Türkiye, zor bir sınav veriyor. Yanan ormanlarımız ile geleceğimiz yok olurken, diğer taraftan bu felaketlerin geride bıraktığı ekonomik fatura belimizi büküyor. Kaybedilen maddi değerleri tekrar yerine geri koymak oldukça zor. Bu noktada tek güvence ise sigorta yaptırmak. Konut ve işyeri sigortalarındaki yangın teminatını mutlaka kontrol edin! Teminatları güncel değeri seviyesine getirin.
Sigortalarınızdaki yangın teminatını mutlaka kontrol edin!
Türkiye, zor bir sınav veriyor. Yanan ormanlarımız ile geleceğimiz yok olurken, diğer taraftan bu felaketlerin geride bıraktığı ekonomik fatura belimizi büküyor. Kaybedilen maddi değerleri tekrar yerine geri koymak oldukça zor. Bu noktada tek güvence ise sigorta yaptırmak. Konut ve işyeri sigortalarındaki yangın teminatını mutlaka kontrol edin! Teminatları güncel değeri seviyesine getirin.
SİGORTAMEDYA ÖZEL
Ülke genelinde yaşanan orman yangınları hepimizi derinden sarstı. Ülkenin akciğerleri yanarken meydana gelen maddi hasarlar ise hem vatandaşları hem işletmeleri hem de ülke ekonomisini etkiliyor. Yangınlardan olumsuz etkilenen evler, araçlar ve işyerleri yüksek hasarları da beraberinde getiriyor. Yangın nedeniyle oluşan hasarları karşılamak ve kaybedilen maddi değerleri tekrar yerine geri koymak oldukça zor. Bu noktada tek güvence ise sigorta yaptırmak. Özellikle bireyler ve işletmeler konut ve işyeri sigortalarındaki yangın teminatı ile bu tür afetleri en az hasarla atlatabilirler. Sigorta ile belki yanan ormanlarımızı geri getiremeyiz ama, kişisel ve kurum olarak maddi kayıplarımızı güvence altına alabiliriz.
Yangın karınızı küle çevirmesin!
İşletmelerin ticari faaliyetleri tıpkı şu anda olduğu gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak aksayabiliyor ya da durma noktasına gelebiliyor. Bu durum, işletmelerin finansal yapılarında bozulma, pazar payı ve itibar kayıplarına yönelik riskleri de beraberinde getiriyor. Bu noktada imdada kar kaybı sigortaları yetişiyor. Kâr kaybı sigortaları; işletmelerin sabit kıymetleri için yaptırmış olduğu poliçe kapsamına giren risklerden birinin ( yangın, yıldırım, infilak, deprem, fırtına, kar ağırlığı, su hasarları, makine kırılması veya diğer ek teminatlar) gerçekleşmesi sonucu ticari faaliyetinin tamamen durması veya aksaması nedeniyle oluşan kar kayıplarını poliçede belirtilen sigorta bedelleri kadar tazmin eden bir sigorta türü. Geleneksel yangın sigortasına ek olarak alınan bu teminat son yıllarda artan oranlarda tercih edilmeye başlandı. Sigorta bedeli genellikle işletmenin 12 aylık brüt kar rakamı olarak alınıyor. Bu süre bazı poliçelerde 24 ay hatta bazı özel durumlarda 36 aya kadar çıkabiliyor. Şirketler, kendi risk haritalarını çıkararak, uygun poliçe içeriklerini oluşturabiliyor.
Hayvanlar, seralar ve bitkisel ürünlerin yangın güvencesi TARSİM
Devlet Destekli Tarım Sigortası (TARSİM) kapsamında da bulunan branşlarda yangın başlığı bulunuyor. Bitkisel Ürün Sigortası kapsamında meyveler dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybına ve dolu riskinin neden olduğu kalite kaybına karşı sigortalanabiliyor. Ayrıca, meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanları, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan ile sel ve su baskını, kar ağırlığı, taşıt çarpması risklerine karşı teminat kapsamındadır. Sera Sigortası ile de seralar ve içindeki bitkisel ürünler, dolu, deprem, taşıt çarpması ile fırtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, kar ve dolu ağırlığı risklerine sigortalanabiliyor. Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası ile Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS’e) kayıtlı süt ve besi sığırları, mandalar, koyun, keçi, damızlık koç ve tekeler, yangın riskine karşı güvence altında. Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS’e) ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS’ye) kayıtlı olan, plakalı, modern ve aktif (içinde arı olan) kovanlar ve içindeki arı kolonisi Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası ile fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını, taşıt çarpması, vahşi hayvan saldırısı risklerine ve gezginci arıcılıkta kovanların nakliyesi esnasında oluşabilecek çarpma, çarpışma, devrilme, yanma gibi risklere karşı sigortalanabiliyor.
Konutlardaki maddi hasarlar karşılanıyor
Özellikle konutlar için yaptırılan poliçelerde yangın teminatı oldukça önemli bir yer tutuyor. Temel bir sigorta olan yangın sigortası, meydana gelen yangınlar sonrasında sigortalı mallardaki maddi zararları karşılıyor. Oldukça da uygun fiyatlara yaptırılan konut sigortaları bu tarz afetlerde bireylere önemli bir güvence sağlıyor. Ülke genelinde gerçekleşen son yangınlarda da sigortalı olan evlerin hasarları sigorta şirketleri tarafından en kısa sürede karşılanıyor.
İşyerlerindeki yangın riski de güvence altında
İş alanı ve iş yeri ortamı ne olursa olsun, iş yerlerinde yangın meydana gelme riski her zaman var. Elektrik kontağı, yanıcı materyallerin tutuşması, ihmal, sabotaj, terör, yıldırım çarpması, gaz patlaması ve daha birçok nedenle ortaya çıkabilen yangınlar, iş yerinin belli bir bölümünde yahut yangının kontrol altına alınamaması durumunda tüm binada hasar meydana gelmesine sebep olabiliyor. İş yerine ait taşınır-taşınmaz tüm varlık, ekipman ve hatta stoktaki emtiaların yangın riskine karşı sigortalanmasıyla, oluşabilecek maddi kayıpların önüne geçilmesi mümkün. Meydana gelen yangınlar sonrasında işyeri sigortalı olan işletme sahipleri hasarlarını sigortadan karşılayabiliyor.
Sigorta bilinci düşük!
Türkiye’deki en büyük sorun ise sigortalanma oranının oldukça düşük olması. Özellikle yangınların gerçekleştiği bölgelerde yangın sigortası yaptırma oranı yüzde 25’lerde. Bu noktada sigorta bilincinin artması ileride yaşanacak afetlerde meydana gelebilecek hasarlarda hem ülke ekonomisinin hem de bireylerin ekonomik anlamda daha az etkilenmesine neden olacaktır.
Araçlardaki yangın hasarları kasko kapsamında karşılanıyor
Meydana gelen yangınlardan sadece ormanlar, orada yaşayan canlılar, evler ve işyerleri etkilenmedi. Aynı zamanda birçok araç da hasar gördü. Zarar gören araçlar içinde özellikle kasko sigortası bulunanlar ise sigorta güvencesi altında. Kasko poliçesi içerisinde bulunan yangın teminatı araç kullanılamayacak duruma geldiğinde ya da kısmı olarak zarar gördüğünde meydana gelen tüm zararları karşılıyor. Çünkü yangın teminatı kasko sigortasının ana teminatları içerisinde yer alıyor. Fakat bazı yangınlar kasko sigortasının yangın teminatları içerisinde bulunmuyor. Bu hasarlar ise herhangi bir nükleer yakıtın yanması sonucu araçta meydana gelen hasarlar, sigortalının ihmali sonucunda meydana gelen yangınlar ve aracın periyodik bakımlarının yapılmaması sebebiyle meydana gelen yangınlar olarak dikkat çekiyor.
Yangın sigortasının kapsamı nedir?
Yangın sigortası ile yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar teminat kapsamına alınır.
Yangın sigortasında ek sigorta sözleşmesi ile teminat kapsamına alınacak riskler nelerdir?
Yangın sigortasında ek sözleşme ile grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, terör, deprem ve yanardağ püskürmesi, kar ağırlığı, sel ve su baskını, yer kayması, fırtına, dahili su, duman, taşıt çarpması, kara taşıtları, deniz taşıtları, hava taşıtları, kötü niyetli hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar da teminat kapsamına alınabilir.