TOSEF Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, TOSEF’in servislerden büyük ilgi gördüğünü söylüyor. Sektörde ileride yaşanabilecek teknisyen ve usta sıkıntısına dikkat çeken Ünaldı, “TOSEF de diğer sektör kuruluşları gibi münakaşa değil müzakere amaçlı kurulmuştur” diyor.
SİGORTAMEDYA
TOSEF Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı ile TOSEF’in kuruluş amacı ve hedefleri üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Ünaldı, Tüm Oto Servisleri Federasyonu’nu (TOSEF) mesleğin sürdürülebilir olması için kurduklarını dile getirdi. Sürdürülebilirliğin sağlanması için paydaşlarla iletişimin artırılması gerektiğini belirten Ünaldı, “Yeni projeler üretmeliyiz. Bu projeleri segmentasyon ve standardizasyon çalışmaları ile adil, ölçülebilir, karşılaştırılabilir ve raporlanabilir şekilde kurgulamak ve kalıcı hale getirmek gerekiyor” dedi.
Yenilikçi bir yapı
“Bilgi teknolojileri sistemlerimizi paydaşlarla entegre olabilecek seviyeye taşımak ve dijital çözümler üretmek gerekiyor” diyen Ünaldı, “Değişen ve gelişen piyasa koşullarını takip edip üyelerimizle ortak çözümler üretmek, sürekli artış gösteren maliyetlerimizi kontrol atına alabilmek için ortak satın alma platformu oluşturmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Ünaldı, kendisine yönelttiğimiz “RS Servis Yönetim Kurulu Başkanı olarak yapınızın büyüklüğüne bağlı yoğunluğunuzu biliyoruz bu hedefleri gerçekleştirmek için zaman ve emek harcayabilecek misiniz?” şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtladı: “2017 yılının ikinci yarısında uygulamaya koyduğumuz yeni organizasyon şemamız ile RS yönetimi içerisindeki yoğunluğum 2018 yılında aslında azaldı. Ama benim yeni projelerim ve yazılıma ağırlık vermem nedeniyle yeni yoğunluklar oluştu. Yazılım projemiz de, Oto dışı Hasar hizmeti projemiz de profesyonel kadrolarıyla hayata geçmeye hazır olduğu için gerekli zaman ve emeği rahatlıkla ayırabileceğim. Ayrıca TOSEF kuruluşu itibariyle başkana bağlı yürüyen bir yapı olmayacak. Organizasyon şeması belli. Profesyonel yöneticilerle desteklenmiş, 9 dernek başkanı ve yönetim kurulunun 81 ili kapsayan il temsilcileri ile birlikte hareket edeceği şeffaf ve güçlü bir yapı olacak.”
Kazan-Kazan projeler
Hedefleriyle ilgili açıklama yapmasını istediğimiz Ünaldı, TOSEF Kasko Projesi’nden bahsetti. Ünaldı, “Segmente ve standardize edilmiş bir yapı ile hasar maliyetini düşürmek ve bu sayede de daha uygun fiyatlı KASKO poliçesi üretilmesine katkı sağlamak istiyoruz. KazanKazan projelerin başarılı olacağına inanıyoruz. Kendi yazılım alt yapımızla paydaşların yazılım alt yapısını konuşturmak ve raporlarla karşılıklı faydayı görmek ve göstermek istiyoruz” diyor.
Onarıma teşvik ediyoruz
Değişen ve gelişen piyasa koşullarını takip edip TOSEF üyelerine ortak çözümler üretmeyi hedeflediklerini belirten Ünaldı, “Son dönemde kur dalgalanmalarından dolayı yedek parça maliyetleri, boya maliyetlerimizle birlikte yüzde 50 oranında arttı. Üyelerimizi onarıma teşvik ederek parça maliyetlerinden paydaşlarımızı kurtarmak ve raporlarla tescillendiği oranda da destek görmek istiyoruz. Sektörümüz ile ilgili Dünya’daki trendleri ve gelişmeleri takip ederek sürekli gelişen ve yenilikçi bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Özellikle Avrupa’daki yapıyı detaylı inceleyerek ülkemizde olan ve olmayan uygulamaları karşılaştırmak ve değerlendirmek. Bu sayede hem yeni gelir kaynakları oluşturmak hem de mesleğimizin geleceği için faydalı uygulamaları örnek alarak ülkemize taşımak istiyoruz” şeklinde konuşuyor.
Ortak çözüm yolları
Sürekli artış gösteren maliyetleri kontrol altına alabilmek için ortak satın alma platformu kurmayı hedeflediklerini belirten Ünaldı, “Başta en büyük gider kalemimiz olan boya olmak üzere toplu satın almaya uygun her gider türünü detaylı inceleyip toplu sözleşme ve ortak satın almalarla maliyetlerimizi düşürmeliyiz. Düşüremediklerimizin en azından artışını durdurmak istiyoruz. Önereceğimiz çözüm yollarından bir tanesi de segmentasyon ve standardizasyonu sağlamak olacaktır. OSEM ile sigorta şirketlerinin yapmak istediği de aynı aslında. Bu çalışmalar OSEM, SEİK, TOSEF, Ticaret Odaları Otomotiv Meslek Komitelerinden katılacak bir heyet, Esnaf Sanatkarlar Odasından katılacak bir heyet ile hep beraber ortak çözüm yollarını üretebiliriz. Geleceğimizin en büyük ve en önemli sorunu olarak gördüğümüz yetişmiş insan kaynağı sorunumuzun çözümü için projeler üretmek” diye konuşuyor.
Kendisiyle yaptığımız röportajı, üyelere söylediği cümle ile bitirmek istediğini söyleyen Ünaldı, sözlerini şöyle tamamladı: Birlik olmanın bir kişiye, bir kuruma karşı olması veya pazarlık unsuru bir güç olarak görülmemesi gerektiğini ve bu şekilde düşünmenin çok hatalı olduğunu söylemek isterim. TSB kurulurken de, SEİK kurulurken de, SAİK kurulurken de kimseye karşı kurulmadı. Paydaşlarla iletişimi artırmak ve sorunlara ortak çözüm noktaları bulmak için kuruldular. TOSEF de münakaşa değil müzakere amaçlı kurulmuştur.”
Teknik personel bulamayacağız
TOSEF Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, sektörde ileride yaşanacak olan teknik personel sıkıntısına özellikle dikkat çekiyor. Ünaldı, “RS çalışanlarının yaş ortalama analizinden ve yeni iş başvurularının yaş ortalamalarından çıkan sonuca göre çok değil 10-15 yıl sonra boya bedava dağıtılsa bile boya tatbik edecek teknisyen bulamayacağız. Yedek parça fiyatları yükseldiğinde onarım yapacak kaportacı bulamayacağız ve bugünkü sıkıntılarımızı mumla arayacağımız bir dönem başlayacak. Çok acil TSB, Milli Eğitim Bakanlığı ve ülkemizde faaliyet gösteren büyük boya firmaları ile temas kurup ortak okul projesini hayata geçirmek istiyoruz” diyor.
Servisler TOSEF’e yoğun ilgi gösterdi
TOSEF Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, TOSEF’I kurmak için davet gönderdikleri servislerin tanıtım toplantılarına eksiksiz katılım sağladığını söyledi. Ünaldı, “Davetli sayımız kadar katılım oldu. Binlerce özel servisten tanıdığımız bildiğimiz bin 250 servisi davet edebilmiştik. 9 dernek merkezinin olduğu illerde düzenlenen toplantılarda bin 135 servis katılım sağladı. Otel imkânları ve çok sayıda katılım olması durumunda toplantının verimli geçmeyeceği düşüncesi ile davetli sayısını bin 250 ile sınırlamak zorunda kalmıştık. Ulaşamadığımız diğer oto servislerine de yıl içerisinde mutlaka Derneklerimiz ve TOSEF çalışanları ulaşarak hedeflerimizi aktaracaktır. Ocak ayı içerisinde ziyaretlerimiz ile başlayacak, tüm paydaşları ziyaret ederek hedeflerimiz ve yapımız hakkında bilgilendireceğiz. Şubat ve Mart ayında derneklerimiz yeni üyeleri ile yeni yönetim kurullarını ve il temsilcilerini belirleyecekler. Nisan ayı itibariyle paydaşlarımızla hedeflerimize yönelik görüşmelerimiz başlayacaktır” dedi.