14 Mayıs 2024, Salı
spot_img

Yeni acentelik sözleşmeleri Mart’ta şirketlere sunulacak

Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı (SAİK) Hüseyin Kasap, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği etkinlikte, uluslararası bir çalışmanın ardından Türkçeleştirilmiş acentelik sözleşmelerinin sigorta şirketlerine sunulacağını söyledi.

tarsus acente toplanti

Sigorta sektöründe son çıkan yönetmelikler ve sektörün sorunları Tarsus’ta masaya yatırıldı. 31 Ocak’ta gerçekleşen ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) düzenlediği “SAİK Başkanı Güneyde Acentelerle Buluşuyor” başlıklı etkinlikte sigorta acenteleri bilgilendirildi. TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı (SAİK) Hüseyin Kasap, TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi, Tarsus TSO Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus TSO Sigorta Meslek Komite Başkanı Salih Özçelikçi konuşmacı olarak yer aldı. Hüseyin Kasap toplantıda, Mart ayından itibaren uluslararası bir çalışmanın sonucu olarak yeni acentelik sözleşmelerini sigorta şirketlerine sunacaklarını söyledi.

SAİK ve TÜSAF’a sahip çıkılmalı

Salih ÖzçelikçiToplantı, Salih Özçelikçi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Özçelikçi, “Diğer dağıtım kanallarına karşı, acente olarak güçlü yanımız olan, müşteriye dokunmanın avantajını her daim kullanıp, sigortalının danışmanı olma konusunda kendimizi geliştirmeliyiz” dedi. SAİK ve TÜSAF’a sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Özçelikçi, “Bu kurumların aktif ve verimli çalışması, çalıştırılması biz acenteler için şanstır” şeklinde konuştu.

Tarsus TSO Başkanı Ruhi Koçak da sigortacılığın çok önemli bir sektör olduğunu, sigorta denildiği zaman akla tarım ve ticaretin geldiğini belirterek, ticaret yapanlar olarak kendilerini sigortacılar ile ortak hissettiklerini söyledi.

Destek Hizmetleri Yönetmeliği hazır

hkasapSAİK Başkanı Hüseyin Kasap, Acenteler Yönetmeliği’ndeki en önemli konunun acentelik sözleşmeleri olduğuna dikkat çekti. Kasap, ‘kölelik sözleşmesi’ olarak adlandırdığı acentelik sözleşmelerinin tek taraflı doldurulmuş, altı imzalanmış ve acentelerin imzalanması emredilen sözleşmeler olduğunu söyledi. Kasap, “Bu sözleşmelerle bir gün, bir bakmışsınız ekranınız kapanıvermiş” dedi. Acentelik sözleşmeleri konusunda yaptıkları uluslararası çalışma kapsamında dünyanın dokuz gelişmiş ülkesindeki sözleşmeleri incelediklerini belirten Kasap, “İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, ispanya, Amerika, Kanada, Hollanda ve Japonya’daki acentelik sözleşmelerini Türkçeleştiriyoruz sonra da Türkleştireceğiz. Tahmin ediyorum Mart ayında bunları sigorta şirketlerine sunmuş olacağız. Sigorta şirketlerinin acentelerin üzerinde hakim gücünü kaldırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Acenteler büyümeli, gelişmeli”

Kasap, acentelere Destek Hizmetleri Yönetmeliği’nin hazır olduğu müjdesini de vererek “Bu yönetmelikte otomotiv piyasalarıyla ilgili acenteleri memnun edecek bir madde yer alıyor” dedi.

Kasap, şubeleşme konusunda kontrolsüz bir büyüme olduğunu kaydederek, bu konunun bir düzene oturtulması gerektiğini söyledi. Kasap, “Dört tane şubesi olanların belirlenen kurallara uyması çok zor görünüyor. Bir taraftan acentelerin önünü açmalıyız. Acenteler büyümeli, gelişmeli” şeklinde konuştu.

“Acenteler kolay kolay yıkılacak kale değil”

Murat Büyükçelebi

TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi yaptığı konuşmada, acentelerin kolay yıkılacak bir kale olmadığını ancak acentelerin çağa ayak uydurması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de sigortalının dokunmadan poliçe almadığını belirten Büyükçelebi, “İnternet üzerinden sigortacılıktan yakın zamanda olmasa da zarar göreceğiz. Bu nedenle gelişmelere ayak uydurmalıyız” dedi. Büyükçelebi, sigorta şirketlerinin kendisinin poliçe satmasını doğru bulmadığını, şirketlerin acenteleriyle rekabet içerisinde olmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Düzgün, kurallara uygun mesleğin saygınlığını düşürmeyen hiçbir yapı ile ilgili problem yaşamıyoruz” diyen Büyükçelebi, bu noktada yetkisiz şubeler ve şifre dağıtımları gibi uygulamaların mesleğin saygınlığına zarar verdiğini söyledi. Büyükçelebi, “30 Aralık’taki yönetmeliği bu anlamda doğru buluyor ve arkasında duruyoruz” dedi.

“Kiralık portföylerle hiçbir yere varamayız”

Acenteler arası iş paylaşımının serbest piyasanın getirdiği fiyat rekabeti ile doğduğunu söyleyen Büyükçelebi, “Ancak kiralık portföylerle hiçbir yere varamayız” şeklinde konuştu. Büyükçelebi, bu sorunun çözümünü ise şöyle açıkladı: “Acenteler tanımadığı biriyle iş paylaşımı yapıyor, ama sonrasında ‘Komisyonumu alamıyorum’ diye şikâyet ediyor. Bu bir çözüm yolu değil. Özellikle zorunlu sigortalarda birden fazla acentelik alınmasını kolaylaştıracak bir yapı kurabilirsek bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Sorumluluk, bireysel emeklilik gibi ürünleri portföyümüzde bulundurmalıyız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER