30 Nisan 2024, Salı
spot_img

Yeni yıla hasarla başlayan çiftçinin imdadına sigorta yetişti

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, afetler nedeniyle 2014’te üreticiye 500 milyon TL hasar ödendiğini belirterek, 2015’e yoğun hasarla başladıklarını, ürünlerin zarar gördüğünü açıkladı.

yusuf satoğlu 1Doğal afetler tarımsal alanda büyük zarara neden olunca, üretici de çareyi tarım sigortasında buldu. 2014’te devlet destekli tarım sigortasında poliçe sayısı 1,1 milyona çıktı. Üreticiler sigorta için toplam 319,5 milyon TL prim öderken, devletin prime katkısı ise 364 milyon TL oldu. Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) geçen yıl üreticiye 500 milyon TL’nin üzerinden hasar ödedi. TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, geçen yıl tarımsal alanlarda yoğun hasar meydana geldiğini belirterek, 277 bin adedin üzerinde hasar ihbarı aldıklarını, üreticiye 500 milyon TL’nin üzerinde hasar ödediklerini söyledi. Satoğlu, hasarın 399 milyon TL’sinin bitkisel ürünlerden, 87 milyon TL’sinin büyükbaş hayvanlardan, 11 milyon TL’sinin seralardan kaynaklandığını kaydetti.

Ocak’ta 129 bin poliçe düzenlendi
Satoğlu, geçen yıl yaşanan hasarlar neticesinde hükümetin ve Tarım Bakanlığı’nın üreticileri sigortaya teşvik etmesinin 2015’te tarım sigortalarına olan ilgiyi arttıracağına da değinerek, “Bu yılın Ocak ayında 129 bin adedin üzerinde poliçe düzenlendi ve bugün itibariyle 78 binin üzerinde üretici sigortalandı. Amacımız, sistemi büyüterek, sigortalanabilir alanlara ulaşmak, sigortalı sayısını arttırıp, sürdürülebilir hale getirmek. 2015’de poliçe sayısı yüzde 20 arttıracaktır” dedi.

2015’e hasarla girdik

Satoğlu, 2015 yılına da yoğun hasarla başladıklarını ve don, fırtına, dolu, sel-su baskını, hortum nedeniyle ciddi hasarlar oluştuğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Portakal, mandalina, buğday, limon, mandalina, ıspanak, pırasa, daldaki narenciye, bakla ürünleri, buğday, limon zarar gördü. Sadece bitkisel ürün sigortalarında 6 bin 600’ün, sera sigortasında da 700’ün üzerinde hasar ihbarı aldık. Hasar tespit çalışmalarının büyük kısmı bitti, bazı illerde ise çalışmalar sürüyor.”

Meyvede primin yüzde 67’si devletten

Üreticinin ödeyeceği primin yarısını, meyvelerde ise don teminatı priminin yüzde 67’sini devletin karşıladığını hatırlatan Satoğlu, “Teşvik için başlangıç, yenileme, peşin ödeme indirimleri var. Bitkisel üründe önlem alanlara yüzde 50’ye varan, seralarda ise riske göre indirimler var. Hasar almayan parseller, işletmelere hasarsızlık indirimi uygulanıyor” dedi.

Üretici mağdur oluyor
Son yaşanan afetlerin sigorta ihtiyacını ortaya çıkardığını, aksi halde üreticinin mağduriyetler yaşadığını belirten Satoğlu, “Son 20-25 günde don, dolu ve sel gibi nedenlerden ötürü portakal, limon ile sebzeler zarar gördü. Eskişehir Bilecik, Kütahya ve diğer illerde seralar hasara uğradı. Bu bölgelerde sigortalılık düşük olduğundan vatandaşlar mağduriyetler yaşıyor. Bu yıl poliçe düzenlemeleri başladı” dedi.

HÜRRİYET / NOYAN DOĞAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER