2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Taylan Matkap’tan sektöre çağrı: Tüm paydaşlar birleşmeli

Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin kapak konuğu olan Aktüerler Derneği Başkanı Taylan Matkap, “Sektörün tüm paydaşları birleşmeli” çağrısı yaptı.

Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin Ağustos sayısı yayınlandı. Sigorta sektörünün kesintisiz ve en uzun soluklu takip mecrası olan Hayatımız Sigortalı, Ağustos’ta haberlerinin yanı sıra kapak konusuyla da dikkat çekiyor.

hayatımız sigortalı
Hayatımız Sigortalı Dergisi / Ağustos

Hayatımız Sigortalı Dergisi Haber Müdürü Alp Süer imzasını taşıyan kap röportajının konuğu Aktüerler Derneği Başkanı Taylan Matkap olmuş. “Sektörün tüm paydaşları birleşmeli. Bir günlük çalıştaylardan çok, sektörün tüm paydaşları 3-4 gün kampa girmeli” çağrısı yapan Matkap; sektör paydaşlarının tanımlarının yapılması gerektiğini de vurguluyor.

Mevzuat değişikliklerinin Türkçe meali

Hayatımız Sigortalı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın “Mevzuat değişikliklerinin Türkçe meali” başlıklı makalesinin giriş paragrafı şöyle:

“Okul yıllarımda vardı, hala da varmış. Bize bir metin verilirdi, bunun özetini çıkar denilirdi. Özetini çıkarmak için önce konuyu anlamak gerekiyordu. Anladıktan sonra da kısaca nasıl anlatılır? bölümü kalıyordu. Yani aslında çocuklarıma veya eğitim gören gençlere dediğim şudur: “Okuduğunu veya karşındakinin söylediğini doğru anla, senin anlattığını da karşı taraf anlayabilsin. Yani doğru iletişim ve kendini doğru ifade edebilmek. En önemli konu bu bence. Tüm bunların yanında okulu sevmediğimiz için de biri anlatsın isteriz, bu da bir başka handikap. PİSA’ya alternatif bir araştırma kurumu kurulmuş adı ABİDE. Onun öğrenciler arasında yaptığı araştırmada öğrencilerin yüzde 66’sının okuduğunu anlamadığı ortaya çıkmış. Bir de okumamak var, onu araştırmamışlar bile.”

Suistimal fabrika yangınlarını anlamak…

Hayatımız Sigortalı’nın dikkat çeken haberlerden bir de suiistimal yangınlarla ilgili. “Suistimal yangınları anlamak en fazla 1 saat sürüyor” başlığıyla verilen haberde, Hayatımız Sigortalı Yazarı ve fabrika yangınlarında uzman eksper Mustafa Nazlıer ile Oto Dışı Sigorta Eksperleri Derneği (ODSED) Başkanı İlter Mutlu Türk’ün görüşleri yer alıyor. Suistimalleri anlamanın ve gereğini yapmanın oldukça kolay olduğunu belirten Nazlıer, “Suistimallik durum, olay yerinde ekspertiz çalışmasına başlamadan önce ofis çalışmasında dahi hemen anlaşılır.  Suistimal yangınları anlama süremiz en fazla 1 saat zamanımızı alıyor. Asıl sorun delillendirme ve kanıtlama. Bugünkü piyasa koşulları maalesef illegal yapılanmalara ve faaliyetlere olanak tanıyor. Hırsızın gücü, yasalardan geliyor. Sorunumuz iyi ile kötüyü ayırarak cezalandırmayı doğru ve adil yapamama” diyor.

Kimin çıkardığını bulmak gerekiyor

Oto Dışı Sigorta Eksperleri Derneği (ODSED) Başkanı İlter Mutlu Türk de suistimal tespiti için sigortalının hasarı ihbar ettiği telefon görüşmesinden; sahada yapılan fiziki çalışmaya kadar çok farklı metotlarla inceleme yapılığını belirtti. Türk, ”Bu tekniklere ek olarak ileri seviye diyebileceğim ve art niyetli kişilere örnek olmaması açısından paylaşmayı doğru bulmadığım inceleme teknikleri de mevcut. Maalesef kundaklamanın tespiti de yeterli olmuyor. Zira yangının kimin tarafından çıkarıldığını tespit etmek gerekiyor” diyor.

Umutlarınız enkaz altında kalmasın

Yüreğimizi yakan ve hâlâ unutamadığımız Marmara depreminin 20. yılı münasebetiyle yapılan haberde; depremin yıkıcı etkilerine karşı Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) ile güvence sağlamak gerektiği hatırlatılıyor. Edip Üçok imzasını taşyan haberde “Deprem kendini unutturmuyor. Son yıllarda Ege Bölgesi’nde, Çanakkale’de İzmir’de, Bodrum’da ve Datça’da yaşanan depremler panik yaratıyor. Dalgalar sahil kenarındaki otomobilleri sürüklüyor, tekneleri batırıyor. Farkında mıyız? Gerçekleşen depremler olası bir ‘Marmara Depremi’ni tekrar yaşayacak mıyız?’ sorusunu da akıllara getiriyor. Uzmanlar, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) yönetimi ve sigorta şirketleri ise vatandaşı önlem almaları, depreme karşı hazırlıklı olmaları konusunda sürekli uyarıyor. Depreme hazırlıklı olmanın iki yolu var: Depreme dayanıklı binalar yapmak ve depremin yıkıcı etkilerine karşı evlerimizi teminat altına alan Zorunlu Deprem Sigortası’na (ZDS) sahip olmak. Dönemi geldiğinde sigorta poliçesini yenilemeyi de unutmamak gerekiyor tabii” deniyor.

Hayatımız Sigortalı ve Şemsiye dergileri her an sizinle

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER