23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Vatandaşlar BES’te devlet katkısını avantaj görüyor

Sokak röportajlarında vatandaşa Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında ne düşündüklerini sorduk. Kimisi devlet katkısını avantaj görüyor, kimisi de zorunlu olmasından şikayetçi.

Sokak röportajlarında vatandaşa Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında ne düşündüklerini sorduk. Kimisi devlet katkısını avantaj görüyor, kimisi de zorunlu olmasından şikayetçi. Ekonomik zorluklar nedeniyle yaptıramayanlar ise üzüntüsünü dile getiriyor.

Para biriktirmek için harika bir sistem


Kıymet Aslanhan

Kıymet Aslanhan (Grafiker): İşe başladığımda, maaşımdan kesilecek para nedeniyle BES ilk etapta pek cazip gelmemişti. Ancak araştırdığımda; bugünkü yaşam standardının devam ettiği, ekonomik kaygılardan uzak, rahat ve mutlu bir emeklilik dönemi yaşamak için bulunmaz bir fırsat olduğunu gördüm. Başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan devlet katkısından faydalanarak, sisteme yapacağım ödemeler üzerinden yüzde 25 oranında devlet katkısı alıyorum. Yani maaşımdan kesilen her 100 TL, devlet katkısıyla anında 125 TL oluyor. BES para biriktirmek için de harika bir sistem.

Zorunlu olmasına karşıyım


Yunus Özalıcı

Yunus Özalıcı (31-Pazarlamacı): Size belki komik gelecek ama zorunlu olarak dayatılan her şeye karşıyım. Bu benim yapım. Bu nedenle BES’le de işe başladığımda zorunlu olarak tanıştım. Anlaştığım maaştan kesinti olunca, sebebini sordum. “BES” dediler. Ben de zorunluluk süresi dolar dolmaz ayrıldım. Belki bunun bilinci daha önceden verilse ve zorunlu tutulmadan karar kişilere bırakılsa yaptırabilirdim. Araştırdığımda çok da faydasız gibi durmadığını fark ettim. Ama zorunlu tutulduğu sürece asla yaptırmam. Hadi, araç ve deprem sigortalarındaki zorunluluğu bir derece anlarım. BES’in zorunlu tutulmasındaki mantığı anlamıyorum. Sigorta şirketinden gelen görevliye, “Benim emekliliğimden ize ne. Beni benden daha iyimi düşüneceksiniz?” dedim, cevap veremedi.  

Her çalışan BES yaptırmalı


Tolga Pektuncer

Tolga Pektuncer (44-Şoför): Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ilk çıktığında katıldım. İlk olarak nasıl bir sistem olduğuna dair araştırma yaptım. BES bana göre çalışanlar için bulunmaz bir fırsat. Çünkü, kimse sizin 100 liranızın üzerine 25 lira koyup, biriktirmez. Bütçeme uygun ödeme tutarını, yani katkı payımı kendim belirliyorum. Ödeme periyoduna yine kendim karar veriyorum. Bir ara ödeme zorluğu çekmiştim. Ara verebilir miyim diye sordum. “Dilediğiniz zaman ödemelerinize ara verebilir, daha sonra tekrar devam edebilirsiniz” dediler. Ara verdim, yeniden başladım. Üstelik şimdi 18 yaşına girmiş olan oğlumu da BES’li yaptım.  Bana sorarsanız, her çalışanın BES’i olmalı.

Yeri geliyor 10 liraya bile ihtiyaç duyuyorum


İlyas Darı

İlyas Darı (47-Esnaf): Bu ekonomik şartlar altında BES veya benzeri şekilde para biriktirmek çok zor. Devlet katkısı cazip gibi dursa da bazen öyle anlar geliyor ki 10 liraya bile ihtiyacım oluyor. O nedenle BES yaptırmadım. Aslında “Yaptıramadım” dersem daha doğru olur. BES için biraz da geç kaldık sayılır. 20’li yaşlarda olsaydım ve şu anki bilince sahip olsaydım kesinlikle yaptırırdım. Gençlerimize öneririm. Hele de maaşla çalışan gençlerin bir süre sonra çıktığını duyuyorum, çok üzülüyorum. Devletin sağladığı yüzde 25’lik katkı büyük avantaj.  

Maaşım yetmiyor, yaptıramadım


Esra Çetin

Esra Çetin (Satış destek elemanı): İşe ilk başladığımda mecburen yaptırmıştım. Ancak yasal süre dolunca ayrıldım. BES gibi tasarruf sistemlerinin cazip olabilmesi için maaşların daha cazip olması gerekiyor. Maaşım geçinmeme yetmiyor. BES için kesilecek parayı yol parası yapmak zorundayım. Öte yandan etrafımda BES’le ilgili olumsuz örnekler var. Bir arkadaşım, BES’te 5 yıl kaldı, ayrılırken emeklilik şirketi bir sürü zorluk çıkardı. Devlet katkısını alamadı. Ayrıca yatırmış olduğu anaparadan da kesinti yapıldı. Bu olumsuzluk da görünce maaşım yükselse bile BES yaptırmayı düşünmüyorum.

HAYATIMIZ SİGORTALI / HAZİRAN 2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER