23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Trafik uyuşmazlıklarında ‘arabulucu’ devreye girecek

Trafik sigortalarında yaşanan anlaşmazlıklarda Adalet Bakanlığı’nın sicil listesine kayıtlı arabulucular devreye girebilecek. Bu yönteme hem sigortalılar hem sigortacılar başvurabilecek.

HAYATIMIZ SİGORTALI / SEVAL ÖZKAP

Hazine Müsteşarlığı, yayınladığı “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali̇ Sorumluluk Si̇gortası Genel Şartlarında Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Genel Şartlar Tebliği” ile trafik sigortalarında yeni bir formülü devreye soktu. Tebliğe eklenen yeni tanımla uyuşmazlık çözümünde ‘arabulucuların’da görev yapabilceği belirtildi.

Tebliğe göre trafik sigortasında, zarar görenin dava yoluna gitmeden önce sigortacısına yazılı başvuru yapması gerekecek. Sigortacı başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde tazminat tutarında anlaşma sağlayamadığı durumda, söz konusu tutar için arabulucuya başvurabilecek.

Adalet Bakanlığı’nın listesinden seçilecek

Peki ‘arabulucular’ kimlerdir? Süreç nasıl işleyecek? Arabulucular, bağımsız ve tarafsız hareket eden, bu alanda eğitim almış ve Adalet Bakanlığınca düzenlenen arabulucular siciline kaydedilmiş bulunan hukuçulardır. Sicile kayıtlı arabulucular, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın internet sitesinde bulunan listeden görülebiliyor.

Arabulucu, seçildikten sonra tarafları ilk toplantıya davet eder. Taraflar arabulucunun yönlendirmesi ile kendi çözüm seçeneklerini kendileri oluşturur ve arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda serbesttir. Taraflar uyuşmazlığı, mahkemeye gitmeden bir arabulucu eşliğinde çözmeye karar verebilir ya da uyuşmazlığa ilişkin dava sürerken mahkeme de bu yöntemi önerebilir.

Başvuru teklifi 30 gün içinde yanıtlanmalı

Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı bir tutanak ile belgelendirilir. Arabulucu elinde bulunan belgeleri, ikinci fıkraya göre düzenlenen tutanağı beş yıl süre ile saklamak zorundadır.

Arabulucu, arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlediği son tutanağın bir örneğini faaliyetin sona ermesinden itibaren bir ay içinde Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne gönderir.

Uyuşmazlık sürecinde arabuluculuktan yararlanılsa bile, çözüme ulaşılamadığında her zaman yargı yoluna başvurulması mümkündür. Bununla birlikte aksi kararlaştırılmadıkça taraflardan birinin arabulucuya başvuru teklifine 30 gün içinde olumlu cevap verilmezse teklif reddedilmiş sayılır.

Avantaj ve dezavantajları var

▼ Mahkemeden daha kısa sürer ve ekonomiktir.

▼ Arabuluculuk anlaşması mahkeme kararına eşdeğerdir.

▼ Arabulucunuzu kendiniz seçebilirsiniz.

▼ Uyuşmazlığın her aşamasında başvurabilirsiniz.

▼ Arabuluculuk sürecinde konuşulan her şey gizli tutulur. Bu durum ticari itibar ve bilgiler ile aile mahremiyeti açısından büyük önem taşır.

▼ Taraflar kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkiler de sürdürülebilir.

▼ Arabuluculuğa başvurmakla mahkemeye gitme hakkınızı kaybetmezsiniz.

▼ Sistemin henüz yeni olması ve toplumda bu konudaki bilinç eksikliği bugün için sistemin dezavantajları olarak değerlendiriliyor.

Arabuluculuk yöntemiyle varılan anlaşma mahkeme kararı yerine geçer

atilla oksayTaraflar, aralarındaki uyuşmazlığı, bir “arabulucunun” yardımıyla birlikte görüşerek ortak bir çözüme ulaşabilirler. Arabuluculuk yönteminde, bu çözüm doğrultusunda oluşturulan anlaşma, mahkeme kararı yerine geçer. Bununla birlikte arabuluculuğun amacı kimin kazanıp kimin kaybedeceğine karar vermek olmayıp, tarafların gereksinimleri doğrultusunda en uygun çözüm yolunu bulabilmektir.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklik sonrasında Genel Şartlara sigortacı ve hak sahiplerine arabulucuya başvurma yönünde düzenleme getirilmiştir. Buna göre sigortacı, başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde tazminat tutarında anlaşma sağlayamadığı durumda, anlaşma sağlayamadığı tutar için arabulucuya başvurabilecektir.

Anlaşma sağladığı tutarı ise Genel Şartların B.2’nci maddesi çerçevesinde hak sahibine ödeyecektir. Hak sahibi de arabulucuya başvurabilecektir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER