23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Uluslararası veri güvenliği sertifikalarımız var

fatmazakaryanÇok sayıda kurumla çalıştıklarını söyleyen CompuGroup Medical (CGM) Genel Müdürü Fatma Zakaryan, bu kurumların pek çok bilgisinin kendilerinde saklı olduğunu ve bu bilgilerin hassasiyetle yönettiklerini söyledi. CompuGroup Medical (CGM), 60 ülkede sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir sağlık bilişim şirketi. Özellikle sağlık hizmet üreticilerini destekleyen ve onların verdikleri servisleri güçlendiren yazılımlar yaptıklarını söyleyen CGM Genel Müdürü Fatma Zakaryan, yazılımların ağırlıklı olarak hastaneler ve aile hekimleri tarafından kullanıldığını belirtti. Zakaryan, CGM’nin Türkiye’de sağlık ödeme sistemlerini desteklemek üzere faaliyet gösterdiğini söyledi. Hizmetleriyle destekledikleri yapılar içinde özel sağlık sigortaları, sağlık fonları, banka sandık vakıfları olduğunu belirten Zakaryan, “Bunları hem değişik hizmet başlıklarında hem de ürettiğimiz sağlık yazılımlarıyla destekliyoruz. Sağlık sigorta şirketlerinin hastanelerle yaptığı çalışmalarda sağlık sigortalıların aldıkları hizmetlerin pek çok alanında, pek çok servis üretiyoruz” şeklinde konuştu. Bilgi olmadan hiçbir şeyin yönetilemediği bir çağda yaşadığımızı belirten Zakaryan, yeni teknolojiler ürettiklerini ve bunun çok özel sorumlulukları olduğunu ifade etti. Zakaryan, birçok kurumla çalıştıklarını ve bu kurumların pek çok bilgisinin kendilerinde saklı olduğunu ve bu bilgilerin hassasiyetle yönetilmesi gerektiğini söyledi. CGM Genel Müdürü Fatma Zakaryan ve CGM Genel Müdür Yardımcısı Gülsultan Doğan, SİGORTALI’ya ürettikleri sağlık yazılımları, veri mahremiyeti ve farklı alanlardaki faaliyet çalışmaları üzerine açıklamalarda bulundu.

Veri mahremiyeti konusunda hassasız
Zakaryan, veri mahremiyetinin çok önemli bir konu olduğunu ve üzerinde dikkatle hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Zakaryan, verilerin işlenme ve muhafaza edilme süreçlerini şöyle açıkladı: “Önce dataları işlemek üzere verileri topluyoruz, onların operasyonel olarak işlenmesini sağlıyoruz. Daha sonra bu datalar üzerinde pek çok çalışma yapılıyor. Sağlık poliçeleri ile ilgili kararlar, sağlık sigorta şirketlerinin sağlık kurumlarıyla yaptıkları anlaşmalarla ilgili kararlar bu bilgi sistemlerinin derlediği bilgiler ile oluşturuluyor. Bilgi olmadan hiçbir şeyin yönetilemediği bir çağda biz de tam bu noktaya yerleştik ve burada teknoloji geliştiriyoruz” dedi. Operasyonel süreçlerde uygun teknolojiler kullanılması gerektiğini ve bunların ekonomik olmasının çok önemli olduğunu belirten Zakaryan, üretilen şeyin karşı kuruma bundan sona neyi nasıl yapacağına dair yön veren uygulamalar olduğunu ifade etti. Zakaryan, “Biz o anki operasyonu çok doğru, düzgün ve hızlı yönetilmesini sağlarken bir taraftan da gelecekte ne yapılacağını konuşuyoruz ve buralarda da veri mahremiyeti konusuna özel hassasiyet göstererek devam ediyoruz. Alman şirketi olmanın bu noktalarda faydalarını görüyoruz. Şirketimiz uluslararası arenada veri güvenliği anlamındaki özel programlara, sertifikalara ve özel lisanslara sahip olan yapılardan biri” şeklinde konuştu.

Ortadoğu, Azerbaycan ve Rusya önemli pazarlar arasında
Sağlık sigortacılığı alanında yaptıkları çalışmalar ile tanındıklarını ifade eden Zakaryan, TÜBİTAK ile yaptıkları ortak projelerden, Sağlık Bakanlığı ile sağlık bazlı proje çalışmalarından bahsederek farklı faaliyet alanları da olduğunu belirtti. Sadece Türkiye pazarında değil, Yemen pazarında da operasyonları olduğunu söyleyen Gülsultan Doğan, Ortadoğu, Azerbaycan ve Rusya’nın kendileri için ciddi bir pazar olduğunu belirterek “Buralara girmeye çalışıyoruz. Çünkü geliştirdiğimiz sistemler çok büyük ilgi görüyor. Bu projelerin benzeri şu anda yurtdışında yok” diye konuştu. Doğan, mevcut altyapılarını yurtdışına taşıdıklarında çok büyük ilgi gördüklerini ve yurtdışındaki şirketlerin bu altyapıya adapte olmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Altyapılar yeni kapılar açacak
Özel sağlık sigortalarının operasyonel süreçlerini yöneten bir şirket olduklarını belirten Gülsultan Doğan, “Görünmeyen kişiler olarak provizyon işlemleri, tazminat yönetimi işlemleri gibi tüm işlemler bizim bünyemizde yürütülüyor. Sektörde hizmet vermediğimiz özel sigorta şirketi çok azdır. Neredeyse tamamıyla çalışıyoruz” dedi. Doğan, sektörde tercih edilme nedenlerini ise kendilerine verilen hizmetleri daha verimli, daha az maliyetle yerine getirmelerine ve özel sağlık sigortalarının provizyon ve tazminat süreçlerini akıllı bir şekilde ve maliyeti etkin yöneten bilişim çözümleri geliştirmelerine bağladı. Doğan, “Artık tüketici bilinçlendi. Sağlıkla ilgili hepimizde bir duyarlılık var. Dolayısıyla bir hastaneye gittiğimizde bize ne yapıldığını, hangi tedavi kalemlerinin önerildiğini bilmek istiyoruz. Başka doktora gittiğimizde belki bu dataları açmak isteyeceğiz. Dolayısıyla bu çözümler ileride sigortalıların kendi sağlık datalarına, kendi inisiyatifleriyle erişim imkânları tanıyacak” diye konuştu.

“Sağlık sigortalı sayımızın 10 milyona ulaştığını konuşmak isteriz”
Sigorta şirketlerinin gündemlerine yeni poliçe tiplerinin girmeye başladığını ifade eden Doğan, bu sürecin özel sağlık sigortalı sayısını da artıracağını düşündüklerini ifade etti. Doğan, “Primler çok yüksek gerçekten. Bir kişinin özel sağlık poliçesi alması için 2.500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortalarında bu primler 600-700 liralara kadar düşüyor. Sektörde de örnekleri var. Bu tip uygulamaların sağlık sigortaları sayısını artıracağını düşünüyoruz. Umarız biz de bir gün Türkiye’de 10 milyon özel sağlık sigortalısını konuşuyor oluyoruz” dedi. Bilgi teknolojilerinin tamamlayıcı sağlık sigortalarında daha da önem kazandığını belirten Zakaryan, “Kontrat tipleri oldukça değişmeye başladı. Kamunun ödeme modellerine uygun kontratlardan ve kamunun ödediklerinin üzerini tamamlamaktan bahsediyoruz burada. Bu işin teknolojik olarak çok düzgün desteklenmesi gerekiyor. Teknoloji ile mutlaka ekonomik hale getirilmesi gerekiyor” dedi. Operasyonel maliyetin çok iyi kontrol ediliyor olması gerektiğini söyleyen Zakaryan, bilginin de çok doğru bir şekilde yönetilmesi gerektiğini altını çiziyor ve ekliyor: “Çünkü SUT dediğimiz kamunun ödeme modeli önümüzde açıldı ki bu sigorta sektörünün tecrübeli olduğu bir alan değil. Devamında yine bunların teknoloji ile desteklenmesi ekonomik hızlı ve doğru yönetilmesi tarafında olacağız.”

“Tıbbi yapay zekası olan yazılımlar geliştiriyoruz”
Ödeme işlemlerinde hızlı olmanın önemine vurgu yapan CGM Genel Müdürü Fatma Zakaryan, “Bizim yaptığımız şey esasen o hastanelerde ya da sağlık kurumlarında bedeli ödenecek hizmetlerin poliçelerle uyumunu izleyebilmek ve değerlendirebilmek” dedi. Zakaryan, “Hastaneye gittiğiniz zaman bir bilgi orda oluşmuş oluyor. Hastane sisteminde hangi doktora gittiğiniz, o doktorun hasta için neler yaptığı, hangi yöntemleri uyguladığı gibi pek çok veri o sistemlere giriliyor. Veri hatasız bir şekilde bir yerde duruyor. Bir yerden bir yere sürekli elle veri girmeye çalışırken o veri azalıyor ve hata riski artıyor. Bizim yaptığımız şey, bu verileri oluştuğu noktada en doğru biçimde ve en geniş kümeyle almak” şeklinde konuştu. Tıbbi yapay zekası olan yazılımlar geliştirdiklerini belirten Zakaryan, “Aslında bizim ‘Claimer’ımız bu. Claimer ile oluşan data oluştuğu yerde bir kez daha efora gereksinim duymadan alınabiliyor. Bu sayede sigortalıya çok temiz bilgi veriyor. Çok düzgün bir geribildirim yapıyor” diye ekledi.

Claimer ile provizyon işlemleri anında çözülüyor
Sigortalının hastaneye gittiği andan itibaren işlerinin başladığını ifade eden CGM Genel Müdür Yardımcısı Gülsultan Doğan, “Ölçek olarak küçük sigorta şirketlerimiz var. Bu şirketlerin operasyonel süreçlerinin tamamı bizim tarafımızdan yönetiliyor. Poliçe tanzim gibi işlemlerini de biz yerine getirebiliyoruz. CGM, operasyonun en başından en sonuna kadar yürüyen süreci, isteyen sigorta şirketleri adına gerçekleştirebiliyor” dedi. Doğan, bir hastanede kendi elektronik sistemleri olan Claimer’ın kullanılması halinde hastanenin herhangi bir bankosundan provizyon işleminin anında çözüldüğünü söyledi. Doğan, ileride bireylere dokunacak projeler hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, “Kişilerin güvenli reçete almalarını sağlayacak, ilaç-ilaç etkileşimlerini işin içerisine alan provizyon sistemleri geliştirmeye başladık. Bunun projesi için TÜBİTAK’a müracaat ettik. Amacımız, özel sağlık sigortalıların sadece giderlerini yönetmek değil, onlara mümkün olduğu kadar güvenli sağlık hizmetinin de sunulmasına aracılık etmek. Bu, özel sağlık sigorta şirketleri açısından da bir değer” şeklinde konuştu. SİGORTALI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER