konuda çalışmaların yapıldığını kamuoyuna duyurdu.

Kanun’da değişiklik gerekli

tbmm
18 yaş altı nüfusun Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamına alınabilmesi için, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun 4. maddesi’nin 1. fıkrası’nda yer alan “Bireysel Emeklilik Sistemi2ne fiil ehliyetine sahip kişiler katılabilir” hükmünde değişiklik yapılması bekleniyor. Bu konuda Hazine Müsteşarlığı nezdinde de çalışmalar sürüyor. Kanunun ilgili maddesi değişince 18 yaşından küçükler, BES’e katılabilecek. Diğer bir deyişle kendi adlarına emeklilik sözleşmesi yaptırabilecek ve yüzde 25 devlet katkısından da yararlanabilecekler. Bununla birlikte, 4721 sayılı Medeni Kanun ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu uyarınca mutlaka 18 yaş altındaki bireyin yasal temsilcisinin de onayı ve imzası gerekecek.

Otomatik BES’te engel yok

Bir hususu da önemle vurgulamak gerekirse, 18 yaş altındaki çalışanların çalıştıkları şirketler aracılığıyla otomatik olarak BES’e katılması önünde mevzuat olarak bir engel yok. Bu nedenle gönüllü BES’te de 18 yaş altının sisteme dahil olmasına yönelik düzenlemenin yapılması bir anlamda bu konudaki uyumsuzluğu da giderecek. Düzenlemenin de yeni yasama döneminde bir torba kanunla gerçekleştirilmesi bekleniyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM), 11 Ağustos tarihli verilerine göre bu yıl da büyümeye devam eden BES’te toplam katılımcı sayısı 6 milyon 824 bin 746’ya ulaşırken, toplam fon tutarı ise devlet katkısı dahil 71.4 milyar TL’ye yükseldi.

Katılım Emeklilik, 18 yaş için hazırlanıyor

Ayhan Sincek 0
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek
, 18 yaş altının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılmasıyla ilgili hazırlıkların söz konusu olduğunu belirterek, “Toplumun her kesimi gelecek planlamasını gönüllü BES ile yapabiliyor. Bu anlayışla iyi bir ivme yakalayan gönüllü BES’in değerlerini hatırlatmak gerektiğine inanıyorum. Dünyadaki gelişmelerden de örnek alınarak güncellemelerle sistem güçlenerek devam etmeli” dedi.

18 yaş altı için ciddi bir potansiyel var

tuna ugun
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Tuna Uğun, 18 yaş altı nüfusun Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edilmesinin sistemin katılımcı tabanının daha da genişletilmesi açısından çok olumlu olacağı düşüncesinde. Türkiye’de 18 yaş altında yaklaşık 25 milyon kişinin bulunduğunu vurgulayan Uğun, şunları söylüyor: “Ülkemiz nüfusunun yüzde 29’unun 18 yaş altı olduğu dikkate alındığında burada ciddi bir potansiyel olduğunu söyleyebilirim. Söz konusu kesimin sisteme dahil edilmesi için de 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun 4. maddesi’nin değişmesi gerekiyor. Önümüzdeki yasama döneminde bir torba kanunla bu düzenlemenin gerçekleştirileceğini düşünüyorum.”

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER