27 Nisan 2024, Cumartesi
spot_img

Türk devletleri arasında sigorta birliği kurulmalı

Türk sigorta sektörünün duayen isimlerinden Dr. Alaattin Büyükkaya, Türk devletleri arasında sigorta birliğinin kurulması gerektiğini söyledi. Büyükkaya, bu birliğin kurulmasında en büyük rolün de Türkiye ve Azerbaycan’a düştüğüne dikkat çekti.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Türk Sigorta sektörünün duayen isimlerinden Dr. Alaattin Büyükkaya, SigortaMedya’nın Azerbaycan sigortacılığına yönelik yayın yapan YouTube kanalı SIĞORTA EKRANI AZ.’nin konuğu oldu. Sunuculuğunu Türkiye Girişimci Acenteler Platformu (TÜGAP) Azerbaycan Başkanı Ali Bayramov’un yaptığı programda Büyükkaya, Türk devletleri arasında sigorta birliğinin kurulması gerektiğini söyledi.

En büyük rol Türkiye ve Azerbaycan’ın

“Tüm Türk Cumhuriyetleri arasında ortak bir sigorta birliği tesis edilmelidir” diyen Büyükkaya; bu fikrini şu şekilde açıkladı: “Bu anlamda ortak kanunlar ve ortak düzenlemeler yapılmalı. Böylece Türk devletleri arasında sigorta birliği ve beraberliği sağlanmalı. Bu aynı zamanda dünya sigortacılığında Türklerin sesini de duyuracaktır. Bunun gerçekleşmesinde en büyük rol Türkiye ve Azerbaycan’a düşüyor. Ama Azerbaycan’ın rolünün daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Birbirimize destek olmak zorundayız. Bir arada olursak güç oluruz. Bugün dünyada 325 milyon Türk yaşıyor. Yani Çin’den sonraki en büyük milli devlet özelliğimiz var. Bu gücümüzü hiçbir zaman unutmamalıyız.”

Bu birliği kurmak mecburiyetindeyiz

Büyükkaya, yayında Türk devletlerinin milli gelirleri toplandığı zaman dünyanın 6. büyük ekonomisi haline geldiğimize dikkat çekerek, “O yüzden sigorta birliği kurulursa çok büyük güç olabiliriz. Devletlerimizin isimlerinin farklı oluşu bizim farklı olduğumuzu göstermez. Devlet anlamında adımız farklı olsa da soy ismimiz Türk’tür. Sigortacılar olarak bu birliği kurmak mecburiyetindeyiz. Ben bu birliğin kurulacağına inanıyorum. Çünkü pırıl pırıl yetişmiş sigortacılarımız var” dedi.

Azerbaycan’ın sigortacılıkta gösterdiği gelişme bir mucizedir

Azerbaycan’ın sigorta sektörüyle ilk olarak 1990 yılında tanıştığını belirten Büyükkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konferans vermek üzere 1990 yılında Azerbaycan’a gittiğimde orada ‘Türklüğümü Azerbaycan’da, Müslümanlığımı ise Kabe’de yaşadığım kadar hiçbir yerde yaşamadım’ demiştim. Bugün de aynı duygular içerisindeyim. Türk olmanın gururunu ve Türklüğümü en fazla hissettiğim ülke Azerbaycan olmuştur. Bu nedenle Azerbaycan’ı kendi öz vatanım sayıyor ve büyük değer veriyorum. Azerbaycan sigortacılığında ve Türk sigortacılığında 48 yıllık geçmişim var. Azerbaycan sigorta sektörü ile tanışmama vesile olan kişi Akif Kerimov’dur. Tabii ki başka isimler de var ama Akif Kerimov için Azerbaycan sigortacılığının mimarıdır diyebiliriz. Azerbaycan sigortacılık sisteminin kurulması için Türkiye ile ortak çalışmalar yürüttü. Azerbaycan sigortacılığının ilk yıllarını çok iyi bilen bir kişi olarak söylüyorum, sigortacılıkta gösterdiği gelişme bir mucizedir. Şimdi Azerbaycan’a gittiğimde hayrete düşüyorum. Çünkü sigortacılıkta çok büyük gelişmeler sağladı. Azerbaycan aynı zamanda ekonomik olarak da büyük gelişme kat etti.”

Türkiye ve Azerbaycan el ele vermeli

Büyükkaya, birlik fikrini anlatırken Bakü’de büyük bir reasürans şirketi kurulması gerektiğini de söyledi ve ekledi: “Azerbaycan, sigortacılık bakımından Orta Asya’da bir merkez olma özelliği taşıyor. Önce Bakü’de büyük bir reasürans şirketi kurulmalı. Bu reasürans şirketinin Orta Asya’nın bütün risklerini taşıyan ve Batı’ya muhtaç etmeden yönetebilecek bir yapısı olmalı. Türkiye ve Azerbaycan el ele vererek bu ihtiyacı karşılamalı.”

Sigorta duayeni Dr. Alaaddin Büyükkaya, Azerbaycan sigortacılığının gelişmesi için üç adımdan bahsetti.

  1. Serbest piyasaya geçilmeli: Azerbaycan’da sigortacılık konusunda serbest rekabet olmalı. Ancak serbestlik kuralsızlık demek değildir. Belirli kural ve sistemi olacak. Böylece şirketler rahatlıkla rekabet edeceklerdir. Devletin müdahalesini mümkün olduğu kadar azaltmak gerekiyor. Her konuya karışarak sigortacılığı geliştiremezsiniz. Sigorta şirketleri kendi hesabını kendi yapmalı. Sigortacılık, bu şekilde gelişebilir.
  2. Şirket ve aracı sayısı artmalı: Sigortacılık doğrudan doruya bir organizasyon işidir. Sanıldığı gibi maddi üretim değil zihni bir üretimdir. Açık alanlarda bu ürünlerin gelişmesine öncülük etmemiz lazım. Sigorta şirketlerinin sayılarının artmasında da korkmayalım. Sigorta aracılarının artmasından da korkmayalım. Yeni aracıların piyasaya girmesinden de korkmayalım. Bunlar sigortanın daha fazla anlatılmasına ve daha fazla iş yapılmasına fayda sağlar.
  3. Prodüktörlük sistemi: Azerbaycan sigortacılığı için yapılması gereken en önemli nokta serbest piyasa şartları içinde dünyada ne yapılıyorsa bunları alıp, tatbik etmek lazım. Türkiye için söylediğimi Azerbaycan için de rahatlıkla söyleyebilirim. Acente ve brokerlere bağlı, stopaj usulü ile vergilendirilen prodüktörlük sistemine geçmek lazım. Dijitalleşmeye de önem verilmeli. Artık kapı kapı dolaşarak sigorta satma devri geçti.

Sigortayı ilk Türkler uyguladı

Dünyada ilk sigorta uygulamasının Uygurlar tarafından yapıldığını belirten Büyükkaya, programda; “Kaygusuzluk adı verilen bu sigorta anlaşması devlet tarafından garanti ediliyordu. Daha sonra Selçuklular’da ‘Selametlik’ adı altında uygulanmıştır. Osmanlı döneminde de adı Selametlik’tir. İngilizler bu sistemi gördükten sonra Loyd’s’un kahvesinde bir araya gelip, ‘Böyle bir şey var. Niye biz yapmayalım’ demişlerdir. Sigortacılık İngilizlerin icat ettiği bir sistem değildir” diye konuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=p56dKoOCRr0

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER