18 Mayıs 2024, Cumartesi
spot_img

Tamamlayıcı sağlık sigortasıyla kaliteli ve hızlı sağlık hizmeti

SgkTamamlayıcı sağlık sigortasını kişiye uygun poliçe olarak nitelendiren Sigortalı dergisi yazarı Murat Geylani Aktaş, tamamlayıcı sağlık sigortasının daha kaliteli ve hızlı sağlık hizmeti almak isteyenler için avantaj sağladığına dikkat çekti. Aktaş, tamamlayıcı sağlık sigortasının sunduğu avantajları ve poliçe kapsamında sunulan hizmetleri Sigortalı Dergisi’nin Aralık sayısında keleme aldı. Aktaş’ın yazısı şöyle:

“Tamamlayıcı sağlık sigortası özel bir sigorta türü olup, daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsama alınmayan veya kısmen karşılanan sağlık hizmetlerinin özel sigorta şirketleri tarafından karşılanabilmesine olanak veren bir sigorta türüdür. SGK, 28.06.2012 tarihinde bir genelge yayınlayarak Tamamlayıcı ve Destekleyici sağlık sigortasıdüzenlemesini yapmıştır. Peki, tamamlayıcı sağlık sigortasını kimler yaptırabilir diye baktığımızdasosyal güvenlik şemsiyesi altındaki tüm sigortalılar ve onların bakmakla yükümlü oldukları kişiler tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirler.

Kişiye uygun poliçe önemli

Peki nasıl alabiliriz? Özel sigorta şirketleri genelgeye uygun olarak yeni sigorta ürünleri oluşturmakta vepazarlamaktadır. Özel sigorta şirketlerine prim ödeyerek tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi satın alınabilir. Her özel şirketin ürün ve hizmetleri birbirinden farklı olabileceği için hedeflenen ya da kişiye en uygun poliçe türünün seçilmesi gerekmektedir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamındaki hizmetler nelerdir? Hastakatılım payları, sigorta kapsamı dışındadır. Yani gerek özel hastanelerde gerekse de kamu veya üniversitehastanelerinde hastadan istenen muayene ve ilaç katılım payları sigortaya dahil değildir. (Bunun içinmevzuat değişikliğine gidilebileceği söylenmektedir.) Fakat, SGK’ca finanse edilmeyen estetik girişimler, akupunktur,alternatif tedavi gibi sağlık giderleri tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına alınmaktadır. İlave ücretler, konaklama ve otel ücreti gibi hastanın karşılaması istenen hizmetler ile kurumun belirlediği fiyatların üzerinde bir bedelle satın alınan sağlık ürün ve hizmetlerine ait ücret farkları tamamlayıcı sağlıksigortasınca karşılanacaktır.

Özel sağlık sigortası yaptırmış olanlar için durum nedir? Daha önce özel sağlıksigortası yaptırmış olup da SGK’dan sağlık hizmeti almayan özel sağlık sigortalıları için tamamlayıcı sağlıksigortası avantajlar sunmaktadır. Düzenlemeden sonra SGK ile anlaşma yapmış olmak şartıyla özel sağlıksigortalıları da SGK’ca finanse edilen hizmetlere ulaşma olanağı bulacaklar. Yani, SGK’ca karşılanan SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları özel sağlık sigortalarınca SGK’ya yansıtılabilecek. SUT fiyatlarının stünde kalan ücret ve fiyat farkları tamamlayıcı sağlık sigortaları ve özel sağlık sigortalarınca karşılanacak. Bu durumda özel sağlık sigortasına sahip olanlar, giderlerinin bir kısmını kamuya yansıtabileceklerinden dolayı özel sağlık sigortası poliçe bedellerinde bir miktar indirim beklenebilir.

Özel sigortalar ve hastaneler arasında SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları dışında bir fiyatlandırma yapılabilir mi? Evet yapılabilir. Bu tamamen hastane ve özel sağlık sigortası arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Burada SUT fiyatları, SGK’ya yansıtılır. Üzerinde kalan fark var ise bunu özel sağlık sigortası öder. Ya daözel sağlık sigortası bu sağlık hizmeti ve ürünü için poliçesinde miktar belirtmiş ise SUT fiyatını Genel Sağlık Sigortası’na yansıtabilirken, poliçe fiyatı ile SUT fiyatı arasındakini kendi üstlenir, poliçe fiyatının üstündekini de özel sağlık sigortalısına yansıtabilir.

Kamunun etkisi azalacak iddiası

Peki sistemin avantajları nelerdir? Tamamlayıcı sağlık sigortası daha kaliteli ve hızlı sağlık hizmeti almak isteyenler için avantaj sağlamaktadır. Bu sistemle özel hastaneler sağlık sisteminin içinde daha aktif olabileceklerinden kamu hastanelerinin yükünün azalması beklenmektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortalarının dezavantajı yok mudur? Bu sisteme karşı çıkanlar sağlık sisteminin giderek özelleşeceğini,kamunun gerek SUT fiyatlarında artış yapmayarak, gerekse de bazı sağlık hizmetleri ve ürünlerinin kademeli olarak sistem dışına çıkarılması yoluyla sistemdeki etkisinin azalacağını iddia etmektedirler. Ayrıca dar gelirli kesimin nitelikli sağlık hizmeti alma olanaklarının kısıtlanacağı, yüksek standartlı hizmetalma hakkının sadece tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıranlara tanınacağı endişesini taşımaktadırlar.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER