23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Yüksek enflasyon, 10 yıl daha başa bela olacak!

Ekol Ekspertiz Global Departmanı, SwissRe’nin gerçekleştirdiği webinara katıldı. Webinardaki görüşleri Gazete Sigorta okuyucuları ile paylaşan Ekol Ekspertiz Global Departmanı’ndan Risk Mühendisi Sefa Cengiz, “Yüksek enflasyon, önümüzdeki 10 yıl daha gündemde kalacak” diyor.

SİGORTAMEDYA

7 Eylül 2022 tarihinde Ekol Ekspertiz Global Departmanı olarak SwissRe’nin gerçekleştirdiği  “Global Executive Dialogue – World insurance: inflation risks front and centre” webinarına katılım sağladık.

Webinar sunumunu SwissRe Grubu Baş Ekonomisti Dr. Jerome Jean Haegeli gerçekleştirdi. Webinarda, hem hasar tarafında öngörülen trendler hem de küresel ekonominin beklenen yönleri konuşuldu. Hasar tarafında ele alınan ana başlık; ‘İş Durması’ oldu. SwissRe’ye göre iş durması, mevcut durumda hasar trendlerinin başında yer alıyor. İş durmasına sebep olan riskler ise şu şekilde sıralanıyor;

  1. Jeopolitik riskler,
  2. İklim değişikliği ve buna bağlı katastrofik hasarlar,
  3. Siber saldırılar.

Ancak tüm bu konuları direkt olarak etkileyen ana sorun ‘enflasyon’ olarak gösteriliyor.

Jerome, Webinar’da anlatılan konuları 3 anahtar harf ile özetliyor: P C R.

P: Politikalar (Policies)

C: Tüketici fiyat enflasyonu (Consumer price inflation)

R: Resesyon (Recession)

Baş Ekonomist Haegeli; küresel ekonominin keskin bir şekilde yavaşladığını ve enflasyonun son on yılların en yüksek seviyelerinde olduğunu ve önümüzdeki 12-18 ay boyunca birçok büyük ekonomide ‘enflasyonist durgunluk’ beklediklerini açıkladı. Merkez bankaları da ekonomik büyüme yerine fiyat istikrarını hedefleyerek faiz oranlarını yükseltiyor. SwissRe’ye göre bu, tüm taraflar için mevcut zorlu koşullarda dikkate değer bir pozitiflik ve bu adımlar 1970’lerde ortaya çıkan stagflasyonu önlemeye yardımcı olacak. Aynı zamanda finansal baskı döneminin sonuna işaret ediyor. Ayrıca Haegeli, yükselen faiz oranlarının sigortacılar için yatırım getirilerinin iyileştirileceği bir umut ışığı olduğunu söylüyor.

SwissRe tarafında yüksek enflasyonun daha uzun süre gündemde kalacağı ve 2020’yi takip eden 10 yıl boyunca daha yüksek enflasyon oranları tahmin ediliyor. Çin tarafında, artan üretkenlik ve artan dijitalleşme gibi yapısal faktörlerin, diğerlerinin yanı sıra enflasyon trendini düşüreceği ifade ediliyor.

Sigortacılar için ana enflasyon etkisinin, hayat sigortasından ziyade, poliçe şartlarının başlangıçta tanımlandığı hayat dışı branşlarda artan hasar maliyetlerine yansıyacağı ifade ediliyor. Özellikle, trafik ve sorumluluk branşlarında en hızlı şekilde enflasyon etkisinin görülmesi bekleniyor.

Türkiye’de içerik sigortacılığına geçiş için büyük fırsat var

Ekol Ekspertiz olarak, daha önce bülten ve makalelerimizde yer verdiğimiz artan maliyet konularına sektörün önde gelen reasürans grupları tarafından da dikkat çekildiğini görüyoruz. Sektörlerde artan maliyetlerin tamamının sigorta bedellerinde yarattığı olumsuz etki, mevcut durumda hasar dosyalarında karşılaştığımız en büyük sorunlardan birisi haline gelmiş durumda. Özellikle, inşaat sektöründe artan maliyetler hak edişlerde görülebiliyor. Buna karşın, sigorta bedellerine yansıtılmıyor. Bu da büyük oranlarda eksik sigortanın ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Artan enflasyon ve maliyetlerin takibi konusunda sigortalılar ve acentelerin önemli rolü bulunuyor. Diğer poliçe taraflarında ise yapılan Mutabakatlı Kıymet Takdiri (MKT) raporlarının tamamının geçersiz ve yanlış olduğunu gözlemliyoruz. Poliçe dönemi başlangıcında tanzim edilen MKT raporlarındaki bedeller ile güncel bedeller arasında yaklaşık yüzde 100 oranında artışlar ortaya çıkıyor.

SwissRe’nin yukarıda yer alan tespitlerine baktığımızda; önümüzdeki 10 yıllık dönemin gerçek ve profesyonel sigortacılar için en faydalı dönem olacağını, doğru sigortacılık yapmayan tarafların ise sektörden silineceğini öngörmekteyiz. Bu dönemin ise Türkiye sigorta sektöründe şekil sigortacılığından içerik sigortacılığına geçiş için bir fırsat olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

KÜRESEL PRİM HACMİ 7 TRİLYON DOLARI GEÇECEK

2022’de toplam primlerde (hayat dışı ve hayat) yüzde 6,1’lik güçlü bir nominal büyüme tahmin ediliyor. Ancak, reel olarak bu durumun neredeyse sabit bir büyümeye (+ yüzde 0,4) dönüştüğü gösterilmekte. Bununla birlikte, nominal olarak toplam prim hacminin bu yıl ilk kez 7 trilyon ABD dolarını geçmesi bekleniyor.  SwissRe Grubu Baş Ekonomisti Dr. Jerome Jean Haegeli, sigortanın büyüyen bir endüstri olmasına ve küresel prim hacminin 7 trilyon ABD dolarına ulaşmanın önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekiyor. Ancak, geçirdiğimiz zamanların zorlayıcı olduğunu ve sigortacıların enflasyon ile birlikte ekonomik büyümeyi yakından takip etmesi gerektiğini savunuyor.

SWİSSRE’NİN WEBİNARINDA NELER ÖNGÖRÜLDÜ?

  • Merkez bankaları, enflasyon etkisini azaltmak için birbirleri ile yarış içerisine girecek.
  • FED tarafının henüz tam kemer sıkma aşamasına geçmedi; önümüzdeki günlerde daha sıkı politikalar karşımıza çıkacak.
  • En çok inşaat sektöründe artan maliyetler dikkat çekiyor. Covid döneminde ortaya çıkan parça tedariği sorunu, enflasyon ve enerji krizi ile birlikte tekrar gündeme geldi.
  • Prim üretimlerinde gelişmekte olan ülkeler öne çıkacak.
  • 1970’lerde yaşanan stagflasyon senaryosu gündemde.
  • Enflasyon baskısı, önümüzdeki günlerde ABD’de kendisini gösterecek. Bu baskı, devam eden süreçte Avrupa’ya da sıçrayarak 10 yıllık bir sürece yayılacak.
  • Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak daha yüksek taleplere maruz kalan iş kolları arasında havacılık, ticaret kredisi, politik risk ve deniz sigortası gibi niş segmentler yer alacak.
  • Siber sigortaya talep artacak.
  • Sigorta sektörü, ekonomik kalkınma için anahtar nokta.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER