30 Nisan 2024, Salı
spot_img

Suistimaller de dolandırcılık da arttı

Sigorta sektörünün hem suistimalciler hem de dolandırıcılarla başı dertte… Sigorta sektöründe önemli kayıplara neden olan sigorta suistimalleri, tüm önlemlere rağmen her yıl katlanarak artarken, dolandırıcılar da sigorta şirketleri kılığına girerek tüketicileri mağdur ediyor.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Arabalarını kafa kafaya çarpıştıran arkadaşlar, trafikte seyreden araçların önüne atlayan yayalar, balayında karısını öldüren adam, engelli oğlunu göle iten baba, hayali ameliyatlar, burnunu çekiçle kıran kadın, iş yerini yakan patronlar… “Yok artık” dedirten tüm bu olaylar filmlerden değil, hepsi de gerçek. Dünya genelinde yapılan binlerce sigorta suistimallerinden sadece birkaçı…

Sigorta suistimalleri, tüm önlemlere rağmen her yıl katlanarak artıyor. Özellikle de ekonomik kriz dönemlerinde yükselişe geçiyor. Sigorta sektörünün başını ağrıtan tek dert bu değil… Bir de sigorta şirketleri kılığına girerek tüketicileri dolandırmaya kalkanlar var.

En çok suistimal oto sigortalarında

Sigorta suistimallerinde yöntemler oldukça çeşitli. Kavga nedeniyle yaşanan yaralanmalara kaza süsü verilmesi, alınmamış sağlık hizmetlerinin alınmış gibi gösterilmesi, önce sigorta yaptırıp sonra herhangi bir uzva bilinçli olarak zarar verilmesi, planlanmış ameliyatların seyahat sigortaları kapsamında yurtdışında yapılması ve bunun acil durum şeklinde şirkete bildirilmesi… Suistimal yöntemleri ile ilgili liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Ama en çok suistimal oto sigortalarıyla ilgili gerçekleşiyor.

Türk sigortacılık sektörünün suistimallere karşı mücadelede en önemli birimi olan Sigorta Suistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi (SİSBİS) verilerine göre Temmuz 2022 ile Temmuz 2023 arasında gerçekleşen suistimallerin yüzde 26.99’u sürücü değişikliği ile ilgili. Yüzde 21.35’ini sahte poliçe yoluyla yapılan suistimaller, yüzde 16.65’ini hasar sonrası sigortalama suistimalleri, yüzde 15.88’ini planlanmış hasar suistimalleri, yüzde 9.91’i sahte kaza tespit tutanağı suistimalleri, yüzde 9.22’si de vurup kaçtı suistimalleri…

Teknoloji gelişti olaylar arttı

Teknoloji kullanımının artması ile birlikte sigorta suistimalleri de gelişti. Örneğin kaza anında poliçesi olmayan bir kişi, kaza sonrası dijital kanallardan kolayca poliçesini yaptırıp, poliçe vadesinden önce yapmış olduğu kazayı vade içerisine dahil etmeye çalışabiliyor. Ayrıca fotoğraf düzenleme programları ile resimlerde oynama yaparak sigorta şirketlerini yanıltmaya yönelik durumlar, orjinaline çok benzer sahte poliçe üretimi ve siber saldırılar ile sigorta şirketlerinin sistemlerine erişilmeye çalışılması sigorta suiistimallerinde teknolojinin kötüye kullanılmasının yaygın örnekleri olarak sıralanıyor.

Sigorta şirketini taklit eden ‘oltalama’ mesajlarına dikkat!

Uzmanlar, teknolojinin gelişmesi ile birlikte tüketicilerin dolandırıcılar tarafından tuzağa düşürülmesi için özellikle banka ve sigorta şirketleri kılığına girdiğini açıklıyor. Giderek yaygınlaşan dolandırıcılık yöntemi olan ‘phishing’ yani ‘oltalama’nın hem tüketiciyi hem sigorta şirketleri mağdur ettiğini belirten uzmanlara göre tüketicileri kandırmaya yönelik ‘oltalama’ mesajları tüm dünyada oldukça yaygın. Oltalama süreci ise genellikle şöyle işliyor: Kişilere “Sigorta dökümünüz ektedir” gibi kandırmaya yönelik mesajlar gelebiliyor. Mesajlar, kişileri genellikle mesajın eklentisinde yer alan dosyayı açmaya yönlendiriyor. İşte tam bu aşamada kullanıcı virüsü kendi elleriyle bilgisayarına veya telefonuna bulaştırmış oluyor. Ya da kişi, sahte bir web sitesine yönlendiriliyor ve burada mağdurdan bir form doldurması, hesap detaylarını paylaşması veya kimlik bilgilerini girmesi isteniyor. Bu noktada hassas bilgiler paylaşıldığından dolandırıcılara kapılar açılmış oluyor.

SUİSTİMAL YÖNTEMLERİ (Temmuz 2022-Temmuz 2023)

Sürücü değişikliği      %26.99

Sahte poliçe yoluyla yapılan suistimaller %21.36

Hasar sonrası sigortalama suistimalleri %16.65

Planlanmış hasar      %15.88

Sahte kaza tespit tutanağı    %9.91

Vurup kaçtı beyanı   %9.22

‘Trafik sigortası’ dolandırıcılığı ile5 milyonluk vurgun yapanlar tutuklandı

Eskişehir merkezli olarak İzmir, İstanbul ve Sakarya’da düzenlenen nitelikli dolandırıcılık operasyonunda, trafik sigortası yapma bahanesiyle sahte internet siteleri üzerinden 5 milyon lirayı aşkın haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen 24 şüpheliden 22’si tutuklandı.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince trafik sigortası yaptırmak isteyen araç sahiplerini hedef seçerek dolandıran kişilere yönelik çalışma başlatıldı. Sanıkların, sigorta şirketlerine benzer isimlerle kurdukları 50’den fazla sahte internet sitesi üzerinden güven ortamı oluşturdukları, daha sonra sitelerini tıklanma olarak en üst sıralarda gösterdikleri, ilanlar vererek farklı numaralardan iletişim bilgilerini paylaştıkları belirlendi.

Ucuz araç sigortası vaadiyle dolandırdılar

İzmir’de kurdukları internet siteleri üzerinden ucuz araç sigortası vaadiyle kapora alıp, çok sayıda vatandaşı dolandırdıkları tespit edilen 20 şüpheli gözaltına alındı. İzmir  Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri,  dolandırıcılık  iddiaları üzerine harekete geçti. Ekipler, şüphelilerin internet siteleri üzerinden ucuz araç sigortası vaadiyle kapora alıp, çok sayıda vatandaşı dolandırdıklarını belirledi. Şüphelilerin, sigortacılık sektöründe güvenilir sitelerden ayırt edilmesi zor olacak şekilde sahte araç sigorta sitesi kurdukları belirlendi.

Sayfa üzerine iletişim bilgilerini ekleyen şüphelilerin, araç sigortası yaptırmak isteyen vatandaşlara piyasa fiyatından daha düşük bedelle teklif sunup, araç sigortasını yaptırma konusunda ikna etikleri ve hesap numaraları verdikleri ortaya çıktı.

Sigorta parasının iadesi bahanesiyle tuzağa düşürdüler

Kredisini kapatanları sigorta parasının iadesi bahanesiyle tuzağa düşüren şebeke çökertildi. Bursa merkezli operasyonda, kredilerinin ödemelerini tamamlayan kişileri sigorta paralarını iade etme bahanesiyle kandırıp mobil bankacılık hesaplarını boşalttıkları iddiasıyla 18 şüpheli gözaltına alındı.Gemlik ilçesinde yaşayan bir kişiyi telefonla arayan zanlılar, ödemesini tamamladığı banka kredisine ilişkin hayat sigortası için kesilen miktarı iade edeceklerini söyledi. Bankadan arandığına inanan kişi, görüşme sırasında telefonuna gelen onay kodunu tuşlayınca mobil bankacılık hesabı şüpheliler tarafından ele geçirildi. Şüpheliler, bu yöntemle giriş yaptıkları telefon bankacılığı hesabındaki parayı kendi hesaplarına aktardı. İhbar üzerine olayı araştıran Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, aynı yöntemle 23 kişiyi daha dolandırdıkları öne sürülen zanlıların kimliklerini tespit etti.

Oto tamirhanesinden sigorta şirketlerini dolandırdılar

Sigorta suistimalleri ve dolandırıcılıkları dünya çapında önemli bir sorun. Çin’in Chongqing şehrinde kasko dolandırıcıları polisin dikkatinden kaçmadı. Polis, hep aynı kişilerin Mart 2018 ile Ocak 2023 arasında 93 trafik kazası yaptığını tespit etti. Bu kazalar nedeniyle de sigorta şirketlerinden 680.000 yuan (97.800 $) tazminat alındığını ortaya çıkardı. Dolandırıcılığı merkezi ise bir araba tamirhanesi çıktı. Olaya karışan 7 kişiyi tutuklayan polis, geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı. Çetenin lideri olduğu iddia edilen Xiang adlı kişi oto tamirhanesinde bazı müşterilerin pahalı onarımlar için ödeme yapmak istemediğini ve bu nedenle çalışanların kazaları sahnelemek için onlarla birlikte çalıştığını, kaza fırsatı yakalamak için müşterilerinin ve kendi arabalarını kullandığını itiraf etti. Polis, zanlıların kazalara bazen masum insanları da dahil ettiğini açıkladı. Çetenin can ve malları tehdit eden üç araçlı kazalar düzenleyerek gerçekliği artırdığını söyledi.

TSB ‘Sahte Kefalet Senedi’ için uyardı

Türkiye Sigorta Birliği, sahte kefalet senedi düzenlendiğine ilişkin ihbarlar üzerine suç duyurusunda bulunuldu. TSB, www.sigortam360.com üzerinden veya sigorta şirketlerinin genel müdürlüklerine başvurularak sahte senetlerin kontrol edilebileceğini hatırlattı. TSB; “Sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetlerinin doğruluğu 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenen poliçeler için https://www.sigortam360.com/ web adresi üzerinden sorgulanabildiğini, ayrıca sigorta şirketlerinin genel müdürlükleri ile iletişime geçilerek de doğrulama yapılmasının mümkün olduğunu” belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER