8 Mayıs 2024, Çarşamba
spot_img

“Sigortanın tanıtımı ve erken yaşta eğitim önemli”

Kıbrıs Sigorta tarafından düzenlenen Acente Bilgilendirme toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, sigorta sektörünün uzmanlık gerektiren büyük bir sektör olduğunu söyleyerek “Bu alanda tanıtım, bilinçli uzman kadrolar ve erken yaştan eğitim çok önemli” dedi. 

Kıbrıs Sigorta, “Acente Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk ve bazı acente temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sami Güneş’in yaptığı toplantıda, İngiltere’de Boitefin Şirket Direktörü ve Genel Müdürü İbrahim Özkaratan, KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Raif Çukurovalı, Müsteşar Enver Öztürk ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da birer konuşma yaptılar. Toplantıda, acentelerin ilgili departman sorumluları ile soru – cevap bölümü de yer aldı. 

Sigorta sektörü uzmanlık gerektiriyor  

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, sektörün büyük ve uzmanlık gerektiren bir sektör olduğunun altını çizerek bu alanda tanıtımın, bilinçli ve uzman kadroların ve erken yaştan eğitimin önemli olduğunu söyledi. 

Sigorta branşları özelinde açıklamalar yapan Tatar, yağmur yağmadığında tarım sektörünün yaşadığı sıkıntıyı örnek göstererek bu alanda “tarım sigortası” yapılabileceğini belirtti. Sosyal sigortalara yatırılan primlere de değinen Tatar, bu primin karşılığında tedavi masraflarının karşılandığını ve emeklilikte maaş ödendiğini aktararak “Bir hesap kitap yaparsak ödediğimiz sigorta primi bütün bu mükellefiyetlerin yerine getirilmesi için hiç de yeterli bir rakam değil. Çünkü beklenti büyük” dedi.

Reasürans sigorta konusunda da konuşan Tatar, bunun riski başka yere devretmek demek olduğunu ifade ederek “Paranın reasürans olarak yurtdışına çıkması ülkenin ekonomik yapısını zayıflatır. Paranın bir kısmının burada kalması lazım, hepsinin yurt dışına gitmesi doğru değildir.” diye konuştu.

Tatar, şirketlerin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirerek “Kendi şirketlerimizi güçlendirmek zorundayız. Güçlü olan şirketin rekabet ortamında primleri de daha dengeli olur.” ifadelerini kullandı.

Sektör siyasi kontrolden uzak olmalı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk, sigorta sektörünün siyasi kontrolden uzak olması gerektiği konusunda KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Raif Çukurovalı ile hemfikir olduğunu söyleyerek “Bakanlık olarak Kıbrıs sigorta yönetimine etki bir şekilde müdahalemiz olmamıştır. Genellikle profesyonel yöneticilerin işlerini yapması için uygun zaman ve zemin hazırlama çerçevesinde müdahil olmaya çalışıyoruz. Kıbrıs Sigorta Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olduğundan zorunlu bazı hallerde istişarelerde bulunuyoruz.” dedi.

Öztürk, dünyada sigortacılığın finansal sektörün ciddi bir aktörü olduğunu ancak Kuzey Kıbrıs’ta henüz yeterli rolü üstlenmediğini belirterek “Birtakım yasal düzenlemelerin yapılması ve sigorta şirketlerinin de bazı anlayış farklılıkları getirmesi gerekiyor. Sigorta dendiğinde neredeyse herkes sadece araç sigortası anlıyor. Hâlbuki birçok alanda sigortacılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ve ürün yelpazesinin genişletilmesi lazım. Bakanlık olarak bizim görevimiz, ürettiğiniz fikir ve önerileri bize aktarmanız halinde bizler bunları hükümete ve meclise taşıyarak sizlerin talepleri doğrultusunda icraatlar yapılmasını, düzenlemeler yapılmasını sağlamak olmalıdır. Dolayısıyla yapacağınız çalışmalar bizlere de yol gösterecek, ışık tutacaktır.” diye konuştu.

Sektörün gelişimi için devletin desteğini bekliyoruz

Kıbrıs Sigorta’nın ada genelinde, 59 aktif ve 15’e yakın yeni acentenin önümüzdeki yakın zamanda faaliyete geçmesiyle birlikte toplam 74 acente ile hizmet alanı kurduğunu aktaran Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sami Güneş, “Kıbrıs Sigorta’nın, bugün en güvenilir sigorta şirketlerinin başında geliyor. Ürün yelpazemizi genişletmek, dünya ile rekabet edebilmek için devletimizin de sigorta sektörüne önem vermesini ve gerekli yasaların ve tüzüklerin bir an evvel çıkartılmasını beklemekteyiz. Dünyada en yaygın olan tam kapsamlı sağlık sigortası, seyahat sigortası ve yeni inşaat sigortalarının bir an önce ülkemizde de yaygınlaştırılması için devletimiz ve Sigortacılar Birliği’nin bu konuda ciddi çalışma göstermesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Konut sigortalarındaki oran ürkütücü

Türkiye’de meydana gelen 6 Şubat Depremi’nin sektörü de yakından ilgilendirdiğini dile getiren Güneş, depremde evlerin ve iş yerlerinin sigortalı olmasının öneminin bir kez daha görüldüğünü söyleyerek “KKTC’de 200 bine yakın konutun sadece 21 bin 200’ünün konut, 10 bin 600’ünün de iş yeri sigortası var. Yani konutların ancak yüzde 20’si sigortalı. Bu rakam oldukça düşük ve ürkütücü. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde konut sigortasının hemen hemen zorunlu olmasına rağmen henüz ülkemizde zorunlu deprem sigortasına maalesef geçemedik. Bu konuda da Sigortacılar Birliği ve hükümetin gerekli yasal düzenlemeleri hazırlamasını bekliyoruz.” dedi.

Güneş, Kıbrıs Sigorta olarak konutlarını depreme ve yangına karşı sigortalamaları için şubat ayından itibaren başlattıkları kampanya sonucunda son üç ay içerisinde, ocak ayına kıyasla, konut sigortasında yüzde 400 artış olduğunu da kaydetti.

Trafik sigortası konusunda bilinç arttırılmalı 

Trafik sigortası ile ilgili bilgiler veren Güneş, ülkede, sadece karşı tarafın hasarını ödeyen zorunlu araç sigortası yapıldığını belirterek “Şu an trafikte dolaşan 235 bin civarı araçtan sadece 80 bin civarının kasko poliçesi bulunuyor. Bu da trafikteki araçların sadece üçte birinin kaskolu olduğunu gösteriyor. Bu konuda da ciddi kampanyalara ve bilinçlenmeye ihtiyaç var.” şeklinde konuştu. 

Sigorta sektörü ülkenin tüm değerlerini koruyan tek sektör

Toplantıda yaptığı konuşmada sigortanın önemine vurgu yapan KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Raif Çukurovalı, sigortanın önce fertlerin sonra kurum ve kuruluşların, genelde tüm ülkenin değerlerini koruma altına alan tek sektör olduğuna dikkat çekerek “Sigorta sektörü gelişmeden ülkenin ticareti ve ekonomisi gelişemez. Kuzey Kıbrıs’ta sektör yeterince gelişim sağlayamadı. Bu konuda acentelere büyük görev düşüyor. Sektörün halka doğru şekilde anlatılması lazım. Devletin de sektörün gelişmesi için çaba göstermesi önemli. Sektörün siyasetten uzaklaştırılması gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.

Sektörde iletişim çok önemli

Etkinliğe davetli olarak katılan İngiltere’de Boitefin Şirket Direktörü ve Genel Müdürü İbrahim Özkaratan ise Kıbrıs’ta iş yaptıkları ve geliştirmek istedikleri ürünleri Kıbrıs Sigorta önceliğinde başlattıklarını söyleyerek “Bazı reasürans sigortalarının anlaşmalarını, poliçe içeriğindeki değişimlerin ve risklerin tanımlamalarını, Avrupa coğrafyasına uyumlaştırmaya önem veriyoruz. Kıbrıs’ta böyle bir başlangıç yaptık. Büyüdüğüm ülkeye hizmet etmek benim için çok büyük bir onur ve şans.” dedi.

Sigortacılığın gelişiminde acentelerin önemli rol üstlendiğini belirten Özkaratan, “Acenteler, sigortaların en son kullanıcısı olan müşterilerle daha çok ve bire bir görüşüyor. Bu risk tanımında acentelerinin görevleri büyük. Sektörde en önemli şey iletişim.” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER